GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP i EP RS-a potpisali memorandum o HE Dubrovnik 2; cijena projekta nepoznata

HEP i EP RS-a potpisali memorandum o HE Dubrovnik 2; cijena projekta nepoznata
MEMORANDUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2012 / 18:27
Autor: SEEbiz / H
TREBINJE - Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Zlatko Koračević i generalna direktorica Elektroprivrede Republike Srpske (EP RS) Branislava Milekić potpisali su u srijedu u Trebinju memorandum o razumijevanju kojim je definirana buduća suradnja u zajedničkoj izgradnji hidroelektrane Dubrovnik 2.
Prema ranijim procjenama, vrijednost tog projekta je oko 170 milijuna eura, a u njenom bi financiranju dvije strane sudjelovale u jednakim omjerima.

No, Koračević i Milekić danas nisu mogli precizno kazati koliko bi gradnja hidroelektrane Dubrovnik 2 stajala, napominjući kako to ovisi o tome što će pokazati projektna dokumentacija.

Koračević je, odgovarajući na na novinarska pitanja o mogućem štetnom uticaju ovog projekta, kao i čitavog projekta Gornji horizonti, na vode iz sliva rijeke Neretve, rekao kako su preliminarna istraživanja pokazala da izgradnja hidroelektrane Dubrovnik 2 ne bi utjecala na okoliš u dolini rijeke Neretve.

"Ako bi pak studija o ekološkom utjecaju pokazala da projekt u značajnoj mjeri narušava sve ono što je u ovom trenutku otvoreno pitanje što zbog samopromocije, što zbog opravdane zabrinutosti pojedinaca, onda je normalno da mi dalje nećemo ići", rekao je Koračević.

Po njegovim riječima, izgradnja ovoga sustava, koji je planiran prije 47 godina, osigurat će i vodoopskrbu dijela Crne Gore.

Milekić je kazala kako projekt omogućava racionalnije i učinkovitije upravljanje vodama iz sliva Trebišnjice što bi trebalo dovesti i do manjeg plavljenja Popovog polja.

Prema najavama, hidroelektrana Dubrovnik 2 bi se gradila na području Hrvatske, imala bi instaliranu snagu 300 megavata, a godišnja bi proizvodnja bila oko 300 gigavatsati (GWh) električne energije.

Udruge za zaštitu okoliša i dio stručne javnosti u više su javnih istupa proteklih mjeseci upozorili da će hidroelektrana Dubrovnik 2, kao dio megaprojekta hidrosistemi na Trebišnjici, koji je u zadnje vrijeme poznatiji kao Gornji horizonti, oduzeti velike količine vode slivovima Bune, Bunice i Bregave, što bi se osobito negativno moglo odraziti na donju Neretvu.

Tagovi: HE Dubrovnik 2, Branislava Milekić, Zlatko Koračević, Hrvatska elektroprivreda, Elektroprivreda RS
PROČITAJ I OVO
Gates: Lijek i cjepivo moraju biti dostupni svima
STAVOVI
Gates: Lijek i cjepivo moraju biti dostupni svima
WASHINGTON - Osnivač i vlasnik Microsofta Bill Gates poručio je da lijek i cjepivo protiv koronavirusa moraju biti dostupni u cijelom svijetu, a ne samo onima koji će ih moći priuštiti.
Dubrovnik: Iznajmljivači spustili cijene 50-60 posto, ali gostiju nema
PUSTOŠ
Dubrovnik: Iznajmljivači spustili cijene 50-60 posto, ali gostiju nema
DUBROVNIK - Prema podacima sustava za prijavu i odjavu gostiju eVisitor, na dan 5. srpnja 2020. godine u Dubrovniku je boravilo 2145 gostiju, što je tek 13 posto od ukupnog broja gostiju prošle godine na isti datum, kad su ostvarena 24.824 noćenja.
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
GOSTI
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
ZAGREB - Hrvatska nije, kako se očekivalo, potpuno zatvorila svoje granice za državljane Bosne i Hercegovine i Srbije, piše u nedjelju Jutarnji list.
Kamperi postali hit u doba pandemije
NOVI TREND
Kamperi postali hit u doba pandemije
LONDON - Pandemija koronavirusa izmijenila je turističke navike, a čini se kako je jedan od pobjednika tih promjena putovanje kamperima.
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
POPUNJENOST
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
PULA - U petak i u subotu do podne granične prijelaze na području PU istarske prešlo je 77.894 putnika, od čega je u Hrvatsku ušlo 45.841 osoba, odnosno 41.737 stranih državljana. Među njima najviše je državljana Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE