GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa odobrila MIB Pivcu ponudu za preuzimanje Kraša po 430 kuna za dionicu

Hanfa odobrila MIB Pivcu ponudu za preuzimanje Kraša po 430 kuna za dionicu
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2019 / 20:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u srijedu je donijelo rješenje kojim se Mesnoj industriji braća (MIB) Pivac iz Vrgorca odobrava objavljivanje ponude za preuzimanje Kraša i to po cijeni od 430 kuna za dionicu.

U priopćenju regulatorne agencije navodi se kako je na dan nastanka obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje, 9. rujna 2019., temeljni kapital Kraša iznosio 599,45 milijuna kuna i da je bio podijeljen na 1.498.621 redovnu dionicu na ime, nominalnog iznosa 400 kuna.

Na dan nastanka obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje Pivac je već imao 460.522 redovne dionice Kraša, što predstavlja 30,73 posto udjela u temeljnom kapitalu odnosno 30,73 posto dionica s pravom glasa i daje pravo na 32,38 posto glasova od ukupnog broja glasova na glavnoj skupštini Kraša.

Uzimajući u obzir najvišu cijenu po kojoj je godinu dana prije obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje Pivac kupovao dionice Kraša te prosječnu ponderiranu cijenu dionica Kraša na Zagrebačkoj burzi u zadnja tri mjeseca prije nastanka obaveze za preuzimanje, utvrđeno je da je cijena izražena u ponudi za preuzimanje u iznosu od 430 kuna po dionici, određena u skladu s Zakonom o preuzimanju dioničarskih društava, navodi se u priopćenju Hanfe.

Mesna industrija braća Pivac objavila je potom u srijedu na internetskim stranicama Zagrebačke burze ponudu za preuzimanje dionica Kraša po cijeni od 430 kuna za dionicu.

U ponudi ističe da ne djeluje zajednički niti s jednom drugom osobom u vezi preuzimanja ciljnog društva. Rok trajanje ponude je 28 dana od dana objavljivanja u Narodnim novinama i na mrežnim stranicama Zagrebačke burze.

U obrazloženju ponude navodi se da Kraš ima snažan potencijal da, uz daljnja ulaganja, postigne znatno bolje poslovne rezultate te zadrži i dodatno ojača svoj položaj na domaćem, regionalnom i svjetskom tržištu, kao i da postane jedno od najznačajnijih poduzeća u sastavu grupe MIB Pivac.

Također, između ostalog, kaže se da bi se u kratkoročnom pogledu, daljnji razvoj Kraša trebao fokusirati na operativnu efikasnost i povećanje produktivnosti te obuhvatiti konsolidacijske procese, osuvremenjivanje tehnoloških i upravljačkih kapaciteta i procesa, kao i detaljnu analizu tržišta s ciljem revizije proizvodnog asortimana, uvođenja novih proizvodnih linija i u konačnici optimizacije proizvodnje.

Dugoročno, Pivac će kao pretežiti dioničar podržati razvoj poslovnih politika i strategija kojima će u središtu biti procesi restrukturiranja i razvoja s konačnim ishodom povećanja konkurentnosti, efikasnosti i daljnjeg jačanja prepoznatljivog brenda s dugom tradicijom i povijesti. Poslovni fokus bit će i na novim akvizicijama s ciljem održavanja i širenja utjecaja na tržištima u regiji, navodi se u ponudi.

Zagrebačka burza po objavi ponude obustavila je trgovanje dionicom Kraša i to od 15,44 do 16,00 sati. Zadnja cijena kojom se trgovalo tom dionicom je 1.050 kuna.

Ta je dionica u fokusu su ulagača od 9. rujna, kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, najavila ponudu za preuzimanje.

U međuvremenu, dionice Kraša najviše je kupovala Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, pa je nedavno prešla prag od 23 posto dionica, čime je postala drugi najveći dioničar Kraša.

No, ta je kompanija nedavno izvijestila da nema namjeru objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje Kraša.

Tagovi: Hanfa, Mesna industrija braća Pivac, Kraš
PROČITAJ I OVO
Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu
INOVATIVNO
Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu
LONDON - Britanska tvrtka za rudarenje kriptovaluta Argo Blockchain svog će izvršnog direktora plaćati u bitcoinu.
Beogradska berza: U fokusu Komercijalna banka, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: U fokusu Komercijalna banka, indeksi pali
BEOGRAD – Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 18,4 miliona dinara (156,4 hiljade evra), dok su indeksi zabeležili negativne rezultate.
Zagrebačka burza: Indeksi blago rasli, Podravka u fokusu investitora
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi blago rasli, Podravka u fokusu investitora
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela nastavak pozitivnog niza, ali i prilično mršav promet.
Dolar bez većih promjena u odnosu na najvažnije valute
FOREX
Dolar bez većih promjena u odnosu na najvažnije valute
LONDON - Tečaj dolara u srijedu nije bilježio veće promjene u odnosu na ostale najvažnije svjetske valute na deviznim tržištima nakon stabilizacije prinosa na državne obveznice.
Europski indeksi rastu treći dan zaredom
RAST
Europski indeksi rastu treći dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, treći dan zaredom, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava, a ohrabrile su ih i najave popuštanja restriktivnih mjera u Njemačkoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE