GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Guma za žvakanje bez šećera uklanja bakterije kao i dentalni konac

Guma za žvakanje bez šećera uklanja bakterije kao i dentalni konac
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2015 / 11:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Žvakanjem 'kauguma' bez šećera iz usne se šupljine može ukloniti oko milijun bakterija, što je 10 posto ukupne populacije mikroorganizama u slini i može se usporediti s učinkovitošću čišćenja zuba dentalnim koncem, pokazuje novo istraživanje što su ga proveli znanstvenici sveučilišta Groningen u Nizozemskoj.
Grupa znanstvenika koju je vodio Stefan Wessel zaključila je da žvakaća guma bez šećera "prikuplja" bakterije iz svih uglova usne šupljine. Kad kauguma završi u košu, s njom odlaze i bakterije i na taj se način održava oralna higijena.

Istraživanje je provedeno na studentima dobrovoljcima podijeljenim u dvije grupe čija je zadaća bila žvakati gumu bez šećera 30 sekunda ili 10 minuta, a potom je obavljena analiza bakterija koje su se na nju "zalijepile".

Norveški su ih znanstvenici otkrili oko milijun, usporedivši učinkovitost gume za žvakanje čišćenjem zuba dentalnim koncem. Najviše se bakterija za gumu zalijepilo u prvoj fazi žvakanja, a dulje trajanje žvakanja rezultiralo je manjim brojem bakterija koje su prianjale za žvakaću gumu, prenosi list PLoS One.

"To se može objasniti smanjenjem koncentracije bakterija u slini ili pretpostavkom da ih je uništio sastojak žvakaćih guma xylitol (šećerni alkohol, zubima prijateljski sastojak guma), potom kemijski prezervativi ili pojačivači okusa koji navodno učinkovito djeluju protiv mikroba i uništavaju ih.

Studija je pokazala i da je broj bakterija koje se otplave iz usne šupljine žvakaćom gumom gotovo jednak količini koja se zadrži nakon četkanja zuba na novoj četkici, ali bez paste za zube, ili upotrebom dentalnog konca.

U raznim oblicima, guma za žvakanje poznata je još iz neolitika. Pet tisuća godina stara, napravljena od brezine kore pronađena je u finskoj Kierikki. Smatra se da katran iz brezine kore ima antiseptička i neka druga pozitivna medicinska svojstva. Oblici gume za žvakanje korišteni su i u staroj Grčkoj. Ondje se žvakala guma od mastike napravljena od smola drveta mastike.

Treba istaknuti da žvakanje kauguma bez šećera ne uklanja bakterije iz istih dijelova usne šupljine iz kojih ih uklanja četkanje ili dentalni konac, kao i činjenicu da se otkriće norveških znanstvenika odnosi samo na gume za žvakanje bez šećera.

Tagovi: guma za žvakanje, bakterije, dentalni konac, karijes
PROČITAJ I OVO
Analitičar Bloomberga: Bitcoin ide na 100.000 dolara
HRABRE PROGNOZE
Analitičar Bloomberga: Bitcoin ide na 100.000 dolara
NEW YORK - Analitičar Bloomberga Mike McGlone danas je hrabro prognozirao da će bitcoin do kraja mjeseca uzletjeti na razinu od 100.000 dolara.
Beogradska berza: Potonuli promet i indeksi na kraju nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Potonuli promet i indeksi na kraju nedelje
BEOGRAD – Izuzetno mali promet, uz pad indeksa, zabeležen je na Beogradskoj berzi poslednjeg trgovačkog dana u ovoj nedelji.
Zašto padaju cijene zlata?
ZLATO
Zašto padaju cijene zlata?
ANALIZA - Kretanje cijene zlata snažno je povezano s inflacijskim očekivanjima, a trenutno je također izuzetno važno da na zlato utječe kretanje stvarnih kamatnih stopa. U tome leži i razlog što cijene zlata u posljednje vrijeme padaju.
EU i SAD uzajamno ukinuli carine uvedene zbog spora oko zrakoplova
CARINE
EU i SAD uzajamno ukinuli carine uvedene zbog spora oko zrakoplova
BRUXELLES - Europska unija i Sjedinjene Države dogovorile su u petak suspenziju na četiri mjeseca uzajamnih carina uvedenih zbog spora oko subvencija proizvođačima zrakoplova Airbus i Boeing.
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Hrvatski Telekom u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Hrvatski Telekom u fokusu
ZAGREB - Kraj tjedna na domaćem tržištu kapitala donio je negativno raspoloženje među ulagače, indeksi su zaključili u crvenom teritoriju, dok se likvidnost zadržala na skromnim razinama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE