GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčić: Smanjit ćemo parafiskalne namete

Grčić: Smanjit ćemo parafiskalne namete
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2013 / 18:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić danas je najavio kako se može očekivati smanjenje parafiskalnih nameta te da je broj takvih nameta dvostruko veći nego što se govorilo ranije.
"Posebno se može očekivati redukcija parafiskalnih nameta. Naša radna skupina je utvrdila da je parafiskalnih nameta duplo više nego što se govorilo prije dvije-tri godine. Ima ih više od 500, a ne 250 kako se prije govorilo i naš će fokus biti upravo na smanjenjenju broja i smanjenju opterećenja", rekao je Grčić odgovarajući danas u Splitu na pitanja novinara mogu li se očekivati samanjenja poreznih davanja.

Radna skupina radi registar parafiskalnih nameta, a nositelji tog projekta su Ministarstvo financija i Porezna uprava.

Vrlo brzo će svaka institucija koja je odgovorna za svaki parafiskalni namet analizirati i predložiti rješenja koja idu ili ka ukidanju ili ka smanjenju tog opterećenja, istaknuo je Grčić koji je na splitskom Ekonomskom fakultetu sudjelovao na okruglom stolu na temu "Hrvatsko gospodarstvo - nacionalna razvojna perspektiva", održanom u sklopu trodnevne 10. međunarodne konferencije "Izazovi Europe: U potrazi za konkuretnošću".

Odgovarajući na upit o porezu na nekretnine, objasnio je kako to može biti samo da bi se otvorio prostor za daljnje rasterećenje gospodarstva.

"Porez na imovinu, ako ga uopće bude i kad ga bude, zapravo je ključ za supstituciju poreza na plaće", rekao je.

Dodao je kako će se porezno opterećenje na plaće smanjivati "onom eventualnom dinamikom kojom budu pristizali prihodi od oporezivanja imovine, a oporezivanje imovine će se uglavnom odnositi na bogatije slojeve stanovništva".

Grčić je odbacio primjedbe da je sadašnja Vlada opteretila gospodarstvo te naveo kako je smanjen doprinos na plaće, PDV u ugostiteljstvu, uvedena porezna olakšica za reinvestiranu dobit.

Na upit što Vlada namjerava učiniti da bi se moglo govoriti o pozitivnim pomacima u gospodarstvu, kazao je kako nekih pokazatelja ima, kako su "oni su toliko sramežljivi da mi u Vladi ne želimo o tome previše govoriti".

Riječ je o rastu industrijske proizvodnje u prvom kvartalu ove godine za nekih 1,1 posto, a u prva četiri mjeseca zaposlilo se oko 70.000 ljudi, što je oko 18 posto više nego u isto vrijeme lani. To je dobar znak, ali je Vlada oprezna kad govori o procjenama što će se dalje dogoditi, kazao je Grčić.

Zamoljen da komentira rezultate istraživanja revizorske kuće Ernst & Young po kojima je Hrvatska treća po korupciji u svijetu, Grčić je rekao sadašnja Vlada "sigurno nije korumpirana, a to smo dokazali u ovih godinu i četiri mjeseca otkad smo na vlasti".

"O vremenu prije toga ne želim više niti govoriti, jer građani dovoljno znaju o tome", kazao je.

Dodao je i da su sudionici ankete u pet gradova gdje se održavao Proinvest pitanje korupcije svrstali na sam kraj kritičnih problema za gospodarstvo u ovom trenutku.

"To nas veseli jer je to percepcija poduzetnika u odnosu na ovu Vladu", rekao je.

Na upit o prigovorima banaka da se Vlada miješa u njihovu politiku s obzirom na prijedlog ministra financija Slavka Linića kojim bi se smanjile kamatne stope na kredite u švicarskim francima, Grčić je rekao kako banke s tim neće propasti.

"Banke su ovdje jako dobro poslovale, puno novaca zaradile, puno novaca iznijele iz Hrvatske i, vjerujte mi, one ovim mjerama neće osiromašiti", kazao je.

Po njegovoj ocjeni, mjera ministra Linića u vezi kamata je jako dobra za građane, ali i za sve tvrtke koje će imati nižu zateznu kamatu i na taj način će smanjiti ukupne troškove poslovanja.

Tagovi: Branko Grčić, parafiskalni nameti, Porezna uprava, Slavko Linić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi u plusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi porasli, no uz skroman promet, pri čemu niti jedno izdanje nije imalo milijunski promet.
Dolar stabilan pred izvješće o zapošljavanju u SAD-u
FOREX
Dolar stabilan pred izvješće o zapošljavanju u SAD-u
LONDON - Dolar u petak nije bilježio veće promjene prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima pred objavu ključnog izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje investitori čekaju radi jasnijih smjernica u vezi budućih poteza američkog Feda.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TOKYO – Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno dok ulagači prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa i špekuliraju o monetarnoj politici Feda.
Wall Street odskočio nakon dva dana oštrog pada
U PLUSU
Wall Street odskočio nakon dva dana oštrog pada
NEW YORK – Nakon dva dana oštrog pada, na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi snažno porasli, no ulagači i dalje s opreznom prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa.
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela pad indeksa uz uobičajeno slab volumen trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE