GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAKOM: Manje prevezenih putnika i robe željeznicom u prvom kvartalu

HAKOM: Manje prevezenih putnika i robe željeznicom u prvom kvartalu
ŽELJEZNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2021 / 17:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U prvom ovogodišnjem tromjesečju željeznicom je prevezeno manje robe, a nastavljen je i trend osjetnijeg smanjenog prijevoza putnika, objavila je u petak Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Prema podacima HAKOM-a, u prvom tromjesečju željeznicom je prevezeno 3,1 milijun putnika, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje smanjenje za 34,8 posto. Istodobno je zabilježeno smanjenje putničkih kilometara za 32,7 posto, na 105 milijuna kilometara.

Željeznicom je u prava tri mjeseca ove godine prevezeno gotovo 3,6 milijuna tona robe, što je za 2,7 posto manje nego u prvom tromjesečju lani, uz porast tonskih kilometara za 0,6 posto.

Teretni prijevoz ostvario je rast vlak kilometara od 0,4 posto, a putnički prijevoz 4,4 posto manje vlak kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, navode iz HAKOM-a.

Po podacima koje iznose, HŽ Cargo prevezao četiri posto manje robe, uz 9,9 posto više tonskih kilometara, dok su novi teretni željeznički prijevoznici zabilježili 1,9 posto manje prevezene robe i 8,6 posto manje tonskih kilometara.

"Novi teretni prijevoznici u prvom tromjesečju imaju udjel od 62,5 posto u prevezenoj robi i 45,8 posto u tonskim kilometrima u odnosu na HŽ Cargo kao povijesnog prijevoznika", ističu iz HAKOM-a.

Uspoređujući udjele vlak-kilometara po vrsti prijevoza, prijevoz tereta zauzima trećinu ukupnog prometa s 33,5 posto, a prijevoz putnika ostalih 66,5 posto.

Od teretnih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara imao je HŽ Cargo s 57,1 posto, sedam novih prijevoznika ostvarilo je preostali udjel, a četiri nisu bila aktivna u prvom kvartalu, zaključuje se u priopćenju HAKOM-a.

Tagovi: HAKOM, željeznica, HŽ Cargo
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE