GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HDZ-ov program: Poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje poduzetništva i izvoznika

HDZ-ov program: Poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje poduzetništva i izvoznika
EKONOMSKI PROGRAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2016 / 08:53
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ukoliko HDZ bude imao priliku ponovno sastavljati Vladu, tražit će od svojih budućih partnera da se isključivo provodi njihov gospodarski program koji na podlozi već izrađene studije njemačkog Ifo instituta ažurira potpredsjednica stranke Ivana Maletić, koja je i voditeljica radne skupine za izradu izbornog programa.

Glavne točke dokumenta, kako doznaje Jutarnji list, temelje se na poboljšanju poslovnog okruženja, jačanju malih i srednjih poduzetnika, izvoznika, oživljavanju poljoprivrede, povratku industrije, mjerama za zapošljavanje mladih, reformi zdravstva kroz bolju organizaciju mreže bolnica, mirovinskog sustava na način da se omogući na vraćanje mlađih umirovljenika na tržište rada, aktivaciji zapuštene imovine, izmjeni poreznog sustava te povezivanju obrazovanja i znanosti s tržištem rada.

Program još nije dovršen, bit će ovih dana, ali Jutarnji je od sugovornika koji su uključeni u izradu doznao neke pojedinosti, premda napominju da to nipošto nije cijeli program.

HDZ, prema tom programu, želi pomoći malim i srednjim poduzetnicima kroz dostupne izvore financiranja preko HBOR-a, ali i EU fondova, žele poticati izvoz jačanjem mjera za otvaranje međunarodnih tržišta te snižavanjem cijena inputa i njihovom većom dostupnošću. U programu se navodi i pomoć poljoprivrednicima, aktiviranjem poljoprivrednih zemljišta, poticanjem domaće proizvodnje i navodnjavanjem površina.

- Želimo reindustrijalizirati zemlju i poticati važne industrije, poput prehrambene, drvne, farmaceutske, metalurške. Dugoročno, kroz sustav obrazovanja želimo stvoriti i pretpostavke za jači razvoj ICT-a, a kratkoročno odmah pomoći i poreznim mjerama. Plan je da se domaće tvrtke što bolje povežu sa zajedničkim tržištem Europske unije – kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Gospodarski program HDZ-a, kažu nam u stranci koju od ovog tjedna u prijevremene rujanske izbore vodi Andrej Plenković, temelji se na mjerama koje će biti važne za poticanje ekonomije, a u njemu se definiraju ključni potezi koje bi Hrvatska trebala napraviti kako bi se pokušale riješiti dugogodišnje neravnoteže. U sklopu programa naglasak se stavlja i na znanost, obrazovanje i inovacije. Važan segment je i nastavak Kurikularne reforme. Želi se povezati i uskladiti obrazovna politika s tržištem rada, a za mlade se planiraju mjere koje će poticati na stažiranje za vrijeme školovanja ili studiranja, te kasnijeg bržeg zapošljavanja.

- Poseban naglasak ćemo staviti na mlade jer zbog njihovog iseljavanja ostajemo bez temelja za daljnji razvoj u budućnosti. Osmislit ćemo čitav set mjera da se mogu usavršavati dok se školuju na način da ćemo poticati poslodavce da ih primaju na staž i potom zaposle. Sada je situacija takva da imamo pregršt mjera aktivne politike zapošljavanja u kojima se nitko ne snalazi. Želimo to pojednostaviti, učiniti ih bliskijim korisnicima da odgovore na potrebe, a ne da se kreiraju samo administrativno. Općenito, sve te mjere moraju biti jednostavne, jasne i bliže građanima, te da se više zapošljavaju u privatnom, a ne samo državnom sektoru - kaže naš sugovornik.

U HDZ smatraju da su tzv. Mrsićeve mjere bile više okrenute ka stažiranju u državnom sektoru, a pokazalo se da je 48 posto mladih koji nisu koristili te mjere zaposleno, dok je 60 posto onih koji su bili uključeni u mjere zaposleno, što znači da je neto dodatni učinak bio svega 12 posto.

Važna točka programa bit će i rješavanje problema s imovinsko-pravnim poslovima, koji su prepreka investicijama i svim projektima, kao i aktiviranje mrtvog kapitala kroz ogromnu količinu državne imovine, koju Hrvatska ima u svom vlasništvu. Žele riješiti zapuštena poljoprivredna zemljišta koja bi se davala u koncesiju ili prodavala, a vojni objekti i napuštene zgrade javne namjene također bi se dale na korištenje.

- Irci su iznenadili Europsku komisiji s rastom od sedam posto, a kada smo ih pitali kako su to uspjeli, rekli su da su pored ovih klasičnih mjera koje i Komisija predlaže složili čitav niz mjera za aktiviranje državne imovine – kažu u radnoj skupini za izradu gospodarskog programa HDZ-a.

Tagovi: HDZ-ov program: Poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje poduzetnštva i izvoznika, kurikuralna reforma, Ivana Maletić, Ifo institut
PROČITAJ I OVO
Hanfa utvrdila nezakonitosti u dokumentima s ključnim informacijama kod dva proizvoda UNIQA osiguranja
NADZOR
Hanfa utvrdila nezakonitosti u dokumentima s ključnim informacijama kod dva proizvoda UNIQA osiguranja
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) provela je postupak nadzora nad dijelom poslovanja društva UNIQA osiguranje d.d. (Društvo) iz Zagreba, Planinska 13 A, OIB 75665455333 i utvrdila nezakonitosti u predugovornim dokumentima s ključnim informacijama (KID) za proizvode osiguranja života FidelisLife i Dollarprotect kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja.
Azijska tržišta: Investitori oprezni, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago porasle, no trguje se oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta i sporog oporavka najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.
Tehnološki sektor ponovno pritisnuo Wall Street
PRITISAK
Tehnološki sektor ponovno pritisnuo Wall Street

NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 pao drugi dan zaredom, kao i Nasdaq indeks, što je posljedica daljnje korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, ali i slabih pokazatelja s američkog tržišta rada.

Šest hrvatskih prehrambenih proizvoda prodavat će se u Kini
PRILIKE
Šest hrvatskih prehrambenih proizvoda prodavat će se u Kini
ZAGREB - Baranjski kulen, Dalmatinski i drniški pršut, Lički krumpir, Dingač i Neretvanska mandarina, hrvatskih je šest prehrambenih proizvoda koji su se upravo našli na listi od 100 europskih proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom koje je Europska komisija službeno objavila kao proizvode koji će biti posebno označeni i privilegirani u trgovanju sa Kinom.
Čak 22 europska grada udružila se protiv Airbnba
SUKOBI
Čak 22 europska grada udružila se protiv Airbnba
PARIZ - Savez 22 europska grada pozvao je danas EU da uspostavi stroža pravila za internetsku platformu kratkoročnog najma nekretnina Airbnb. Savez je uvjeren da zbog njih cijene nekretnina rastu, što lokalno stanovništvo gura u nezavidan položaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE