GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grayscale: Visoke kamate, inflacija i deficit vjetar u leđa bitcoinu

Grayscale: Visoke kamate, inflacija i deficit vjetar u leđa bitcoinu
RAZLOZI ZA RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2024 / 21:40
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Zaliha vrijedne imovine, poput bitcoina, i dalje će biti popularna roba jer vlada Sjedinjenih Država nastavlja prekomjerno trošiti i održavati visoke kamatne stope, prema izvršnom direktoru istraživanja Grayscalea, Zachu Pandlu.

“Očekujemo da će stalna inflacija i neodrživi proračunski deficiti pridonijeti kontinuiranoj potražnji za imovinom pohrane vrijednosti, poput bitcoina”, rekao je Pandl za Cointelegraph.

Pandl je tvrdio da, s obzirom na trenutnu visoku inflaciju, Federalne rezerve vjerojatno neće uskoro smanjiti kamatne stope. Međutim, nadolazeći događaji poput prepolovljenja bitcoina, zakazanog za 20. travnja, rastućeg gospodarskog rasta i većeg usvajanja kriptovaluta potaknut će cijenu Bitcoina.

"Fed neko vrijeme neće moći sniziti stope s ovako visokom temeljnom inflacijom, ali visok nominalni rast, prepolovljavanje Bitcoina i trendovi usvajanja poput tokenizacije trebali bi stvoriti poticajno okruženje za kripto tržišta."

Inflacija je u ožujku porasla 0,4% na mjesečnoj razini i 3,5% na godišnjoj razini, naspram 0,3% mjesečnog povećanja i 3,4% na godišnjoj razini iz ankete ekonomista Dow Jonesa.

Ishod je ostavio mnoge razočarane, jer su komentatori strahovali da će stalne visoke stope inflacije spriječiti Fed da smanji kamatne stope u bliskoj budućnosti.

Glavni ekonomist Ernst & Younga Greg Daco rekao je za Yahoo Finance da više stope inflacije stavljaju veći pritisak na "kreatore politike da održe više i dulje stajalište monetarne politike".

Pandl je, međutim, također rekao da, iako je povećanje realne kamatne stope "kratkoročno negativno za kriptovalute", postojat će kontinuirana potražnja za imovinom pohrane vrijednosti tijekom dužeg razdoblja.

Iz makro perspektive, 10-godišnja realna kamatna stopa porasla je za 19% u odnosu na prethodni mjesec na 1,934, u odnosu na 1,616 u veljači, što bi moglo biti katalizator za poticanje ulagača da gravitiraju prema manje nestabilnoj imovini, kao što su obveznice i oročeni depoziti.

Bilo je nekoliko slučajeva tijekom godina kada je 10-godišnja realna kamatna stopa doživjela veliki mjesečni skok, a cijena Bitcoina značajno je pala u korelaciji.

10-godišnja realna kamatna stopa porasla je za 52,35% od prosinca 2017. do siječnja 2018., popevši se s 0,573 na 0,873, prema podacima Banke saveznih rezervi St. Louisa.

Slično tome, cijena bitcoina naglo je pala tijekom tog razdoblja, s otprilike 12.839 USD na kraju prosinca 2017. na 9.240 USD na kraju siječnja 2018., što predstavlja pad od 28%.

Nakon objave najnovijih informacija o CPI-ju, Bitcoin je doživio manji pomak u cijeni prema dolje, odražavajući sličan osjećaj ulagača.

Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazuju da je cijena BTC-a pala 10. travnja čak 2,5%  na najnižu razinu unutar dana od 67 463 dolara na Coinbaseu.

U vrijeme objave, cijena bitcoina iznosi 70 640 dolara, prema podacima CoinMarketCap.

U objavi od 11. travnja na X-u, kripto analitičar Matthew Hyland identificirao je formiranje uzlaznog trokuta na grafikonu cijena bitcoina, napominjući da je bitcoin uspostavio novu razinu otpora iznad 71.500 USD, dosegnuvši 8. travnja 72.329 USD.

Tagovi: Grayscale, bitcoin, inflacija, kamate
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
NEW YORK - Svjetska tržišta ovoga su tjedna imala mješovitu izvedbu, a na krilima sjajnih rezultata Nvidije najviše je profitirao Nasdaq.
Nijemci putuju više nego ikad
PUTOVANJA
Nijemci putuju više nego ikad
BERLIN - Želja za putovanjima kod Nijemaca je sve veća. Nijemci putuju više nego ikad prije i to ih košta puno novca. Trend zbog koje turistička branša slavi.
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
MIROVINCI
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj je burzi indeks SBITOP prošli tjedan ojačao pola posto, prešavši u srijedu 1500 bodova prvi put od pada Lehman Brothersa 2008. godine.
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
RAST
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
BEOGRAD - Srbija je prošle godine povećala izvoz kozmetičkih proizvoda za gotovo 40 posto u odnosu na 2022. Ukupna vrijednost tih izvezenih proizvoda iznosila je 80,3 milijuna eura, a u posljednjih pet godina 278 milijuna eura, rekao je prošli tjedan za Euronews Srbija Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
STATISTIKA
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
LONDON - Broj brodoloma diljem svijeta prošle je godine pao na rekordno nisku razinu nakon što je potonulo 26 većih plovila, gotovo trećinu manje nego godinu prije. No, s druge strane, opasnost od piratstva je sve veća, pokazuje najnovije godišnje izvješće o rizicima u brodarstvu njemačkog osiguravatelja Allianz Commerciala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE