GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice

Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2022 / 16:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Nakon provedenog redovitog nadzora, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja

Hanfa je uočila da je Društvo u nadziranom razdoblju, prilikom određivanje strategije ulaganja za fondove pod svojim upravljanjem, strategiju ulaganja po klasama i podklasama imovine donosilo u širokom rasponu. Raspone ciljanih udjela klasa i podklasa imovine je potrebno odrediti dovoljno precizno i specifično kako bi predstavljali osnovu za određenje profila rizičnosti pojedinog fonda.

Iako je Društvo prilikom donošenja strategije ulaganja za 2020. godinu već postupilo na način da je suzilo raspone ciljanih udjela po klasama i podklasama imovine u odnosu na 2019. godinu, uočeno je da su oni još uvijek nisu dovoljno precizno određeni. Stoga je Hanfa smatrala potrebnim naložiti Društvu da prilikom određivanja strategije ulaganja za fondove pod svojim upravljanjem utvrdi jasnije i preciznije raspone ciljanih udjela za klase i podklase imovine, pritom vodeći računa da osnovna strategija ulaganja bude u skladu s proklamiranim profilom rizičnosti pojedinog fonda.

Nadzorom procesa donošenja pojedinačnih odluka o ulaganju u inozemne dionice uočena je potreba da takva ulaganja budu potpunije obrazložena i pojašnjena te da se prilože i dokumentiraju odgovarajuće, detaljnije interne analize i razlozi koji su poslužili pri odabiru pojedinih izdavatelja. Društvo je uspostavilo mehanizme kontinuiranog praćenja i upozorenja kod pojedinačnih ulaganja kojima provodi i dokumentira postupanja u investicijskom procesu, no potrebno je da isti obuhvate sva relevantna i ključna postupanja, a naročito ona koja su utjecala na donošenje odluke o ulaganju i praćenje pojedinačnih ulaganja.

Društvu je također preporučeno da prilikom donošenja odluka o kupnji jasnije definira ciljeve ulaganja i ostvarivanja ciljeva ulaganja te prilikom donošenja odluke o prodaji pojedine dionice ujednači dokumentiranost ostvarenja/neostvarenja zadanih ciljeva radi ujednačavanja postupanja u praksi i transparentnog praćenja ulaganja i ostvarenja ciljeva ulaganja te da internim aktima propiše postupanje kod definiranja ciljeva ulaganja u dionice.
Što se tiče postupaka rješavanja pritužbi članova, uočeno je da Društvo ima angažiran pristup pritužbama članova, te je u praksi uspostavilo određene afirmativne i kvalitetne mehanizme procesa rješavanja pritužbi članova. Potrebne dorade u tom dijelu odnose se na korekcije internog akta koji uređuje postupanje s pritužbama.
Društvo PBZ Croatia osiguranje ima više od 400 tisuća članova, a imovina obveznih mirovinskih fondova pod upravljanjem iznosi gotovo 23,5 milijardi kuna.

Tagovi: Hanfa, PBZ Croatia osiguranje, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE