GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Granoliu 300 milijuna kuna klupskog kredita

Granoliu 300 milijuna kuna klupskog kredita
KREDIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2015 / 16:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tvrtka Granolio potpisala je ugovor o dugoročnom klupskom kreditu, u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna, s Erste&Steiermaerkische Bank, Privrednom bankom Zagreb i Zagrebačkom bankom, objavljeno je u ponedjeljak u zajedničkom priopćenju.
Predstavnici Društva Granolio d.d. kao korisnici kredita te Erste&Steiermaerkische Bank, Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke kao mandatiranih aranžera i davatelja kredita te Privredne banke Zagreb kao agenta, ugovor o dugoročnom financiranju potpisali su u petak, 31. srpnja.

Navedene banke, navodi se u priopćenju, u kreditu sudjeluju s jednakim udjelima, svaka s iznosom od 100 milijuna kuna.

PBZ, Erste banka i ZABA izrazili su zadovoljstvo zajedničkim sudjelovanjem u financiranju ove značajne hrvatske prehrambeno-prerađivačke kompanije, a istaknuto je i kako će Granolio po okončanju te transakcije snažno ojačati poziciju u nekoliko različitih prehrambenih i prerađivačkih grana.

Predsjednik Uprave Granolia Hrvoje Filipović zadovoljan je potpisivanjem klupskog kredita te je naglasio kako je potpisivanjem tog financijskog aranžmana, a nakon dokapitalizacije tvrtke, okončana i druga faza financijskog jačanja kompanije čime su osigurane pretpostavke stabilnog i profitabilnog poslovanja te daljnjeg snažnog razvoja Granolia.

Granolio Grupa u prvom je ovogodišnjem polugodište ostvarila poslovne prihode u iznosu od 382 milijuna kuna, što je rast od sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prvenstveno zahvaljujući rastu u segmentima mlinarstva, mljekarstva i proizvodnje sira.

Poslovni rashodi istodobno su porasli za 1 posto, na 375,2 milijuna kuna, pa je operativni rezultat, prije financijskih prihoda i troškova te poreza (EBIT) značajno poboljšan u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, odnosno iznosio je 6,9 milijuna kuna, dok je u isto vrijeme lani bio negativnih 16,8 milijuna kuna.

Iz Granolia objašnjavaju kako je razlog tomu što EBIT za prvo prošlogodišnje polugodište sadrži trošak vrijednosnih usklađenja potraživanja u ukupnoj vrijednosti od 18,3 milijuna kuna, dok krajem lipnja ove godine nisu identificirane indikacije na umanjenje vrijednosti imovine.

Povoljniji je i neto financijski rezultat koji je u minusu 9,5 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosio 29 milijuna kuna. Ističe se kako je neto financijski rezultat u 2015. godini povoljniji u odnosu na isto razdoblje prošle godine jer financijski rezultat u 2014. sadrži vrijednosno usklađenje financijske imovine od 16,8 milijuna kuna.

Gubitak iz šestomjesečnog poslovanja grupe tako iznosi 2,6 milijuna kuna prema 45,9 milijuna kuna gubitka iz istog prošlogodišnjeg razdoblja.

Granolio je imatelj 100 posto udjela u društvima Zdenačka farma i Prerada Žitarica. Prevladavajući utjecaj u odlučivanju ostvaruje u društvima Zdenka mliječni proizvodi i Žitar, koja se od 2011. godine konsolidiraju u Granolio Grupu. Ovisno društvo Žitar osnovalo je još jedno društvo, Žitar konto, kojemu je stopostotni vlasnik te čiji su financijski izvještaji dio konsolidiranih financijskih izvještaja.

Društvo ima i manjinski udio u društvima Žitozajednica, Zagrebačke pekarne Klara i Prehrana trgovina.

Tagovi: Granolio, Erste, Hrvoje Filipović, PBZ, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
POTOP
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
NEW YORK - Vrijednost bitcoina u petak je potopljena gotovo osam posoto pa je najpopularnija kriptovaluta pala na najnižu razinu u sedam tjedana.
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
POTEZI
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
MELBOURNE - Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa "omicronom", pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
OGRANIČENJA
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
ZAGREB - Novi sojevi koronavirusa 'održavaju' ograničenja putovanja u svim svjetskim regijama, pri čemu ograničenja još uvijek ima 98 posto svih odredišta u svijetu, a jedno od pet i dalje ima potpuno zatvorene granice, podaci su iz novog izdanja izvješća Svjetske turističke organizacije-UNWTO o ograničenjima putovanja.
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak je ostvaren znatno veći promet nego prethodnih dana, dok su Crobex indeksi pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom zbog širenja nove varijante koronavirusa.
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
FOREX
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
LONDON - Tečaj dolara u petak je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, što je uznemirilo investitore i okrenulo ih valutama koje percipiraju sigurnim lukama za kapital u neizvjesnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE