GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hajdaš Dončić: Ne pristajemo na ultimatume, autoceste idu u koncesiju

Hajdaš Dončić: Ne pristajemo na ultimatume, autoceste idu u koncesiju
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2013 / 19:28
Autor: SEEbiz / Media Servis
ZAGREB - Nakon što su sindikati i poslodavci poslali Vladi poruku da odustane od monetizacije autocesta ili će, u protivnom, pokrenuti referendum, ministar pomorstva prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić za Media servis kaže na nikakve ultimatume nećemo pristati.
Odgovorna Vlada upravlja državnom imovinom, pokušava fiskalni deficit staviti u neku prihvatljivu razinu pa da možemo koristiti europska strukturna sredstva, da možemo smanjiti kamate, objasnio je Siniša Hajdaš Dončić zašto Vlada želi dati autoceste u koncesiju. Odgovorio je i sindikatima i poslodavcima koji su danas dali rok Vladi da do 15. srpnja odustane od monetizacije.

- Ne pristajemo na ultimatume, jer se državna ekonomska politika ne vodi ultimatumima. Najbolje bi bilo da sve bude besplatno, da se svi voze besplatno, ali kad treba vraćati dugove da i to bude besplatno. To tako ne ide, kaže Hajdaš Dončić.

Naglašava kako smo na samom početku procesa koncesioniranja hrvatskih autocesta i da će se svi parametri buduće koncesije znati tek nakon završetka prvog kruga inicijalne ponude, a što se očekuje krajem godine. Postoji tek okvir kojim su regulirani svi najvažniji parametri za građane, poput cijene, poručuje Hajdaš Dončić.

- A tko u konačnici upravlja autocestom, je li to privatni ili državni koncesionar, to na kraju nije važno. Važno je da usluga bude kvalitetna, cijena prihvatljiva i da autoceste ostanu zamašnjak isključivo hrvatskog turizma, kaže ministar naglašavajući kako su autoceste i izgrađene upravo zbog turizma.

Vlada će o svemu voditi računa, uvjerava Hajdaš Dončić.

- Ne mogu se neka rješenja shvaćati i razumijevati unaprijed, ovo je sve apsolutno preuranjeno. O pravim aspektima ugovora možemo razgovarati tek početkom iduće godine, kaže ministar i podsjeća na visoku razinu hrvatskog javnog duga koji iznosi više od 200 milijardi kuna.

- Dakle, mi smo definitivno u opasnosti, a jedna od njih je da Europska komisija ograniči kohezijskih i strukturnih fondova svim zemljama koje ne mogu kontrolirati svoj javni dug. Mi ne želimo biti takva Vlada, želimo biti odgovorni i stvoriti poduzetničku i investicijsku klimu, a jedan od načina je dobivanje dobrog koncesijskog partnera, snažnog europskog ili svjetskog imena ili igrača koji samim time kao gruda snijega može pokrenuti ostale investicije, kaže Hajdaš Dončić.

Tagovi: Siniša Hajdaš Dončić, monetizacija autocesta, Hrvatske autoceste, HAC
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Nastavljen uzlet Valamara, indeksi rastu
ZSE INTRADAY UPDATE
Zagrebačka burza: Nastavljen uzlet Valamara, indeksi rastu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi u utorak ujutro Crobex indeksi porasli više od 1,5 posto, prateći kretanja na europskim tržištima, no time su samo ublažili velike gubitke u prvom tromjesečju.
Hrvatska udruga poljoprivrednika traži mjere za očuvanje OPG-ova
ZAHTJEVI
Hrvatska udruga poljoprivrednika traži mjere za očuvanje OPG-ova
ZAGREB - Hrvatska udruga poljoprivrednika zatražila je da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede zbog epidemije koronavirusa žurno donose mjere za očuvanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivrednih obrta i malih i srednjih poljoprivrednih tvrtki.
Azijska tržišta: Podaci iz Kine podigli indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Podaci iz Kine podigli indekse
TOKYO - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle jer su podaci iz Kine potaknuli nadu u oporavak gospodarskih aktivnosti, premda su u drugim zemljama dijelovi gospodarstva zbog širenja koronavirusa i dalje paralizirani.
Wall Street porastao na početku tjedna
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street porastao na početku tjedna
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše u zdravstvenom sektoru, jer ulagači kupuju dionice onih kompanija koje bi mogle bolje podnijeti udar koronavirusa na gospodarstvo.
Beogradska berza: Potonulo raspoloženje investitora, indeksi skliznuli
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Potonulo raspoloženje investitora, indeksi skliznuli
BEOGRAD - Apatično trgovanje, slab promet i mali pad vrednosti BELEX indeksa obeležili su početak trgovačke nedelje na domaćem tržištu akcija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE