GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčka se za turiste otvara 1. srpnja, Danska ih još ne želi primati

Grčka se za turiste otvara 1. srpnja, Danska ih još ne želi primati
OTVARANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2020 / 18:18
Autor: SEEbiz / H
ATENA - Turisti će u Grčku ponovno moći dolaziti u srpnju, rekao je u srijedu zastupnicima jedan od čelnih dužnosnika grčke vlade, dok je Danska istodobno zasad odbacila ideju otvaranja granica za turiste.

"Za turizam ćemo se otvoriti 1. srpnja", rekao je u parlamentu državni ministar Giorgos Gerapetritis. Pojedinosti o ponovnom pokretanju turističke industrije, uključujući financijsku potporu, utvrdit će se 15. svibnja, dodao je.

Gerapetritisova najava je na tragu izjave premijera Kiriakosa Micotakisa iz razgovora za CNN u ponedjeljak da se prvo moraju utvrditi protokoli za sigurno putovanje.

Turistička industrija stvara 30 posto grčkog BDP-a i daje najveći pojedinačni doprinos proračunu.

Pandemija covida-19 stvorila je paniku među hotelijerima, turističkim agencijama, ugostiteljima i s njima povezanim gospodarskim granama a trećina njih se pribojava stečaja.

Dužnosnici su procijenili da je zemlja uslijed pandemije izgubila 22 milijarde eura i 45.000 radnih mjesta.

S druge strane, Danska zasad nema namjeru svoje granice otvoriti za turiste koji bi voljeli posjetiti tu skandinavsku zemlju.

"Po sadašnjem stanju, turisti ne bi trebali putovati u Dansku budući da možda mogu donijeti zarazu koronavirusom", rekao je u srijedu ministar pravosuđa Nick Haekkerup, u odgovoru na zastupničko pitanje.

Haekkerup je rekao da je nekoliko gradonačelnika u zemlji izrazilo želju da Danska otvori granice za turiste iz susjedne Njemačke, koji su ključna skupina kada se radi o danskom turističkom tržištu.

"Naravno da ni vlada ni ja ne želimo da granice ostanu zatvorene dulje nego je potrebno", dodao je.

Njemačka savezna država Schleswig-Holstein, koja graniči s Danskom, najavila je otvaranje svoje granice s Danskom za 15. svibnja.

U međuvremenu danska vlada olakšava restrikcije. Vrtići i škole do petog razreda otvoreni su kao dio prve faze u travnju, a za drugu koja je u raspravi premijerka Mette Frederiksen rekla je da vlada želi otvoriti supermarkete, kao i restorane i kafiće.

Stariji učenici također će se donekle vratiti u svakodnevni život, ali ne i u škole kao što je bio slučaj prije koroanvirusa, dodala je.

Tagovi: Grčka, grčki turizam, Danska, Giorgos Gerapetritis, Kiriakos Micotakis
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE