GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP grupa: U prvom polugodištu dobit gotovo prepolovljena

HEP grupa: U prvom polugodištu dobit gotovo prepolovljena
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2011 / 21:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Grupa Hrvatska elektroprivreda (HEP) je prvo polugodište ove godine završila s neto dobiti od 543,7 milijuna kuna, što je gotovo upola manja dobit nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci iz konsolidiranog izvješća HEP-a objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
Polugodišnja neto dobit HEP grupe je za 48,4 posto manja nego u istom razdoblju lani kada je iznosila nešto više od milijardu kuna.

Prodaja električne energije na razini je prošlogodišnje, a prodaja toplinske energije i plina je manja zbog toplijeg vremena u ogrjevnoj sezoni, ističu iz HEP-a.

Ukupni su prihodi HEP grupe u prvih šest mjeseci ove godine iznosili 6,58 milijardi kuna, što je porast za 3,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Poslovni prihodi u razdoblju siječanj-lipanj ove godine iznosili su 6,54 milijarde kuna, što je povećanje od 268,6 milijuna kuna, ili 4,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prihodi od prodaje električne energije, toplinske energije i plina, koji čine 90 posto poslovnih prihoda, neznato su povećani (0,5 posto), što je, kako se navodi u međuizvještaju poslovodstva, odraz stagniranja gospodarskih aktivnosti i vremenskih okolnosti u zimskim mjesecima.

HEP u prvom polugodištu bilježni znatno brži rast rashoda u odnosu na prihode s obzirom da su ukupni rashodi HEP grupe porasli za 16,8 posto, na 5,86 milijardi kuna.

Troškovi poslovanja iznose 5,73 milijarde kuna i veći su 919,1 milijun kuna, odnosno za 19,1 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Povećanje troškova odnosi se na troškove proizvodnje i nabave električne energije koji su porasli 923 milijuna kuna, odnosno 45 posto, zbog znatno manje proizvodnje u hidroelektranama, a veće proizvodnje u termoelektranama i većeg uvoza električne energije.

Smanjenje proizvodnje u hidroelektranama posljedica je sušnog vremena s dotocima vode za hidroelektrane 33 posto manjim od dugogodišnjeg prosjeka. Osim toga došlo je do rasta cijena energetskog goriva i električne energije, tako da je cijena ugljena veća 39 posto, loživa ulja 20 posto, prirodnog plina 42 posto, a uvezene električne energije 18 posto, ističu iz HEP-a.

Po podacima iz međuizvještaja poslovodstva, u prvom polugodištu ove godine ostvarena su ulaganja u iznosu od preko 700 milijuna kuna, što je 54 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine.

Znatan dio tih ulaganja odnosi se na zamjene i rekonstrukcije, te novu izgradnju prijenosne i distribucijske mrežne infrastrukture.

Osim toga, kažu u HEP-u, u tijeku su revitalizacije dvije velike hidroelektrane, a intenzivno se pripremaju potrebni elaborati i dokumentacija za početak izgradnje HE Ombla snage 68 megavata (MW) i zamjenskog bloka od 500 MW na ugljen u TE Plomin.

Iz HEP grupe također ističu kako se sve obveze prema dobavljačima plaćaju u roku dospijeća.

HEP je danas objavio i nekonsolidirano izvješće za maticu, tvrtku HEP d.d. koja je u prvih šest mjeseci ostvarila neto dobit od 834,6 milijuna kuna, što je 78,8 milijuna kuna manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Poslovni prihodi HEP d.d. u prvom su polugodištu porasli za 1,1 posto, na 6,1 milijardu kuna, a troškovi poslovanja iznose 5,7 milijardi kuna i povećani su za 16,2 posto, jer je zbog znatno manje proizvodnje u hidroelektranama povećan uvoz električne energije, navode iz HEP-a.
Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, HEP, struja, električna energija, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi mešoviti na startu nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi mešoviti na startu nedelje
BEOGRAD – Početak trgovačke nedelje na domaćem tržištu kapitala obeležili su mešoviti rezultati berzanskih indeksa i nevelika investiciona aktivnost, pri čemu je najviše trgovano akcijama „Dunav osiguranja“.
Morgan Stanley: Ovo su najveće glavobolje vezane uz kriptovalute
ANALITIČARI
Morgan Stanley: Ovo su najveće glavobolje vezane uz kriptovalute
NEW YORK - Bitcoin je pao za 40% od travnja, a to više nije zbog njegove korelacije s tržištima dionica, piše Morgan Stanley u istraživačkom izvješću od 12. svibnja.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Institut IGH dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Institut IGH dobitnik dana
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u opreznom trgovanju u ponedjeljak Crobex indeksi su kliznuli 0,2 posto, prateći tako smjer europskih burzovnih indeksa, a pritom je u fokusu investitora bila dionica HPB-a, jedina s milijunskim prometom.
Rat u Ukrajini mogao bi potaknuti glad širom svijeta
UPOZORENJE
Rat u Ukrajini mogao bi potaknuti glad širom svijeta
BERLIN - Egipat, Kenija, Južni Sudan, Libanon i mnoge druge zemlje ovise izravno ili neizravno o ruskom i ukrajinskom izvozu, pa bi rat u Ukrajini mogao potaknuti glad i izbjegličke valove širom svijeta, a posebno u siromašnim zemljama, objavila je njemačka humanitarna organizacija Welthungerhilfe.
Bloomberg: ECB će ove godine tri puta podići svoje kamatne stope
KAMATNE STOPE
Bloomberg: ECB će ove godine tri puta podići svoje kamatne stope
NEW YORK - Europska središnja banka (ECB) povećat će svoje kamatne stope tri puta ove godine kako bi ugušila inflaciju, kažu ekonomisti u anketi Bloomberga, koji svoje stavove temelje na sve većem mišljenju među kreatorima politike ECB-a da je potrebno hitno djelovati.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE