GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gubitak PBZ-a zbog rezervacije milijarde kuna za troškove konverzije CHF kredita

Gubitak PBZ-a zbog rezervacije milijarde kuna za troškove konverzije CHF kredita
MINUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2015 / 14:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) u prvih je devet mjeseci ove godine poslovala s gubitkom nakon oporezivanja u iznosu od 192,3 milijuna kuna uslijed povećanog rezerviranja za potencijalne troškove vezane uz konverziju kredita u 'švicarcima', u visini iznad milijardu kuna.
Na razini Grupe PBZ je ostvario neto dobit od 35,4 milijuna kuna, gotovo 22 puta manje nego u istom razdoblju lani, kada je ona iznosila gotovo 770 milijuna kuna dobiti iz istog razdoblja lani.

Iz PBZ-a pojašnjavaju kako je na takav rezultat banke i grupe prvenstveno utjecalo značajno povećanje rezerviranja za rizike i troškove uzrokovane primjenom izmjena i dopuna zakona o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama vezanih uz konverziju kredita denominiranih u švicarskim francima i uz valutnu klauzulu u švicarskim francima u kredite u eurima i uz valutnu klauzulu u eurima.

Tijekom prvih devet ovogodišnjih mjeseci PBZ je izdvojila 1,05 milijardi kuna za potencijalne troškove konverzije, "što na dan izrade izvješća predstavlja najbolju moguću procjenu financijskog utjecaja primjene izmjena i dopuna zakona". U izvješću se podsjeća i da je PBZ Ustavnom sudu podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti tih zakonskih odredbi "s obrzirom na postojanje više elemenata koji mogu biti u suprotnosti s Ustavnom Republike Hrvatske".

"Bez obzira na navedeni financijski utjecaj, koji će biti točno utvrđen tek po završetku postupka konverzije kredita, odnosno nakon što Banka primi odgovore svih klijenata na njezinu ponudu te se ugovorna dokumentacija izmjeni u skladu s tim, Banka očekuje da će poslovnu godinu zaključiti s pozitivnim neto rezultatom", navode iz PBZ-a.

Također, u izvješću stoji i kako klijenti te banke koji imaju kredite u 'švicarcima' mogu očekivati da će ih banka kontaktirati u vezi konverzije u zakonski propisanom roku te da se puna provedba konverzije očekuje u okviru definiranih rokova.
Neto kamatni prihod PBZ Grupe u prvih je devet mjeseci iznosio 1,89 milijardi kuna, što je 3 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije.

Istodobno, neto prihod od provizija i naknada dosegnuo je 902,5 milijuna kuna ili 2,6 posto više.
U području poslovanja s vrijednosnim papirima i ostalim financijskim instrumentima PBZ Grupa je ostvarila dobit od 132,7 milijuna kuna što je za 17,3 milijuna manje nego u istom razdoblju lani.

Vrijednost imovine PBZ Grupe na kraju rujna iznosila je 80,2 milijarde kuna.

Tagovi: Privredna banka Zagreb, PBZ, konverzija kredita
PROČITAJ I OVO
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
KRUZERI
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
ZAGREB - Industrija krstarenja vidi znakove optimizma jer se nakon lanjskog prekida prometa zbog pandemije ove godine kruzeri postupno vraćaju, pa i na hrvatski Jadran, dok se oporavak i jači promet očekuje 2022. i 2023., kaže za Hinu direktorica međunarodnog udruženja CLIA za istočni Mediteran Maria Deligianni.
Srpsko maloprodajno tržište raste, Delhaize na vrhu
MALOPRODAJA
Srpsko maloprodajno tržište raste, Delhaize na vrhu
BEOGRAD - U Srbiji ukupno tržište maloprodaje, prema Nielsen panelu maloprodaje, ostvarilo je rast od 4,8 posto u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu i iznosi oko 4,8 milijardi eura, navodi magazin InStore u svom štampanom izdanju.
Ministarstvo: Opoziv sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms peanut
SLADOLED
Ministarstvo: Opoziv sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms peanut
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo potrošače o opozivu četiriju vrsta sladoleda u različitim pakiranjima, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi u petak su blago kliznuli, uz pojačani promet jer su investitori pojačano trgovali s dionicama kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je oporavak prometa, najvećim delom generisan na MTP tržištu prodajom akcija fabrike vijaka i delova za šinskih vozila MIN DIV iz Svrljiga, dok su berzanski indeksi stagnirali drugi dan uzastopno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE