GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAVC: Odobrena sredstva za animirani film i dokumentarce

HAVC: Odobrena sredstva za animirani film i dokumentarce
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2015 / 23:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatsko audiovizualno vijeće utvrdilo je listu prioriteta i raspodjele sredstava za animirani film, kratkometražni i dugometražni dokumentarni film, te razvoj scenarija i projekata za animirane te dugometražne dokumentarne i igrane filmove.
Među 17 projekata prijavljenih na natječaj za animirani film odabrano je njih šest, koji će se poduprijeti s nešto više od 1.58 milijuna kuna. To su "Dva na dva" Jelene Oroz, "Florigami" Ive Ćirić, "Jelenko" Brune Razuma, "Prošlost raste" Dee Jagić, "2 u 2 u 5" Marka Meštrovića i "Bijela vrana" Mirana Miošića.

Kao kriterije kojima se vodio u izboru Igor Prassel, umjetnički savjetnik za animirani film, izdvojio međunarodni prikazivački potencijal projekata, originalni vizualni stil i univerzalno razumljivu priču.

"Projekti predloženi za financiranje su raznoliki i imaju veliki potencijal za međunarodni festivalski život", istaknuo je u obrazloženju.

Po njegovim riječima, zadnjih godina pojavljuje se sve više i više novih producenata koji se specijaliziraju za animirani film, a po kvantiteti prijava još uvijek prednjači Zagreb film. "S novim studijem za lutkarski animirani film Zagreb film na dobrom putu da se konačno u Hrvatskoj razvije i ta do sada zanemarena vrsta animiranog filma", ustvrdio je.

Od 53 prijava za kratkometražni i dugometražni dokumentarni film, oko 1.65 milijuna kuna odobrena je za njih osam. Dugometražni dokumentarci koji će dobiti potporu su "Kratki izlet" Igora Bezinovića, "Pigmalionov efekt: slučaj Kostelić" Ines Pletikos, "U potrazi za izgubljenom državom" Marije Ratković Vidaković. Od kratkometražnih su izabrani "Putnici" Tine Šimurina, "Meso" Elvisa Lenića, "Florian" Daria Bukovskog, "Izlazite li vanka?" Ines Jokoš i "Jasenovac" Bogdana Žižića.

Odobrena su i sredstva za dva roka u kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata za animirane, dugometražne dokumentarne te dugometražne igrane filmove, te za komplementarne djelatnosti, programe međunarodne suradnje, o čemu je Hrvatski audiovizualni centar detaljnije izvijestio na svojim internetskim stranicama.

U Vijeću su bili Vera Robić-Škarica, Ivana Vukinovac Gelo, Nataša Petrović, Zrinko Ogresta, Nikola Francetić, Branko Schmidt, Dino Paškov, Željko Sarić, Tonko Weissmann i Damir Vujinović., a odluke su donijeli prema prijedlozima Umjetničkog vijeća, u kojemu su bili Mima Simić, Ivana Fumić, Slaven Zečević, Teodor Celakoski, Igor Prassel, Dean Šoša i Juraj Lerotić.

Tagovi: HAVC, Mima Simić, Dea Jagić, Bruno Razum, Igor Bezinović, Ines Pletikos, Tina Šimurina, Bogdan Žižić
PROČITAJ I OVO
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
RESTRIKCIJE
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
WASHINGTON - Sjedinjene Države zadržat će u ovom trenutku postojeće restrikcije za međunarodna putovanja, unatoč zahtjevima za reciprocitetom koji poglavito dolaze iz Europske unije, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na redovitom susretu s novinarima.
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su nastavili prvog trgovačkog dana u ovoj sedmici uspon započet krajem prošle nedelje, dok je investiciona aktivnost osetno podbacila.
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
PARTNERI
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
LJUBLJANA - Četrdeset milijuna eura namijenjenih pokretanju i komercijalizaciji razvojnih projekata na različitim područjima u Hrvatskoj i Sloveniji bit će dostupno preko regionalne platforme za prijenos tehnologija koju su osnovali Europski investicijski fond (EIF), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i slovenska razvojna SID banka.
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
PČELE
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
BJELOVAR - Ovo je već treća zaredom loša pčelarska godina, pa će se itekako osjetiti nedostatak domaćeg meda na tržištu. Mnoge su pčelinje zajednice stradale još zimus, a onda je podbacila i cvatnja medonosnog bilja.
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su stagnirali, a dok se čekaju polugodišnja financijska izvješća kompanija jedina s milijunskim prometom bila je dionica Podravke, koja je svoje poslovne rezultate objavila još prošli tjedan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE