GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grupa biznismena iz BiH s partnerima iz Italije pravi novu firmu za uvoz plina

Grupa biznismena iz BiH s partnerima iz Italije pravi novu firmu za uvoz plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2016 / 20:51
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Federacija Bosne i Hercegovine bi mogla dobiti novu firmu za uvoz plina uz već postojeći BH-Gas, saznaje Patria.
Cijena plina koji bi na tržištu ponudila nova kompanija, treba da bude nešto niža od cijene ovog energenta iz BH-Gasa. Desi li se to, BH-Gas će se suočiti sa ogromnim problemima.

Novu kompaniju osniva grupa biznismena iz Bosne i Hercegovine u saradnji sa partnerima iz Italije. Jedina prepreka da ova firma profunkcioniše na teritoriji FBiH je još Uredba Vlade FBiH o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede.

Prema toj Uredbi, uvoz plina u FBiH može vršiti isključivo Energoinvest d.d. Sarajevo i BH-Gas d.o.o. Sarajevo.

Izvor novinske agencije Patria tvrdi da su u rješavanju ove, posljednje prepreke, uključeni neki od najviših političkih funkcionera u Vladi Federacije BiH. Uskoro će se pred Vladom FBiH i Parlamentom FBiH naći prijedlog za izmjenu ove uredbe.

- Nova uredba treba da dozvoli da plin u FBiH mogu uvoziti i druge kompanije, osim BH-Gasa i Energoinvesta – otkriva ovaj izvor.

Bosna i Hercegovina plin nabavlja iz Rusije. Transport se odvija preko Ukrajine, zatim Mađarske te na kraju u BiH ulazi preko Srbije. BH-Gas plin preuzima u Kladnju. Opterećenje za BH-Gas predstavlja visoka cijena transporta koji plaća Mađarima. Problem je u ugovoru koji je BH-Gas, preko Energoinvesta, sklopio sa Mađarima 1999. godine. Naime, od 1999. do 2019. godine BH-Gas je zakupio ogromne transportne kapacitete kroz Mađarsku, iako ne koristi ni pola od tih kapaciteta, ali zakupljeno mora plaćati u potpunosti.

Zbog takvog ugovora o transportu kroz Mađarsku cijena plina kod BH-Gasa nešto je viša od realne. Bivša uprava BH-Gasa cijenu plina uspjela je oboriti za nešto više od 30 posto, ali je plin za pet do deset posto još uvijek skuplji od cijene koja bi se mogla postići sada.

Svoju šansu misteriozna kompanija vidi upravo u tih pet do deset posto, koliko može postići jeftiniju cijenu plina novim ugovorom o transportu sa Mađarima.

- Jednostavno, dovoljno je da nova kompanija zakupi manje transportne kapacitete kroz Mađarsku, i da ne plaća penale. Samo na osnovu toga može ponuditi povoljnije cijene od BH-Gasa – objašnjava ovaj izvor.

Jasmin Salkić, direktor BH Gasa kaže u izjavi za Patriju da plin u FBiH niko ne može uvoziti osim BH-Gasa odnosno Energoinvesta. Svaki pokušaj uvoza plina u FBiH mimo ovih kompanija, bilo mi mešetarenje. Tako je definisano uredbom Vlade FBiH o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede.

Salkić tvrdi da se BH-gas okreće novim poslovima i novim projektima, koji će ovu kompaniju dodatno osnažiti na tržištu.

Tagovi: BH-Gas, Energoinvest, Elektroprivreda BiH, plin, Jasmin Salkić
PROČITAJ I OVO
Hiljade turističkih radnika u Srbiji ostaje bez posla
PROBLEMI
Hiljade turističkih radnika u Srbiji ostaje bez posla
BEOGRAD - Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da će to udruženje, zajedno sa hotelijerima, vodičima i prevoznicima, uputiti Vladi Srbije pismo sa apelom za dodatnu pomoć zbog katastrofalnih posledica pandemije virusa COVID-19 na njihovo poslovanje.
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze tjedan su počeli rastom vrijednosti od oko 0,3 posto, dok je promet dionicama i nadalje skroman.
Ekoplus: Nema trovanja iz Marišćine, cijene prihvata otpada moraju rasti
OTPAD
Ekoplus: Nema trovanja iz Marišćine, cijene prihvata otpada moraju rasti
RIJEKA - Dan otvorenih vrata održan je u ponedjeljak u Županijskom centru za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina, a iz tvrtke Ekoplus koja uprava Marinšćinom, rekli su da 'nema trovanja stanovnika naselja Marčelji iz ŽCGO', ali i da se cijene prihvata otpada moraju povećati.
Hrvatska za Mađarsku na zelenoj listi, turisti mogu dolaziti bez problema
GRANICE
Hrvatska za Mađarsku na zelenoj listi, turisti mogu dolaziti bez problema
ZAGREB - Mađarska vlada Hrvatsku svrstala u tzv. zelenu kategoriju stranih zemalja, što znači da mađarski državljani koji turistički posjete Hrvatsku ne moraju u karantenu niti predočiti test na Covid-19 pri povratku u svoju zemlju, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).
Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
LUBENICE
Evo zašto ove godine svjedočimo viškovima lubenice
ZAGREB - Izostanak potražnje turističkog sektora povećao je tržišne viškove lubenice u Hrvatskoj, pa se domaći otkupljivači okreću izvozu, pokazuje u ponedjeljak objavljena analiza konzultantske tvrtke Smarter.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE