GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gubitnici među fondovima prevladali nakon sedam pozitivnih tjedana

Gubitnici među fondovima prevladali nakon sedam pozitivnih tjedana
FONDOVSKI TJEDAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2018 / 19:51
Autor: SEEbiz / Hrportfolio.hr
ZAGREB - Među 84 otvorena investicijska fonda nakon sedam tjedana vladavine dobitnika prevladali su fondovi s padom vrijednosti udjela. Tjedan je uvećanjem vrijednosti zaključilo 35 fondova, a 49 fondova bilježi pad. Jedan je fond tjedan zaključio rastom većim od jedan posto, a šest fondova je palo više od jedan posto.

Na ljestvici deset fondova s najvećim rastom šest su mjesta zauzeli dionički, tri mješoviti fondovi, a jedno mjesto obveznički fond. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od -3,14 posto do 1,04 posto.

Od 27 dioničkih fondova rast ih bilježi osam. InterCapital Global Equity bilježi uvećanje od 1,04 posto, što ga čini dobitnikom tjedna. Ovaj fond gotovo polovinu portfelja investira u SAD-u, Njemačka je zastupljena s 10 posto portfelja, a Hrvatska s nešto više od devet posto. Neta Global Developed je porastao za 0,50 posto, a Alta Special Opportunity za 0,47 posto. KD Energija je pao za 3,14 posto, Platinum Blue Chip za 1,60 posto dok tjedni minus fonda KD Europa iznosi 1,55 posto.

Svih šest posebnih fondova bilježi pad. Raiffeisen Harmonic je pao za 0,57 posto, Raiffeisen Dynamic za 0,36 posto, a ZB Future 2025 za 0,22 posto.

Porast cijene udjela bilježi šest od 16 mješovitih fondova. InterCapital Balanced bilježi rast od 0,46 posto, OTP Absolute je porastao za 0,34 posto, a PBZ Global je tjedan zaključio rastom od 0,22 posto. KD Balanced bilježi pad za 0,56 posto, a PBZ International Multi Asset je pao za 0,40 posto.

Od 15 obvezničkih fondova rast ih bilježi šest. Najviše je vrijednost uvećana fondu Alta Emerging Bond, za 0,86 posto, Erste Adriatic Bond bilježi rast od 0,07 posto, a PBZ Dollar Bond je uvećan za 0,01 posto. InterCapital Global Bond je pao za 0,33 posto, InterCapital Bond za 0,32 posto, a ZB bond za 0,14 posto.

Rast vrijednosti zabilježilo je 15 od 20 novčanih fondova. Najveći rast, za 0,03 posto, bilježe PBZ Dollar i Raiffeisen euroCash, a slijedi ih Locusta Cash s rastom od 0,02 posto. OTP euro novčani, OTP novčani i PBZ Novčani su pali za minimalnih 0,004 posto.

Najbolje rezultate u 2018. godini odnosno najveći prinos među dioničkim fondovima bilježe Neta Frontier (8,35%), KD Victoria (6,47%) i ZB aktiv (4,88%). Među posebnim fondovima najviše je vrijednost uvećana fondovima ZB Future 2055 i ZB Future 2040, za 5,39 posto, dok su najuspješniji mješoviti bili PBZ Global s prinosom od 2,25 posto i HPB Global koji bilježi rast od 2,03 posto. Među obvezničkim fondovima u godini je najveći rast, od 1,70 posto, ostvario PBZ Bond. Novčane fondove predvode PBZ Dollar i Locusta Cash s prinosima od 0,54 i 0,30 posto.

Prema rezultatima u zadnjih 12 mjeseci, među dioničkim fondovima najznačajniji porast bilježi ZB trend (13,87%), a slijede ZB BRIC%2B s porastom od 11,52 posto i KD Energija (11,17%). Kod posebnih fondova najviše je rastao ZB Future 2055 (5,34%). Mješovite predvode InterCapital Balanced s rastom od 5,14 posto i InterCapital Income Plus s uvećanjem od 4,23 posto. HPB Obveznički je s rastom od 4,16 posto prvi među obvezničkim fondovima. Na ljestvici novčanih fondova vrijednost je najviše uvećana fondu PBZ Dollar čiji prinos iznosi 1,12 posto.

NAPOMENA: Kod izračuna tjednih promjena fondova, u obzir su uzeti rezultati za razdoblje od 18.05.2018. do 25.05.2018. godine.

Tagovi: InterCapital Global Equity, Neta Global Developed, InterCapital Balanced, OTP Absolute, PBZ Global, Alta Special Opportunity, KD Energija, Platinum Blue Chip, KD Europa
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer je ponešto ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.
Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji
TRŽIŠTE KAPITALA
Wall Street porastao treći tjedan zaredom, europski ulagači oprezniji
ZAGREB – Na Wall Streetu su cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, no na ostalim se svjetskim burzama trgovalo opreznije.
Zagrebačka burza: Blage promjene indeksa uoči objave poslovnih rezultata
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Blage promjene indeksa uoči objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna, uz vrlo skroman promet, indeksi zabilježili tek blage promjene, dok investitori nove smjernice čekaju od sezone objava financijskih izvješća kompanija za prvih devet ovogodišnjih mjeseci, koja bi trebala započeti idućega tjedna.
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BAKAR
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku „Čukaru Peki“ kod Bora, Srbija „u nekom trenutku“ postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE