GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gubitak Agrobanke skoro 200 miliona evra?

Gubitak Agrobanke skoro 200 miliona evra?
LOŠI KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2012 / 12:28
Autor: SEEbiz/NIN/Sinteza Invest Group
BEOGRAD - Kako piše nedeljnik "NIN“ u novom broju, katastrofalno stanje, koje su u Agrobanci zatekli prinudni upravnici Milorad Džambić i Julije Miladinović, mnogo je gore nego što su i najveći pesimisti strahovali.
Kada su evidentirani svi krediti, koje je stara uprava odobravala, a koji najverovatnije nikada neće moći da budu naplaćeni, gubici banke su se na kraju 2011. popeli na skoro 200 miliona evra, saznaje ovaj nedeljnik u više nezavisnih izvora.

Dobro obavešteni sagovornici „NIN“-a bliski Ministarstvu finansija, Narodnoj banci i prinudnoj upravi, tvrde da je Agrobanka ostala bez kapitala, jer sav novac, koji su uplatili akcionari, nije dovoljan da se pokriju gubici zbog loših kredita.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Radosavljević kaže da će neki ljudi morati da odgovore na pitanje šta se tu desilo.

„Tehnički i zakonski posmatrano, ovo nije trebalo da se desi. Dosta toga će pokazati supervizija i izveštaj prinudne uprave. Ne kažem da su država i drugi akcionari bez odgovornosti. Mogli su da se više interesuju za poslovanje i rezultate banke, ali predstavnik države u UO mogao je da zaključuje samo na osnovu izveštaja IO, revizora i NBS, a svi oni su doskoro pokazivali da banka posluje dobro“, ističe Radosavljević.

On je napomenuo da je poslednji revizorski izveštaj urađen dosta brzo kao najgori mogući scenario i da možda rezultati i nisu tako crni što će se znati nakon novog revizorskog izveštaja.

Govoreći o dubizama u bilansima Agrobanke, „NIN” navodi da je ova banka više desetina miliona evra pozajmila Habitfarmu koji je u stečaju, dok je još oko 50 miliona evra pozajmljeno četvorici malinara, a ove krediti verovatno neće biti moguće naplatiti.

Radosavljević navodi da „država nema dovoljno novca da spasi Agrobanku, čak i da želi”.

„Vladin Program mera za očuvanje finansijske stabilnosti bankarskog sektora predviđa da se u ovoj i narednoj godini odvoji 400 miliona evra, ali tog novca nema u budžetu i sanacija banaka će se, ako bude neophodna, rešavati emitovanjem obveznica. Mi smo, kao jedan od vlasnika, sa ostalim akcionarima doneli odluku da radimo na prevazilaženju problema, bilo da banku dokapitalizuju postojeći akcionari, bilo da se traže treća lica koja su voljna da postanu njeni akcionari“, napominje Radosavljević.

Agrobanka je u protekloj skraćenoj sedmici na Beogradskoj berzi oslabila skoro 20 procenata, spustivši se na nivo od 1.749 dinara. Na ovoj ceni, koja je niža od početka godine za 41,7 odsto, tržišna kapitalizacija ove bankarske ustanove iznosi 1,38 milijardi dinara (12,7 miliona evra).
Tagovi: Agrobanka, Goran Radosavljević
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom
ŠANGAJ - Azijski su indeksi u četvrtak imale pomiješanu izvedbu, a kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom.
Ministarstvo: Sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača prioritet
HRANA
Ministarstvo: Sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača prioritet
ZAGREB - Iz Ministarstva poljoprivrede u srijedu su, reagirajući na tvrdnje SDP-a o "kaotičnom stanju" državnih kontrola, poručili da su sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača jedan od temeljnih prioriteta Ministarstva i Vlade te da je u mandatu ove Vlade uspostavljen siguran i funkcionalan sustav u području sigurnosti hrane, unatoč „kaotičnom stanju“ koje je vladalo prije njezinog dolaska.
Roba iz Kine prema Europi jako će kasniti
BRODARSKO TRŽIŠTE
Roba iz Kine prema Europi jako će kasniti
ZAGREB - Svi koji ovih dana naručuju robu iz Kine mogli bi se itekako načekati zbog poremećaja na globalnom brodarskom tržištu.
Zagrebačka burza: HPB u fokusu, različiti smjerovi indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HPB u fokusu, različiti smjerovi indeksa
ZAGREB - Samo jedan milijunaš dovoljno govori o padu intenziteta trgovine na Zagrebačkoj burzi.
Rast broja izdavatelja na Zagrebačkoj burzi s pozitivnim mišljenjem revizora
HANFA
Rast broja izdavatelja na Zagrebačkoj burzi s pozitivnim mišljenjem revizora
ZAGREB - Porastao je broj izdavatelja na Zagrebačkoj burzi s pozitivnim mišljenjem revizora - od ukupno 96 izdavatelja koji su predali godišnji izvještaj za 2020. godinu, njih 80 posto ima pozitivno mišljenje revizora, priopćeno je u srijedu iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE