GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP natječajem pogoduje MAN-u

HEP natječajem pogoduje MAN-u
NOVA AFERA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2012 / 09:40
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - HEP je prošli tjedan raspisao 25 milijuna kuna vrijedno javno nadmetanje za nabavu teretnih vozila i radnih strojeva putem financijskog leasinga u kojem traži 24 kamiona do 3,5 tona, pet kamiona do 7,5 tona, šest kamiona do dvanaest tona, dva rovokopača, jedan traktorski rovokopač i jedan viličar.
No u tehničkoj dokumentaciji za kamione do 7,5 tona i dvanaest tona postavljeni su takvi uvjeti da njih može zadovoljiti samo jedan proizvođač teretnih vozila. Naime, u HEP-u su za te kategorije kamiona izričito tražili da ne koriste AdBlue tehnologiju za smanjivanje ispušnih plinova i postizanje Euro 5 norme. A taj zahtjev mogu udovoljiti samo MAN-ovi kamioni. Ostali proizvođači kamiona koriste isključivo AdBlue pa su time automatski diskvalificirani iz HEP-ova nadmetanja.

Sugovornici Večernjeg lista iz autoindustrije kažu da se u tehničkim uvjetima ne smije navesti tehnologija kako se postiže tražena Euro norma jer se time izravno pogoduje jednom proizvođaču. MAN-ovi kamioni, osim AdBluea, koriste i takozvane filtre za postizanje Euro 5 norme pa jedini mogu udovoljiti traženim uvjetima.

U HEP-u tvrde da nije točno da samo jedan proizvođač u svijetu na motorima Euro 5 ne koristi AdBlue.

– Primjerice, na stavki teretno vozilo do 7,5 tona s platformom bez uporabe AdBluea mogu se javljati brojni proizvođači gospodarskih vozila, navodimo samo neke od njih: Mercedes, Iveco, Mitsubishi... – tvrde u HEP-u. No HEP-ove tvrdnje demantirali su zastupnici proizvođača kamiona koje oni upravo i spominju kao primjere koji mogu udovoljiti traženim uvjetima. U autokući Škojo koja je zastupnik kamiona Mercedes za Hrvatsku potvrdili su da njihovi kamioni do 7,5 tona i 12 tona ne mogu zadovoljiti uvjet – bez AdBluea.

I u tvrtkama Strada i Benussi, zastupnicima Ivecoa za Hrvatsku, potvrdili su nam da kamioni tog proizvođača ne zadovoljavaju uvjete što se tiče AdBluea, a isto su nam rekli i u hrvatskom predstavništvu Renault Trucksa. U tvrtki TTI koja je zastupnik kamiona DAF za Hrvatsku također su nam rekli da ne mogu konkurirati na HEP-ovu natječaju jer ne mogu ponuditi novo vozilo bez AdBluea u varijanti norme ispuha Euro 5. U Auto Hrvatskoj, koja zastupa MAN kamione, jedino su nam potvrdili da mogu sudjelovati na natječaju jer Euro 5 normi može udovoljiti i motorima bez primjene aditiva (AGR tehnika) i motorima s AdBlue aditivima (SCR tehnika).

www.vecernji.hr

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, HEP, MAN, Mercedes, Iveco, AdBlue
PROČITAJ I OVO
Brnjac: Cijena antigenskih testova za turiste bit će simbolična
TESTOVI
Brnjac: Cijena antigenskih testova za turiste bit će simbolična
ZAGREB -  Još prošle godine krenuli su s izradom projekta ‘Stay safe in Croatia’, koji se sastoji od svih epidemioloških mjera i standarda za sve turističke sektore i djelatnosti. Zasad imaju 12.000 dodijeljenih oznaka ‘Stay safe in Croatia’.
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
RUDNICI
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
BOR – Rudari Bora i Majdanpeka u martu su ostvarili najbolji rezultat od dolaska kineske kompanije Zijin, pošto je proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu, saopštila je danas kompanija Zijin.
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVI ISKORAK
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVALJA - Trendovi u turizmu nesumnjivo su se promijenili, gostima više nije dovoljno sunce, more i ugostiteljska ponuda, nego sve više i češće odmore provode aktivno se baveći sportovima na otvorenom.
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
UPOZORENJE
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
ZAGREB - Proizvođač jabuka Željko Ledinski, inače predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici, upozorava na opasne voćke.
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
OČEKIVANJA
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
BERLIN - Njemačka turistička branša ne računa s oporavkom ove godine i govori o padu bukinga u usporedbi s prošlom godinom za dvije trećine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE