GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP će do 2020. u obnovu hidroelektrana uložiti više od 3,5 milijardi kuna

HEP će do 2020. u obnovu hidroelektrana uložiti više od 3,5 milijardi kuna
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2016 / 16:04
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Perica Jukić izjavio je u petak kako će ta kompanija u projekt obnove i revitalizacije hidroelektrana u Hrvatskoj do 2020. godine uložiti više od 3,5 milijardi kuna.
kić je to izjavio u Župi dubrovačkoj na svečanom obilježavanju 50 godina rada hidroelektrane (HE) Dubrovnik, prve obnovljene hidroelektrane u sklopu opsežnog višegodišnjeg programa obnove i revitalizacije HEP-ovih hidroelektrana. Taj će program, ukupne vrijednosti 3,6 milijardi kuna, osigurati oko 120 megavata (MW) nove snage.

To HEP svrstava u red vodećih zemalja u Europi po pitanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, kazao je Jukić.

U HE Dubrovnik u siječnju ove godine završen je 320 milijuna kuna vrijedan projekt revitalizacije, čime je njena snaga povećana za 36 MW, na ukupno 252 MW. To, kažu u HEP-u, otvara mogućnost dodatne proizvodnje od gotovo 100 gigavatsati (GWh) certificirane zelene energije godišnje.
S obzirom da se akumulacijsko jezero HE Dubrovnik nalazi na području Bosne i Hercegovine, jedan agregat HE Dubrovnik električnu energiju proizvodi za elektroenergetski sustav BiH odnosno Republike Srpske. Tako je u 50 godina rada, HE Dubrovnik proizvela gotovo 60 milijardi kilovatsati (kWh), od čega je u hrvatski elektroenergetski sustav isporučila oko 30 milijardi kWh, što je dvostruko više od ukupne godišnje potrošnje cijele Hrvatske.
"To je raspodjela, Republika Srpska ima pad i vodu, a mi imamo agregate i normalno je da jedan agregat proizvodi struju za Republiku Srpsku", rekao je Jukić, odgovarajući na novinarski upit kako jedan agregat HE Dubrovnik radi za Republiku Hrvatsku, dok drugi radi za Republiku Srpsku.
Čelnici HEP-a obišli su i novoizgrađenu trafostanicu (TS) Srđ, čija je ukupna vrijednost 136 milijuna kuna. TS Srđ se od početka godine nalazi u pokusnom radu, a zajedno s 350 milijuna kuna vrijednom TS Plat, čini dio Programa Dubrovnik, kojim HEP grupa dugoročno omogućuje sigurnost u opskrbi električnom energijom krajnjeg juga Hrvatske.
"S transformatorskim stanicama Srđ i Plat, zajedno s Komolcem, zatvoren je taj jedan prsten opskrbe grada Dubrovnika električnom energijom", rekao je Jukić, poručujući da su grad i okolica sada sigurni u napajanju električnom energijom.
"Povezani smo s TS Plat, ovdje je TS Srđ, i na kraju imamo poveznicu s TS Komolac. Osiguran je dvostruki prsten oko grada. Još se dovršavaju određene modernizacije i radovi na raspletima u samom gradu", rekao je Jukić.
Direktor HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP-ODS) Željko Šimek istaknuo je kako TS Srđ, suprotno nagađanjima, nije građena zbog projekta golfa na Srđu.
"TS Srđ nije rađena radi golfa niti ičeg drugog osim grada Dubrovnika. U idućih nekoliko godina očekuje se velika potrošnja na području Dubrovnika i Dubrovačkog primorja. Grade se i novi hoteli prema Cavtatu. Sve to iziskuje ulaganje u mrežu, a mi smo sve to preduhitrili i izgradili ovu trafostanicu", rekao je Šimek.

Tagovi: HEP, Hrvatska elektroprivreda, obnova hidroelektrana, Perica Jukić
PROČITAJ I OVO
Evo kako je Kina odlučila uzvratiti udarac Trumpu
KINA-SAD
Evo kako je Kina odlučila uzvratiti udarac Trumpu
WASHINGTON - Analitičari smatraju da bi vijest da je Peking naredio državnim kompanijama da zaustave kupovinu poljoprivrednih proizvoda mogla biti koristan politički manevar koji ipak proizlazi iz temeljne slabosti na strani potražnje u Kini.
Hidroksiklorokin - lijek koji je podijelio svijet
KONTROVERZE
Hidroksiklorokin - lijek koji je podijelio svijet
LONDON - U nekim zemljama je zabranjen, u drugim se promovira njegova upotreba u liječenju covida-19 - lijek hidroksiklorokin podijelio je svijet.
Azijska tržišta: Indeksi porasli drugi uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli drugi uzastopni dan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju brzom oporavka svjetskog gospodarstva, pa su napetosti između SAD-a i Kine i ekonomske štete od koronakrize u drugom planu.
Wall Street raste usprkos kaosu na ulicama
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street raste usprkos kaosu na ulicama
NEW YORK - Američko tržište kapitala u ponedjeljak bilježi rast usprkos kaosu u mnogim američkim gradovima.
Česi će dopustiti putovanja bez ograničenja za 19 država, uključujući Hrvatsku
ZELENO SVJETLO
Česi će dopustiti putovanja bez ograničenja za 19 država, uključujući Hrvatsku
PRAG - Češka je u ponedjeljak, nakon što je predstavila sustav klasifikacije zemalja po riziku od koronavirusa,a najavila da će dopustiti putovanja u i iz inozemstva od 15. lipnja,
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE