GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčić: Omogućit ćemo reprogram poreznog duga

Grčić: Omogućit ćemo reprogram poreznog duga
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2013 / 16:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pred hrvatskom Vladom ovog će se tjedna naći mjera reprograma poreznog duga koja je važna za sve koji su neuredno podmirivali svoje obveze, a uskoro se očekuje i prezentacija svih identificiranih parafiskalnih nameta za čije je 'prikupljanje i obradu' rok završio s 1. srpnjem, najavio je danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.
Grčić je to najavio na današnjoj svečanosti obilježavanja Dana Hrvatske obrtničke komore (HOK), a u vezi reprograma poreznog duga novinarima je dodatno objasnio da će se to odnositi na tvrtke koje su ili pogriješile u proceduri pa nisu ušle u zadnji krug reprograma, ili su to one koje tada još nisu bile u problemima.

Napomenuo je kako će reprogramiranje poreznog duga kao mjera biti važna i za sve obrtnike-dužnike. I njima će se obveze, kako je dodao, vjerojatno odgoditi na 36 i više mjeseci.

Sve u svemu postoji još veliki potencijal u tom segmentu jer otvara novu mogućnost reprograma, kazao je Grčić dodavši kako se nada da će Vlada to već sutra potvrditi, pa će se tada moći čuti i više detalja.

Na upit novinara koliko je takvih tvrtki i obrtnika, Grčić je odgovorio da mu se čini da je još 40 do 50 tisuća subjekata spominjano kao potencijalni tražitelji reprograma dugova, ali i da zavisi koliko će ih se za to prijaviti.

U svakom slučaju to bi trebala biti jedna od mjera za oporavak gospodarstva, jednako kao što je i utvrđivanje svih parafiskalnih davanja, za što su sve državne i druge institucije imale rok do 1. srpnja.

Grčić očekuje da će Ministarstvo financija uskoro, ovih dana, predstavi rezultate tog procesa i svih identificiranih parafiskalnih nameta.

Nakon toga slijedi druga faza tog procesa u kojoj bi se do kraja godine izmjenama zakonskih i podzakonskih propisa neki od tih nameta potpuno uklonili, dok bi se neki reducirali i/ili smanjili.

Važno je pritom, kaže Grčić, da se stvori čvrsta veza između tih nameta i njihove namjene, i svagdje tamo gdje ta priča nije jasna morat će se poduzimati mjere ili njihovog ukidanja ili smanjivanja.

To ne može služiti za krpanje proračuna, to moraju biti isključivo namjenska sredstva, zaključio je Grčić.

Tagovi: Branko Grčić, porezni dug, parafiskalni nameti
PROČITAJ I OVO
Dolar stabilan, povećan apetit prema riziku
FOREX
Dolar stabilan, povećan apetit prema riziku
LONDON - Tečaj dolara u utorak nije bilježio veće promjene prema najvažnijim svjetskim valutama u poboljšanom ozračju prema riziku na međunarodnim tržištima jer su investitore ohrabrila izvješća o blagim simptomima omikrona.
Azijska tržišta: Indeksi porasli s najnižih razina u godinu dana
RAST
Azijska tržišta: Indeksi porasli s najnižih razina u godinu dana
TOKIO – Na azijskim su burzama cijene dionica u utorak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ponešto popustila strahovanja u vezi omikron varijante koronavirusa, a ulagače su ohrabrile i nove gospodarske poticajne mjere u Kini.
Wall Street porastao na početku tjedna
RAST
Wall Street porastao na početku tjedna
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, nakon dva tjedna pada, jer je ponešto popustila zabrinutost ulagača u vezi omikron varijante koronavirusa.
Marić o kriterijima za euro: Hrvatska stoji dobro
EUROZONA
Marić o kriterijima za euro: Hrvatska stoji dobro
ZAGREB - O amandmanima na državni proračun raspravljalo se u Saboru. Vladino prihvaćanje pet oporbenih amandmana vrijednih 11 milijuna kuna oporba naziva 'kikiriki' i najavljuje da proračun neće podržati.
Indija i Rusija dogovorile sporazume o trgovini i oružju
SPORAZUMI
Indija i Rusija dogovorile sporazume o trgovini i oružju
NEW DELHI - Rusija i Indija potpisale su niz sporazuma o trgovini i oružju tijekom posjeta New Delhiju predsjednika Vladimira Putina, uključujući i sporazum da će Indija proizvesti više od 600.000 kalašnjikova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE