GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčka: Domaćim turistima je preskupo

Grčka: Domaćim turistima je preskupo
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2022 / 20:50
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
ATENA - Turističke zemlje se redom hvale rekordnim sezonama, ali u tom slavlju se zaboravlja na "domaće". Tako je i u Grčkoj: cijene divljaju, a čak i ljetovanje kod rodbine na moru se jedva još može platiti.

Rania Kaponi je proteklih godina uglavnom ljetovala na otoku Kosu, tamo živi jedan njen rođak. Ne samo zato jer vjeruje kako nigdje nije tako lijepo kao u njenoj domovini, nego i zato jer tako mora platiti samo trajekt i, kako se priliči; velikodušno sudjelovati u troškovima kod domaćina kad već besplatno može tamo boraviti.

Ali kako se ova mlada Atenjanka žali dopisnici postaje Bayerische Rundfunk u Grčkoj Vereni Schälter, ove godine si niti to više ne može priuštiti: "Sve je užasno poskupjelo. Čak i karte za trajekt,da ne govorimo o troškovima za smještaj. Novac koji treba za boravak od samo pet dana, to daleko prelazi moj budžet."

Samo karta za trajekt, neophodna u toj državi s brojnim otocima je ove godine već tri puta poskupjela. Tako je karta za otok Naksos prošle godine koštala 39,50 eura, sad je već 51,50. Još je gore sa cijenama u hotelima jer turista ima: zašto onda ne bi tražili još više i za sobu i za jelo i piće?

Ono što je tu apsurdno jest da tu najgore prolaze baš domaći turisti, objašnjava za postaju ARD Manolis Tsakalakis iz udruge grčkih ugostitelja.

"Za ovu sezonu smo već prošlog svibnja sklopili ugovore s turoperatorima i po tim ugovorima su cijene iste sve do konca listopada." Te cijene su iste kakve su bile još 2019. i svatko tko plaća hotel preko turističkih agencija ima tu cijenu.

Ali ne i oni koji tek dođu na recepciju i traže sobu - i upravo tako najčešće dolaze domaći turisti. A za njih je cijena za dobru trećinu veća nego što plaćaju turisti paket-aranžmana.

Za Raniu je to jednostavno daleko previše. Zapravo ova 32-godišnjakinja ne zarađuje loše, radi puno radno vrijeme u uredu jednog zdravstvenog osiguranja.

"Na račun mi mjesečno stiže 700, 800 eura, ovisno koliko imam prekovremenih". To je daleko više nego na poslovima koje je prije imala, a i radi samo pet dana u tjednu. Minimalna plaća u Grčkoj je 613 eura mjesečno, prosječan prihod je 1.186 eura.

Atena i u kolovozu može biti lijepa, inače ne bi bilo na tisuće furešta. Ali i Atenjaima je sve veći izazov još naći mjesto koje još nije u nekom stranom turističkom vodiču - i gdje se račun još može platiti.

Ali taj novac brzo odlazi: inflacija u Grčkoj je preko 11%, cijene energenata se jedva mogu plaćati, a onda su tu i paprene cijene stanarina u velegradu kao što je Atena. Sve u svemu, čak i u obiteljima gdje oba partnera imaju stalno radno mjesto - što nije baš sasvim samo po sebi razumljivo, je kućna blagajna stalno na granici.

Kako će Rania onda provesti godišnji?

"Ili moraš nešto tražiti sasvim blizu Atene ili odeš rođaku ili prijatelju. Ili ostaneš u Ateni i uvjeravaš samog sebe kako je lijepa Atena i u kolovozu."

Valjda jest kad u njen grad dolaze na tisuće turista. A kao Atenjanka će znati, gdje se još uvijek može popiti kava koja se može platiti - dok se i ta adresa ne pojavi u nekom od turističkih vodiča.

Tagovi: Grčka, grčki turisti
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE