GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa: Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u ožujku porasla za 164 mil. eura

Hanfa: Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u ožujku porasla za 164 mil. eura
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2023 / 17:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem travnja ove godine iznosila je 18,4 milijarde eura, što je 164,4 milijuna eura ili 0,9 posto više u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavljeno u srijedu.

Četiri obvezna mirovinska fonda (OMF) krajem travnja ukupno su imala 2.195.339 članova, odnosno 3.831 člana ili 0,17 posto više u odnosu na prethodni mjesec.

U travnju su OMF-ovi zabilježili 4.656 novih članova, pri čemu ih je veliku većinu, 97,2 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika). Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u travnju ove godine prestalo je članstvo za 825 osiguranika.

U travnju su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 98,6 milijuna eura, a ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova 9,5 milijuna eura ili 19,7 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Po podacima Hanfe, nominalni mjesečni prinosi Mirexa na kraju travnja za A kategoriju, koja je namijenjena mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, iznosili su jedan posto, za B kategoriju, odnosno osiguranike na sredini radnog vijeka, uz srednje rizična ulaganja, 0,4 posto, a za C kategoriju, namijenjenu osiguranicima koji uskoro idu u mirovinu, 0,3 posto.

Godišnji prinosi porasli su u kategoriji A za 4,5 posto, a u kategoriji B za 0,4 posto, dok su u kategoriji C u minusu 1,3 posto.

Anualizirani prinosi Mirexa od početka rada OMF-ova pozitivni su u sve tri kategorije, a za Mirex A iznose 6,7 posto, za Mirex B pet posto i za Mirex C 3,2 posto, naveli su iz Hanfe.

Obveznice su na kraju travnja i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 11,4 milijardi eura i udjelom od 62,3 posto, pri čemu se taj udjel smanjio za 1,8 postotnih bodova na mjesečnoj razini.

Istovremeno, smanjila se i zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova, za 0,1 postotni bod, te su ona krajem travnja iznosila 3,9 milijardi eura, odnosno 21,4 posto imovine OMF-ova.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s dvije milijarde eura i udjelom od 11 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).

Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova veća za 10,7 milijuna eura


Na kraju travnja u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 379.625 članova te 21 zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond (ZDMF), sa 47.679 članova.

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 8,1 milijun eura, što je 0,8 milijuna eura manje nego prethodni mjesec. Istodobno su ukupne mjesečne isplate iznosile 3,5 milijuna eura, što je 1,4 milijuna eura ili 27,9 posto manje u odnosu na ožujak 2023.

Neto imovina DMF-ova u travnju je tako dosegnula 1,1 milijardu eura, što je za 10,7 milijuna eura ili jedan posto više na mjesečnoj razini.

Tagovi: obveznio mirovinski fondovi, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Luksuzni sektor strahuje od kineskog tržišta
STRAHOVANJA
Luksuzni sektor strahuje od kineskog tržišta
LONDON - Luksuzne marke poput Hermesa usprkos lošoj ekonomskoj prognozi i dalje ostvaruju vrtoglave zarade, no kinesko tržište postaje im razlog za brigu, piše The Economist.
Srpski poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda
PŠENICA
Srpski poljoprivrednici zatražili od države da robne rezerve otkupe 300.000 pšenice iz novog roda
BEOGRAD - Predstavnici poljoprivrednika u Srbiji zatražili su danas da Republička direkcija za robne rezerve pre žetve objavi da će kupiti 300.000 tona pšenice iz novog roda, što bi povećalo tražnju i podiglo cenu na tržištu koja je 12 dinara po kilogramu niža od cena na evropskim berzama.
Azijska tržišta: Nastavljen pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen pad indeksa
ŠANGAJ . Azijsko-pacifička tržišta su skliznula jer je Wall Street zabilježio pauzu u svom tržišnom usponu, a široki tržišni indeks fluktuirao je blizu svojih najviših razina zatvaranja od kolovoza 2022.
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
ŽELJEZNICA
Njemačka vlada najavljuje bržu obnovu željeznica
BERLIN - Njemačka željeznička mreža djelomično je u lošem stanju - posljedice su kašnjenje vlakova. Vlada je u srijedu usvojila nacrt zakona o proširenju njemačkih željeznica.
Primorac: Veliki interes investitora za  hrvatske euroobveznice
OBVEZNICE
Primorac: Veliki interes investitora za hrvatske euroobveznice
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac je ocijenio da je zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu bilo iznimno te kazao da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor sve snage usmjerila pristupanju OECD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE