GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa: Pozitivno mišljenje revizora dobilo 70 posto izdavatelja

Hanfa: Pozitivno mišljenje revizora dobilo 70 posto izdavatelja
REVIZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2020 / 13:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Od ukupno 100 izdavatelja koji su predali revidirani godišnji izvještaj za 2019. godinu, 70 posto ima pozitivno mišljenje revizora, a 30 posto modificirano, pokazali su podaci iz godišnje analize Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavljene u ponedjeljak.

Kod modificiranih mišljenja, njih 90 posto se odnosi na mišljenje s rezervom (27 izdavatelja), sedam posto na suzdržano mišljenje (2 izdavatelja), a tri posto na negativno mišljenje (1 izdavatelj).

Iz Hanfe napominju i kako je dodatno utvrđeno da 53 posto izdavatelja koji su predali revidirani financijski izvještaj za 2019., u izvješću revizora imaju uključen odjeljak za isticanje pitanja, dok je prethodne godine taj postotak iznosio tek 36 posto.

Također, kod 19 posto izdavatelja se ističe značajna neizvjesnost u vezi s vremenski neograničenim poslovanjem.

Rast broja izdavatelja s pozitivnim mišljenjem

Hanfina analiza je pokazala i kako je porastao broj izdavatelja vrijednosnih papira uvrštenih na Službeno tržište Zagrebačke burze koji su dobili pozitivno revizorsko mišljenje za revidirana godišnja financijska izvješća za 2019.

Naime, pozitivno mišljenje revizora na godišnje financijske izvještaje za 2019. u segmentu Službeno tržište dobio je 21 izdavatelj, u odnosu na njih 19 godinu ranije, što je rast od 10,5 posto. Modificirano mišljenje u tom segmentu tržišta dobila su četiri izdavatelja, dok ih je lani bilo šest.

Iz Hanfe podsjećaju da je stupanjem na snagu Zakona o tržištu kapitala u srpnju 2018. Hanfa postala ovlaštena nadzirati objavu financijskih informacija izdavatelja uvrštenih na uređeno tržište Zagrebačke burze, odnosno nadzirati sastavljaju li izdavatelji svoje financijske izvještaje u skladu s relevantnim izvještajnim okvirom (MSFI). Temeljem toga, Hanfa je prošle godine izvršila inicijalnu provjeru izvješća te nastavlja provoditi redovne godišnje analize.

Godišnja analiza Hanfe pokazala je da je dobar rezultat zabilježen u segmentu Vodećeg tržišta Zagrebačke burze, na kojem su svi izdavatelji dobili pozitivno mišljenje revizora za objavljene godišnje financijske izvještaje za 2019., isto kao i godinu ranije.

S obzirom da je riječ o najzahtjevnijem tržišnom segmentu kada su u pitanju zahtjevi postavljeni pred izdavatelja, osobito u pogledu transparentnosti, "analiza je potvrdila visoku kvalitetu objavljenih informacija te veliku transparentnost prema ulagateljima i javnosti čime su izdavatelji u toj kategoriji dobar primjer svim sudionicima na tržištu kapitala", ističu iz Hanfe.

Napominju i kako su izdavatelji čiji su vrijednosni papiri uvršteni u Službeno i Vodeće tržište Zagrebačke burze osim obaveza koje moraju ispuniti prema Zakonu o tržištu, dužni ispuniti i dodatne uvjete definirane pravilima Zagrebačke burze, te je riječ o zahtjevima koji trebaju osigurati višu razinu transparentnosti i kvalitete informacija.

U segmentu Redovnog tržišta koje obvezuje izdavatelja na dostavu samo informacija propisanih Zakonom o tržištu kapitala, bez dodatnih zahtjeva koji su propisani pravilima Zagrebačke burze, broj izvještaja s pozitivnim mišljenjem je smanjen - s lanjskih 48, na 44 izvještaja u ovoj godini. Modificirano mišljenje u tom segmentu tržišta ima 26 izdavatelja, a preostali nisu objavili izvještaj.

Iz Hanfe su pozvali sadašnje i buduće ulagatelje da redovito prate objave propisanih informacija izdavatelja, u okviru kojih su i revidirani godišnji financijski izvještaji.

Svrha objavljivanja važnih informacija o izdavateljima je da budu javno dostupne svima kako bi ulagatelji mogli donijeti informiranu odluku o ulaganju.

Iz Hanfe su poručili da će sukladno svojim ovlastima i ubuduće redovito nadzirati objavu svih propisanih informacija izdavatelja te poduzimati sve potrebne korake u cilju povećanja transparentnosti i povjerenja u hrvatsko tržište kapitala.

Tagovi: Hanfa, revizori, revizorska izvješća, Zagrebačka burza
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE