GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa upozorava korisnike Facebooka na lažne oglase o ulaganju u kinesku kriptovalutu

Hanfa upozorava korisnike Facebooka na lažne oglase o ulaganju u kinesku kriptovalutu
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 15:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorila je u petak korisnike Facebooka da ne 'nasjedaju' na oglase koji promoviraju ulaganje u kinesku kriptovalutu u izdanju Yuan Pay Group, a iza koje navodno stoji kineska vlada, jer sve okolnosti upućuju na prevaru.

"Korisnicima Facebooka u Hrvatskoj počeli su se u zadnje vrijeme prikazivati oglasi koji promoviraju ulaganje u kinesku kriptovalutu u izdanju Yuan Pay Group, a iza koje navodno stoji kineska vlada. Sve okolnosti upućuju na prevaru i da se ne radi o proizvodu koji je na bilo koji način reguliran i ne pruža nikakvu zaštitu za ulagatelje", poručuju iz Hanfe.

Ističu da spomenuti oglasi za kupnju kineske kriptovalute uključuju i novinske članke koji po svemu sudeći nisu autentični, a oponašaju objave u svjetski poznatom časopisu Forbes, dok se u samom oglasu nalaze i svjedočanstva poznatih osoba, poput Sir Richarda Bransona i Petera Thiela, uz napomenu da je kupnja te kriptovalute moguća samo preko Yuan Pay Group.

S tim povodom iz Hanfe iznose i da je kineska vlada objavila da trenutačno radi na izradi tzv. digitalnog juana ili digitalne inačice službene valute, pa stoga građani mogu pomisliti da je riječ o službenom oglasu, no tu je riječ o dvije različite stvari jer službena digitalna valuta, iza koje stoji država, nije isto što i kriptovaluta te u ovom slučaju oglas ni na koji način nije povezan s kineskom državom.

"Prema javno dostupnim informacijama, razvoj digitalnog juana tek je u početnoj fazi te su njime omogućena testna plaćanja u određenim dijelovima Kine, ali sama valuta nije dostupna za ulaganje. Ocjenjuje se da će testna faza trajati najmanje do 2023. , ako ne i duže, s obzirom da je potrebno riješiti brojna pitanja funkcionalnosti, ali i sigurnosti. Očekuje se da će digitalni juan izdavati ograničen broj izdavatelja, bilo da je to središnja banka ili komercijalne kineske banke", objašnjavaju iz Hanfe.

Napominju da čak i kada je riječ o poznatim kriptovalutama treba imati na umu da je riječ o izuzetno rizičnim ulaganjima, na što je Hanfa već više puta upozoravala, što čine i sada, dodajući da visoke vrijednosti bitcoina, koje se bilježe posljednjih tjedana, ostavljaju dojam brze i lake zarade, no ulaganje u kriptoimovinu je izuzetno rizično.

Prije svega zbog nedovoljno pouzdanih i relevantnih informacija, visokog rizika od gubitka dijela ili sveg uloženog, izrazite volatilnosti vrijednosti ulaganja i nemogućnosti svakodobnog 'izlaska' iz ulaganja, a tu su i rizici uz informatičku tehnologiju koja se koristi za izradu i distribuciju tokena (hakerski napadi, nemogućnost pristupa tokenima, gubitak ključa za pristup tzv. digitalnom novčaniku i sl.).

"Zbog svega toga, osim upozorenja na lažno oglašavanje, pozivamo potencijalne ulagatelje u kriptovalute na odgovorno i oprezno ponašanje tako da se prije ulaganja detaljno informiraju o vjerodostojnosti i karakteristikama odnosno rizicima ulaganja u kriptovalute, a posebno na rizik gubitka novca s obzirom da ne postoje posebni regulatorni mehanizmi zaštite", zaključuju iz Hanfe.

Tagovi: Hanfa, kineska kriptovaluta, Facebook, YYuan Pay Group
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE