GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAKOM: Porast prometa putnika i robe na željeznici

HAKOM: Porast prometa putnika i robe na željeznici
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2022 / 09:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Željeznicom je u Hrvatskoj tijekom 2021. godine prevezeno 13,5 milijuna putnika ili 400 tisuća više nego 2020., dok je tereta prevezeno 15,3 milijuna tona ili 200 tisuća tona više, podaci su HAKOM-a, iz kojeg ocjenjuju da se putnički željeznički prijevoz polako oporavlja od pandemije.

Podaci HAKOM-a pokazuju i da je putnika željeznicom prevezeno više i na razini četvrtog tromjesečja, odnosno njih nešto malo više od 4 milijuna je koristilo taj prijevoz krajem 2021., što je i njih oko 500 tisuća više nego u četvrtom tromjesečju 2020. godine.

Ipak, broj putnika na željeznici još nije dostigao promet iz 2019., kada ih je tako ukupno putovalo gotovo 20 milijuna, od čega samo u četvrtom tromjesečju te godine gotovo 5,5 milijuna, što je za gotovo 1,5 milijuna više nego ih je bilo lani.

U vezi oporavka putničkog prometa na željeznici u četvrtom tromjesečju 2021., iz HAKOM-a dodatno komentiraju i da je tome svakako pridonijela odluka hrvatske Vlade o besplatnom prijevozu djece i učenika vlakom.

Kod teretnog ili prometa robe na željeznici, HAKOM-ovi podaci pokazuju da je u četvrtom tromjesečju 2021. prevezeno 4,2 milijuna tona robe ili oko 100 tisuća tona više nego u istom razdoblju 2020., ali i oko 310 tisuća tona više nego je prevezeno u zadnjem tromjesečju 2019. godine.

Ne iznoseći više detalja, iz HAKOM-a dodaju samo da je teretni prijevoznik HŽ Cargo u četvrtom tromjesečju 2021. prevezao 2,4 posto više robe, a da su "novi teretni željeznički prijevoznici ostvarili 1,9 posto više prevezene robe" te su na kraju tog tromjesečja imali udjel od 57,7 posto u ukupno prevezenoj robi.

Uspoređujući pak vrste prijevoza po ostvarenim vlak kilometrima, prijevoz putnika zauzeo je 64,5 posto ukupnog prometa, a ostatak je ostvaren u prijevozu tereta.

"Od svih teretnih željezničkih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara od 54,4 posto imao je HŽ Cargo, a preostali udjel ostvarilo je devet novih prijevoznika tereta. Istovremeno, tri nova željeznička teretna prijevoznika nisu bila aktivna", napominju iz HAKOM-a.

Tagovi: HAKOM, željeznica, HŽ Cargo
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE