GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa odobrila MIB Pivcu ponudu za preuzimanje Kraša po 430 kuna za dionicu

Hanfa odobrila MIB Pivcu ponudu za preuzimanje Kraša po 430 kuna za dionicu
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2019 / 20:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u srijedu je donijelo rješenje kojim se Mesnoj industriji braća (MIB) Pivac iz Vrgorca odobrava objavljivanje ponude za preuzimanje Kraša i to po cijeni od 430 kuna za dionicu.

U priopćenju regulatorne agencije navodi se kako je na dan nastanka obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje, 9. rujna 2019., temeljni kapital Kraša iznosio 599,45 milijuna kuna i da je bio podijeljen na 1.498.621 redovnu dionicu na ime, nominalnog iznosa 400 kuna.

Na dan nastanka obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje Pivac je već imao 460.522 redovne dionice Kraša, što predstavlja 30,73 posto udjela u temeljnom kapitalu odnosno 30,73 posto dionica s pravom glasa i daje pravo na 32,38 posto glasova od ukupnog broja glasova na glavnoj skupštini Kraša.

Uzimajući u obzir najvišu cijenu po kojoj je godinu dana prije obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje Pivac kupovao dionice Kraša te prosječnu ponderiranu cijenu dionica Kraša na Zagrebačkoj burzi u zadnja tri mjeseca prije nastanka obaveze za preuzimanje, utvrđeno je da je cijena izražena u ponudi za preuzimanje u iznosu od 430 kuna po dionici, određena u skladu s Zakonom o preuzimanju dioničarskih društava, navodi se u priopćenju Hanfe.

Mesna industrija braća Pivac objavila je potom u srijedu na internetskim stranicama Zagrebačke burze ponudu za preuzimanje dionica Kraša po cijeni od 430 kuna za dionicu.

U ponudi ističe da ne djeluje zajednički niti s jednom drugom osobom u vezi preuzimanja ciljnog društva. Rok trajanje ponude je 28 dana od dana objavljivanja u Narodnim novinama i na mrežnim stranicama Zagrebačke burze.

U obrazloženju ponude navodi se da Kraš ima snažan potencijal da, uz daljnja ulaganja, postigne znatno bolje poslovne rezultate te zadrži i dodatno ojača svoj položaj na domaćem, regionalnom i svjetskom tržištu, kao i da postane jedno od najznačajnijih poduzeća u sastavu grupe MIB Pivac.

Također, između ostalog, kaže se da bi se u kratkoročnom pogledu, daljnji razvoj Kraša trebao fokusirati na operativnu efikasnost i povećanje produktivnosti te obuhvatiti konsolidacijske procese, osuvremenjivanje tehnoloških i upravljačkih kapaciteta i procesa, kao i detaljnu analizu tržišta s ciljem revizije proizvodnog asortimana, uvođenja novih proizvodnih linija i u konačnici optimizacije proizvodnje.

Dugoročno, Pivac će kao pretežiti dioničar podržati razvoj poslovnih politika i strategija kojima će u središtu biti procesi restrukturiranja i razvoja s konačnim ishodom povećanja konkurentnosti, efikasnosti i daljnjeg jačanja prepoznatljivog brenda s dugom tradicijom i povijesti. Poslovni fokus bit će i na novim akvizicijama s ciljem održavanja i širenja utjecaja na tržištima u regiji, navodi se u ponudi.

Zagrebačka burza po objavi ponude obustavila je trgovanje dionicom Kraša i to od 15,44 do 16,00 sati. Zadnja cijena kojom se trgovalo tom dionicom je 1.050 kuna.

Ta je dionica u fokusu su ulagača od 9. rujna, kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, najavila ponudu za preuzimanje.

U međuvremenu, dionice Kraša najviše je kupovala Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, pa je nedavno prešla prag od 23 posto dionica, čime je postala drugi najveći dioničar Kraša.

No, ta je kompanija nedavno izvijestila da nema namjeru objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje Kraša.

Tagovi: Hanfa, Mesna industrija braća Pivac, Kraš
PROČITAJ I OVO
Poljoprivrednicima Zagrebačke županije na raspolaganju 7,7 milijuna bespovratnih kuna
POTPORE
Poljoprivrednicima Zagrebačke županije na raspolaganju 7,7 milijuna bespovratnih kuna
ZAGREB - Zagrebačka županija povećala je sredstva za bespovratne potpore u poljoprivredi sa 6,5 na 7,7 milijuna kuna, objavili su u utorak iz Županije te pozvali poljoprivrednike da se jave na javni poziv i ostvare bespovratne potpore u maksimalnom iznosu do 150 tisuća kuna.
Euro blizu najviših razina prema dolaru od sredine ožujka
FOREX
Euro blizu najviših razina prema dolaru od sredine ožujka
LONDON - Tečaj eura u utorak je blago oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima, no zadržao se nedaleko najviših razina u 11 tjedana jer je prevladavao optimizam investitora u vezi oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize.
U Hrvatskoj 33.000 turista, lani ih bilo skoro deset puta više
TEŽAK PAD
U Hrvatskoj 33.000 turista, lani ih bilo skoro deset puta više
ZAGREB - U Hrvatskoj boravi oko 33 tisuće turista, što je tri puta više nego ih je bilo prije dva tjedna, a domaći nakon gotovo tri mjeseca više nisu u većini nego su to opet strani, kojih je nešto više od 21 tisuće, pokazuju podaci HTZ-a iz sustava e-visitor.
Britanija planira zračne mostove kako putnici ne bi morali u samoizolaciju
PLANOVI
Britanija planira zračne mostove kako putnici ne bi morali u samoizolaciju

LONDON - Britanska vlada planira do kraja lipnja zamijeniti karantenu za putnike koji stižu u zrakoplovne luke, a kao opcija se pojavili su se zračni mostovi, izvijestio je Telegraph.

Forbes uvrstio čak tri hrvatske destinacije u top 20 najsigurnijih europskih destinacija za post korona odmor
DOBRE VIJESTI
Forbes uvrstio čak tri hrvatske destinacije u top 20 najsigurnijih europskih destinacija za post korona odmor
ZAGREB - Prema utjecajnom američkom časopisu Forbes, među 20 najsigurnijih i najboljih europskih destinacija za post korona putovanja i turizam, uvrštene su čak tri hrvatske destinacije i to Zagreb, Cavtat i Rijeka, izvijestila je Ina Rodin, direktorica Predstavništva HTZ-a u New Yorku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE