GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAZU će 12. svibnja birati nove članove, a 11 kandidata je za nove redovite članove

HAZU će 12. svibnja birati nove članove, a 11 kandidata je za nove redovite članove
IZBORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2016 / 09:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) birat će na skupštini 12. svibnja nove članove, a među ukupno 38 kandidata, akademici će odlučivati i o izboru 11 novih redovitih članova te hrvatske najviše znanstvene i kulturne ustanove.
Redoviti članovi Akademije tako će na izbornoj skupštini u palači HAZU očitovati o predloženim kandidatima za redovite i dopisne članove, a odlučivat će i izboru te reizboru članova suradnika. U spomenute tri kategorije članstva ukupno je 38 kandidatkinja i kandidata - 11 kandidata je za redovite članove,  isti broj kandidatkinja i kandidata je za članove suradnike i reizbor članova suradnika, a za dopisne članove HAZU petorica je kandidata.  

 Predsjedništvo HAZU donijelo je odluku o prijedlogu kandidata na redovitoj skupštini 27. travnja ove godine, nakon što je razmotrilo prijedloge koje su uputili razredi Akademije.

Najveći broj kandidata za redovite članove - četvorica su u Razredu za prirodne znanosti -  Nikola Ljubešić, Goran Durn, Igor Vlahović i Mirko Orlić, u Razredu za za matematičke, fizičke i kemijske znanosti dvojica su kandidata - Svetozar Musić i Milko Jakšić , također dvojica kandidata su i u Razredu za medicinske znanosti -  Miroslav Samaržija i Željko Cvetnić. U trima razredima, od ukupno devet Razreda HAZU, po jedan je kandidat - u Razredu za društvene znanosti Dragutin Feletar, u Razredu za likovne umjetnosti Nikola Bašići, te u Razredu za tehničke znanosti Ignac Lovrek.

 U tri razreda Akademije - Razredu za književnost, Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju i Razredu za filološke znanosti na ovoj izbornoj skupštini neće se birati novi redoviti članovi.

 Za članove suradnike kandidati su - u Razredu za književnost Cvjetko Milanja, Ratko Cvetnić i Lada Kaštelan, u Razredu za prirodne znanosti Ivan Sondi i Đurđica Ugarković, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Zoran Vondraček i Dubravka Matković-Čalogović. Zrinka Tarle kandidatkinja je za člana-suradnika HAZU u Razredu za medicinske znanosti, Amir Kapetanović u Razredu za filološke znanosti, Davorin Kempf u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju, a Igor Rončević kandidat je za člana-suradnika u Razredu za likovne umjetnosti.

 Kandidati za dopisne članove su radiokemičar i neuroznanstvenik Mirko Dikšić, koji živi i radi u Kanadi, britanski arhitekt Norman Robert Foster, književnik, antologičar i jezikoslovac Vinko Grubišić, koji živi i radi u Kanadi, znanstvenik u području tehničkih znanosti - brodogradnja Šime Malenica, koji živi i radi u Francuskoj, te neuroznanstvenik Nenad Šestan, koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama.

 Kandidati za reizbor za članove suradnike su Dragutin Feletar, Slobodan Kaštela, Mirko Primc, Nikola Ljubešić, Marijan Herak, Igor Vlahović, Damir Viličić, Iva Dekaris, Željko Sutlić, Zvonko Maković i Željka Čorak.

 Za redovitoga člana HAZU može biti izabran znanstvenik ili umjetnik, državljanin Republike Hrvatske, čiji su rezultati i dometi na polju znanosti ili umjetnosti po svojoj visokoj vrijednosti opće priznati. Redoviti članovi imaju pravo na naziv akademik, u stalnom su radnom sastavu Akademije, a može ih biti biti do 160, što je deset puta više u odnosu na 1866. godinu kada je Akademija počela sa 16 redovitih članova.

 Dopisnih članova može biti kao i redovitih - 160, a za dopisne članove biraju se u pravilu istaknuti znanstvenici i umjetnici iz inozemstva koji na neki način surađuju s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, a među njima mnogi su dobitnici najvećih nagrada u znanosti i umjetnosti. Za članove suradnike biraju se u pravilu mlađi znanstvenici ili umjetnici iz Republike Hrvatske, a može ih biti najviše stotinu. Za počasnoga člana može biti pak izabrana osoba zaslužna za razvoj i napredak znanosti i umjetnosti, ali HAZU danas nema počasnoga člana, a neki od preminulih počasnih članova su kardinal Franjo Kuharić, nobelovci Linus Pauling, Lavoslav Ružička i  Vladimir Prelog, don Frano Bulić, Ljubo Babić Gjalski, Alfons Mucha, Vlaho Bukovac, Celestin Medović, Ivan Zajc, Dimitrije Ivanović Mendeljejev, Nikola Tesla te niz drugih istaknutih znanstvenika i umjetnika iz svijeta.

Tagovi: HAZU, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zvonko Kusić, Nikola Ljubešić, Goran Durn, Igor Vlahović, Mirko Orlić, ,
PROČITAJ I OVO
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica  Telekoma Srbije
OBJAŠNJENJE
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica Telekoma Srbije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije demantovala je informaciju koju je objavio dnevni list "Danas" - da je odmah po emitovanju otkupila maksimalno dozvoljenu količinu korporativnih obveznica "Telekoma Srbija". Odgovor Narodne banke Srbije objavljujemo u celini.
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Još jedna mlitava trgovina na Zagrebačkoj burzi donijela je minimalne promjene indeksa i slab promet.
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
SVINJETINA
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
ZAGREB - U Kini se u prošloj godini zbog pojave afričke svinjske kuge prepolovila svinjogojska proizvodnja. To je za rezultat imalo izvoz europske svinjetine na to tržište i dovelo do povijesno najviših cijena.
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
FOREX
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka nakon dva dana slabljenja, dok investitori analiziraju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE