GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gubitak PBZ-a zbog rezervacije milijarde kuna za troškove konverzije CHF kredita

Gubitak PBZ-a zbog rezervacije milijarde kuna za troškove konverzije CHF kredita
MINUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2015 / 14:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) u prvih je devet mjeseci ove godine poslovala s gubitkom nakon oporezivanja u iznosu od 192,3 milijuna kuna uslijed povećanog rezerviranja za potencijalne troškove vezane uz konverziju kredita u 'švicarcima', u visini iznad milijardu kuna.
Na razini Grupe PBZ je ostvario neto dobit od 35,4 milijuna kuna, gotovo 22 puta manje nego u istom razdoblju lani, kada je ona iznosila gotovo 770 milijuna kuna dobiti iz istog razdoblja lani.

Iz PBZ-a pojašnjavaju kako je na takav rezultat banke i grupe prvenstveno utjecalo značajno povećanje rezerviranja za rizike i troškove uzrokovane primjenom izmjena i dopuna zakona o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama vezanih uz konverziju kredita denominiranih u švicarskim francima i uz valutnu klauzulu u švicarskim francima u kredite u eurima i uz valutnu klauzulu u eurima.

Tijekom prvih devet ovogodišnjih mjeseci PBZ je izdvojila 1,05 milijardi kuna za potencijalne troškove konverzije, "što na dan izrade izvješća predstavlja najbolju moguću procjenu financijskog utjecaja primjene izmjena i dopuna zakona". U izvješću se podsjeća i da je PBZ Ustavnom sudu podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti tih zakonskih odredbi "s obrzirom na postojanje više elemenata koji mogu biti u suprotnosti s Ustavnom Republike Hrvatske".

"Bez obzira na navedeni financijski utjecaj, koji će biti točno utvrđen tek po završetku postupka konverzije kredita, odnosno nakon što Banka primi odgovore svih klijenata na njezinu ponudu te se ugovorna dokumentacija izmjeni u skladu s tim, Banka očekuje da će poslovnu godinu zaključiti s pozitivnim neto rezultatom", navode iz PBZ-a.

Također, u izvješću stoji i kako klijenti te banke koji imaju kredite u 'švicarcima' mogu očekivati da će ih banka kontaktirati u vezi konverzije u zakonski propisanom roku te da se puna provedba konverzije očekuje u okviru definiranih rokova.
Neto kamatni prihod PBZ Grupe u prvih je devet mjeseci iznosio 1,89 milijardi kuna, što je 3 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije.

Istodobno, neto prihod od provizija i naknada dosegnuo je 902,5 milijuna kuna ili 2,6 posto više.
U području poslovanja s vrijednosnim papirima i ostalim financijskim instrumentima PBZ Grupa je ostvarila dobit od 132,7 milijuna kuna što je za 17,3 milijuna manje nego u istom razdoblju lani.

Vrijednost imovine PBZ Grupe na kraju rujna iznosila je 80,2 milijarde kuna.

Tagovi: Privredna banka Zagreb, PBZ, konverzija kredita
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Sumoran završetak trgovačke nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Sumoran završetak trgovačke nedelje
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su poslednjeg trgovačkog dana u ovoj sedmici povećali gubitke, kako na dnevnom tako i na nedeljnom nivou, a trgovanje akcijama i državnim obveznicama je bilo razočaravajuće.
Zagrebačka burza: CROBEX ispod 1.800, Atlantska plovidba gubitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX ispod 1.800, Atlantska plovidba gubitnica dana
ZAGREB - Na domaćem tržištu kapitala je vladalo negativno raspoloženje, kao i na globalnim tržištima, vođeno zabrinutošću ulagača oko daljnjeg razvoja pandemije i produženjem lockdowna, kao i najavljenim usporavanjem procesa cijepljenja zbog smanjenja planiranih isporuka količina cjepiva Hrvatskoj.
HTZ: Na stranim tržištima suradnja s pet agencija, u veljači sigurnosne oznake
ODLUKE
HTZ: Na stranim tržištima suradnja s pet agencija, u veljači sigurnosne oznake
ZAGREB - Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u petak je odabralo pet stranih marketinških i PR agencija za suradnju u oglašavanju, odnosima s medijima i digitalnoj komunikaciji na 10 tržišta, uz najavu da u veljači počinje i primjena sigurnosnih oznaka koje jamče odgovornost i sigurnost boravka turista u Hrvatskoj.
Hanfa upozorava korisnike Facebooka na lažne oglase o ulaganju u kinesku kriptovalutu
UPOZORENJE
Hanfa upozorava korisnike Facebooka na lažne oglase o ulaganju u kinesku kriptovalutu
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga upozorila je u petak korisnike Facebooka da ne 'nasjedaju' na oglase koji promoviraju ulaganje u kinesku kriptovalutu u izdanju Yuan Pay Group, a iza koje navodno stoji kineska vlada, jer sve okolnosti upućuju na prevaru.
Mađarska prva u EU kupila rusko cjepivo protiv korone
CJEPIVO
Mađarska prva u EU kupila rusko cjepivo protiv korone
BUDIMPEŠTA - Mađarska je potpisala ugovor o kupnji dva milijuna doza ruskog cjepiva protiv covida-19, Sputnjik V, prva u Europskoj uniji, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto novinarima u Moskvi u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE