GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčka potpisala ugovor s Fraportom o koncesiji na zračne luke

Grčka potpisala ugovor s Fraportom o koncesiji na zračne luke
UGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2015 / 15:46
Autor: SEEbiz / H
BERLIN  - Grčka je vlada u ponedjeljak potpisala prvi veliki privatizacijski sporazum s njemačkim operaterom zračnih luka Fraportom, kojim se toj kompaniji u najam i na upravljanje dodjeljuje 14 regionalnih zračnih luka na grčkim otocima.
Još od 2010. godine privatizacije su ključni uvjet međunarodnih kreditora za financiranje Grčke. Atena je dosada prodajom državne imovine namaknula samo 3,5 milijardi eura, u odnosu na početno zacrtanih 50 milijardi.

"Potpisivanje ugovora... jako je važno i predstavlja snažnu poruku svima da grčko gospodarstvo stječe povjerenje tržišta", zaključio je u priopćenju čelnik grčke privatizacijske agencije HRADF Stergios Pitsiorlas.

Pregovori o najmu zračnih luka pokrenuti su prije pobjede Sirize na parlamentarnim izborima u siječnju ove godine. Siriza je potom zamrznula prodaju imovine da bi je premijer Aleksis Tsipras unatoč otporu sindikata i javnosti ponovo pokrenuo u sklopu trećeg programa kreditiranja.

Fraportu i njegovom grčkom partneru, energetskoj kompaniji Copelouzos, dodijeljeno je u koncesiju na 40 godina 14 zračnih luka u popularnim turističkim odredištima na grčkim otocima, uključujući Krf i Santorini. Do 2020. dvije bi kompanije u njihovo osuvremenjivanje trebale uložiti 330 milijuna eura.

Transakcija će pomoći Grčkoj da prodajom državne imovine u idućoj godini namakne zacrtane oko tri milijarde eura, da smanji razinu duga i potakne silno potrebna inozemna ulaganja nakon šest godina recesije.

"Fraport i Copelouzos ustraju u angažmanu u grčkim regionalnim zračnim lukama - taj će projekt donijeti samo korist Grčkoj i njezinom narodu", ustvrdio je u priopćenju čelnik njemačkog Fraporta Stefan Schulte.

Konzorcij na čelu s Fraportom preuzet će upravljanje zračnim lukama u jesen iduće godine kada će također platiti dogovoreni iznos, dodaje se u priopćenju. Ukupno će u sklopu ugovorene koncesije u luke uložiti 1,4 milijarde eura, navode u HRADF-u.

Fraport će imati većinski udio u konzorciju koji će Ateni plaćati godišnju koncesijsku naknadu od oko 23 milijuna eura.

Tagovi: Grčka, Fraport
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi u minusu na nedeljnom nivou
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze zabeležili su mešovite rezultate poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, a investiciona aktivnost je ostala prigušena.
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa i znatno manji promet
ZAGREB - Kraj tjedna Zagrebačkoj je burzi donio dramatičnio manji promet i blagi pad indeksa.
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BRENDOVI
Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BJELOVAR - Sir "Bjelovarski kvargl" dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i postao 25. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), objavili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
KRIPTOVALUTE
Riksbank testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu
STOCKHOLM - Švedska središnja banka Riksbank započela je ovoga tjedna s testiranjem tehničkog rješenja koje bi moglo poslužiti za digitalizaciju nacionalne valute.
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta; stabilizacija tečaja jena
LONDON - Dolar je u petak oslabio prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, pritisnut stabilizacijom tečaja jena koji je prethodnih dana bio izložen jačim prodajnim pritiscima uslijed veće sklonosti riziku investitora na globalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE