GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAZU za istraživanje nafte i plina u Jadranu i na kopnu

HAZU za istraživanje nafte i plina u Jadranu i na kopnu
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2015 / 17:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Istraživanje i moguća eksploatacija nafte i plina iz novih nalazišta na moru i kopnu mnogostruko je ekonomski i društveno korisno, a uz primjenu najmodernijih tehnologija i sigurno za morski i kopneni okoliš, zaključak je rasprave održane u utorak na skupštini Znanstvenog vijeća za naftu i plin, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).
Predsjednik Vijeća Mirko Zelić ocjenjuje kako javni prostor, posebice u raspravama o istraživanju i proizvodnji nafte i plina u srednjem i južnom Jadranu, u zadnje vrijeme preplavljuju teze o štetnosti i opasnosti koje to donosi, pri čemu se zanemaruju neupitne goleme koristi koje takve aktivnosti mogu donijeti Hrvatskoj.

"Svi govore o svemu, više se ne zna tko je autoritet te se stvara euforija nazovi-domoljuba i eko-udruga koji istupaju bez ikakvih argumenata, protiveći se tome da država koristi svoja bogatstva", oštar je Zelić.

Upozorava da naftno-rudarske aktivnosti u Hrvatskoj na moru traju već 40 godina, na kopnu i duže, tijekom kojih nije bilo značajnijih ekoloških havarija.

Osvrnuo se i na oprez ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka u vezi zaštite pitke vode u Slavoniji prilikom istražnih i proizvodnih aktivnosti, navodeći da su upravo naftaši otkrili pitku mineralnu vodu koja je danas jedna od glavnih tržišnih okosnica jednog velikog hrvatskog poslovnog sustava.

Naftaši sigurno neće zagaditi ni vodu ni more jer su im ekološki standardi rigorozni, zaključuje Zelić.

U predavanjima su naftni stručnjaci dokazivali opravdanost ulaganja u istraživanje novih nalazišta.

Zvonimir Hernitz iz HAZU-ove Sekcije za geologiju te Zoran Čogelja iz Sekcije za naftno rudarstvo ističu kako postoje geološki i ekonomski argumenti za nastavak istraživanja u Hrvatskoj, kako u panonskoj tako i u dinarskoj i jadranskoj regiji, a Igor Dekanić sa zagrebačkog Rudarsko-naftno-geološkog fakulteta drži da se Hrvatska mora opredijeliti između razvoja i hibernacije.

Istraživanje i proizvodnja nafte i plina iz domaćih izvora trebaju biti hrvatsko strateško opredjeljenje, ističe Vesna Tomica iz Ine, prema čijim je riječima "otisak dosadašnjih istraživanja i proizvodnje zelen".

Tagovi: HAZU, istraživanje nafte i plina u Jadranu i na kopnu, Mirko Zelić, nafta
PROČITAJ I OVO
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
CIJENE I DIONICE
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
NEW YORK - U SAD-u je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) porasla iznad 4% prvi put od 2008. (4,2).
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
ITALIJA
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
RIJEKA - Kao i neke druge zemlje, Talijani su odlučili ne čekati, već krenuti u spašavanje turističke sezone s obzirom na to da je pandemija COVID-19 desetkovala turistički sektor ove turističke velesile.
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
TJEDNI FOREX
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, blizu najniže razine u više od dva mjeseca, a u fokusu ulagača bilo je jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u.
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
PAD
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer je ulagače zabrinulo jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi američku središnju banku moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE