GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Guterres: Rusija se treba vratiti sporazumu o žitu, inače će stradati najugroženiji među gladnima

Guterres: Rusija se treba vratiti sporazumu o žitu, inače će stradati najugroženiji među gladnima
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2023 / 08:32
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Šef UN-a: Rusija bi se trebala vratiti sporazumu o žitu, inače će stradati najugroženiji među gladnima Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je danas u Rimu Rusiju da se vrati međunarodnom sporazumu o pomorskim isporukama ukrajinskog žita i ocijenio da će bez njega najranjiviji među gladnima u svijetu trpjeti najstrašnije posljedice.

Guterres je u govoru na otvaranju trodnevnog summita u Rimu o hrani rekao da zbog nedavne odluke Rusije da odbije produžiti valjanost ukrajinsko-ruskog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita ne samo da će "najugroženiji platiti najveću cijenu", već su negativne posljedice stigle odmah: cijena pšenice u svijetu porasla je za 14 posto, a kukuruza za više od 10 posto.

Rusija je neobnavljanje sporazuma obrazložila neispunjavanjem svojih zahtjeva za usporednim izvozom svoje hrane i gnojiva u svijet.

I Rusija i Ukrajina "ključne su za globalnu sigurnost hrane", istaknuo je čelnik UN-a, jer na te dvije zemlje otpada 30 posto svjetskog izvoza pšenice i ječma, 20 posto svjetskog izvoza kukuruza i više od polovice svjetskog izvoza suncokretovog ulja.

Guterres je rekao da je "predan olakšavanju nesmetanog pristupa globalnim tržištima hrane i gnojiva iz Ukrajine i Ruske Federacije".

Pozvao je međunarodnu zajednicu na jedinstvo u pronalaženju rješenja za to pitanje na temelju njegovog najnovijeg prijedloga.

Sporazum postignut 2022., uz posredovanje UN-a i Turske, imao je za cilj održati protok žitarica u zemlje u razvoju, posebno u Africi i na Bliskom istoku, unatoč ratu Moskve protiv Ukrajine.

Kada je taj dogovor postignut, Svjetski program hrane Ujedinjenih naroda ponovno je dobio svog najvećeg dobavljača - Ukrajinu, omogućivši isporuku 725.000 metričkih tona humanitarne pomoći u hrani zemljama na rubu gladi, uključujući Etiopiju, Afganistan i Jemen.

Suspenzija sporazuma, kao i ruski napadi na ukrajinske crnomorske luke, uznemirili su ruskog saveznika Kinu, kao i zemlje u razvoju koje uvelike ovise o isporukama kako bi prehranile svoje stanovništvo.

Osim sporazuma o žitu, utjecaji klimatskih promjena na proizvodnju i distribuciju hrane teme su razgovora na summitu u Rimu.

"Potrebni su nam prehrambeni sustavi koji mogu pomoći u okončanju ovog besmislenog rata", rekao je Guterres. "Transformacija znači nove, održive sustave koji mogu smanjiti ugljični otisak prerade, pakiranja i transporta hrane", rekao je.

Takva transformacija također zahtijeva od država i poduzeća da "poduzmu snažnije i brže mjere za rješavanje klimatske krize i postizanje okolišne i klimatske pravde", rekao je.

Način na koji se hrana uzgaja i proizvodi pridonosi klimatskim promjenama, slabeći poljoprivredno-prehrambeni sustav, kaže Corina Hawkes, direktorica Odjela za prehrambene sustave i sigurnost hrane pri Organizaciji UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) sa sjedištem u Rimu, koja je domaćin summita.

Cilj sastanka je pregledati napredak i nazadovanje od prvog samita prehrambenih sustava održanog 2021.

Prema FAO-u, summit je okupio sudionike iz 161 zemlje, uključujući 22 šefa država ili vlada, te 150 nevladinih organizacija.

Tagovi: Antonio Guterres, žito, sporazm o žitu, glad, siromaštvo
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Novi pad indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Novi pad indeksa
NEW YORK - Dionice su se povukle u petak, dok je Wall Street završio tjedan definiran rotacijom ovogodišnjih megacap dobitnika u korist manjih imena.
Dubrovnik ostvario dva milijuna noćenja 11 dana ranije nego lani
USPJESI
Dubrovnik ostvario dva milijuna noćenja 11 dana ranije nego lani
DUBROVNIK - Dubrovačka gradska uprava izvijestila je danas da je ovogodišnje dvomilijunto turističko noćenje na dubrovačkom području zabilježeno 16. srpnja, što je jedanaest dana ranije nego u 2023. godini.
Njemačka ostaje bez ljekarni
PROBLEMI
Njemačka ostaje bez ljekarni
BERLIN - U Njemačkoj je sve manje ljekarni – nakon zatvaranja njih 238 2023. i još 283 u prvih šest mjeseci ove godine, ostalo ih je 17.288. To je manje nego ikad, pokazuju podaci krovne udruge ljekarničkih organizacija ABDA.
Zagrebačka burza: CROBEX skočio iznad 2.900 bodova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX skočio iznad 2.900 bodova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je novi rast indeksa Zagrebačke burze uz nešto slabiji promet no jučer.
Oštar pad prodaje šampanjca
NAGOMILANE ZALIHE
Oštar pad prodaje šampanjca
PARIZ - Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili a trgovci su nagomilali zalihe, izvijestili su proizvođači u petak, poručivši vinogradarima da beru manje grožđa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE