GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn

Hanfa: Imovina obveznih mirovinskih fondova premašila 125 mlrd kn
OMF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2021 / 10:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem ovogodišnjeg svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je za 37,6 tisuća više nego godinu ranije, dok im je imovina porasla za 12,8 milijardi kuna, premašivši 125 milijardi, podaci su Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem svibnja imali su 2,07 milijuna članova, što je 37.651 član više nego krajem svibnja godinu ranije te 1.823 člana više u odnosu na prethodni mjesec.

Neto imovina OMF-ova krajem svibnja iznosila je 125,3 milijarde kuna, a to je za 12,8 milijardi ili 11 posto više nego godinu ranije. U odnosu na kraj travnja, njihova neto imovina uvećana je za 741 tisuću kuna ili 0,6 posto, najnoviji su podaci Hanfe.

Obveznička ulaganja OMF-ova na kraju svibnja iznosila su 79,8 milijardi kuna, što predstavlja 63,7 posto njihove ukupne imovine. Istodobno je zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova iznosila 24,8 milijardi kuna ili 19,8 posto imovine OMF-ova. Od ostalih oblika ulaganja, ističu se ulaganja u investicijske fondove u visini od 13,5 milijardi kuna ili 10,8 posto od ukupne imovine te ulaganja u novac i depozite, 5,7 milijardi ili 4,6 posto.

Na kraju svibnja u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 340.332 člana, te 20 zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ZDMF), sa 44.730 članova.

Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova (DMF) u svibnju je dosegnula 7,1 milijardu kuna, što je za 1,03 milijarde ili gotovo 17 posto više više nego godinu ranije. U odnosu na kraj travnja, pak, njihova imovina uvećana je za 1,1 posto.

I kod ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja čine obveznice, s udjelom od 56,3 posto u ukupnoj neto imovini, zatim dionice s 25,7 posto te investicijski fondovi s 10,9 posto.

Tagovi: Hanfa, mirovinski fondovi, Hrvatska agencija za nadtor financijskih usluga, tržište kapitala, mirovinski sustav
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE