GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Granoliu 300 milijuna kuna klupskog kredita

Granoliu 300 milijuna kuna klupskog kredita
KREDIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2015 / 16:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Tvrtka Granolio potpisala je ugovor o dugoročnom klupskom kreditu, u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna, s Erste&Steiermaerkische Bank, Privrednom bankom Zagreb i Zagrebačkom bankom, objavljeno je u ponedjeljak u zajedničkom priopćenju.
Predstavnici Društva Granolio d.d. kao korisnici kredita te Erste&Steiermaerkische Bank, Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke kao mandatiranih aranžera i davatelja kredita te Privredne banke Zagreb kao agenta, ugovor o dugoročnom financiranju potpisali su u petak, 31. srpnja.

Navedene banke, navodi se u priopćenju, u kreditu sudjeluju s jednakim udjelima, svaka s iznosom od 100 milijuna kuna.

PBZ, Erste banka i ZABA izrazili su zadovoljstvo zajedničkim sudjelovanjem u financiranju ove značajne hrvatske prehrambeno-prerađivačke kompanije, a istaknuto je i kako će Granolio po okončanju te transakcije snažno ojačati poziciju u nekoliko različitih prehrambenih i prerađivačkih grana.

Predsjednik Uprave Granolia Hrvoje Filipović zadovoljan je potpisivanjem klupskog kredita te je naglasio kako je potpisivanjem tog financijskog aranžmana, a nakon dokapitalizacije tvrtke, okončana i druga faza financijskog jačanja kompanije čime su osigurane pretpostavke stabilnog i profitabilnog poslovanja te daljnjeg snažnog razvoja Granolia.

Granolio Grupa u prvom je ovogodišnjem polugodište ostvarila poslovne prihode u iznosu od 382 milijuna kuna, što je rast od sedam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prvenstveno zahvaljujući rastu u segmentima mlinarstva, mljekarstva i proizvodnje sira.

Poslovni rashodi istodobno su porasli za 1 posto, na 375,2 milijuna kuna, pa je operativni rezultat, prije financijskih prihoda i troškova te poreza (EBIT) značajno poboljšan u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, odnosno iznosio je 6,9 milijuna kuna, dok je u isto vrijeme lani bio negativnih 16,8 milijuna kuna.

Iz Granolia objašnjavaju kako je razlog tomu što EBIT za prvo prošlogodišnje polugodište sadrži trošak vrijednosnih usklađenja potraživanja u ukupnoj vrijednosti od 18,3 milijuna kuna, dok krajem lipnja ove godine nisu identificirane indikacije na umanjenje vrijednosti imovine.

Povoljniji je i neto financijski rezultat koji je u minusu 9,5 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosio 29 milijuna kuna. Ističe se kako je neto financijski rezultat u 2015. godini povoljniji u odnosu na isto razdoblje prošle godine jer financijski rezultat u 2014. sadrži vrijednosno usklađenje financijske imovine od 16,8 milijuna kuna.

Gubitak iz šestomjesečnog poslovanja grupe tako iznosi 2,6 milijuna kuna prema 45,9 milijuna kuna gubitka iz istog prošlogodišnjeg razdoblja.

Granolio je imatelj 100 posto udjela u društvima Zdenačka farma i Prerada Žitarica. Prevladavajući utjecaj u odlučivanju ostvaruje u društvima Zdenka mliječni proizvodi i Žitar, koja se od 2011. godine konsolidiraju u Granolio Grupu. Ovisno društvo Žitar osnovalo je još jedno društvo, Žitar konto, kojemu je stopostotni vlasnik te čiji su financijski izvještaji dio konsolidiranih financijskih izvještaja.

Društvo ima i manjinski udio u društvima Žitozajednica, Zagrebačke pekarne Klara i Prehrana trgovina.

Tagovi: Granolio, Erste, Hrvoje Filipović, PBZ, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
BAKAR
Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
NEW YORK - Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: NIS zaslužan za rast prometa
BEOGRAD - Promet na domaćem tržištu akcija znatno se oporavio danas, najviše zahvaljujući trgovanju akcijama Naftne industrije Srbije, dok su BELEX indeksi ostvarili mešovite rezultate.
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
UNWTO: Oko 70 posto odredišta ublažilo ograničenja putovanja
PARIZ - Oko 70 posto svih svjetskih odredišta u posljednjih mjesec dana ublažilo je ograničenja putovanja te sada samo jedno od četiri i dalje drži svoje granice potpuno zatvorenima za međunarodne turiste, podaci su iz novog izdanja izvješća o ograničenjima putovanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO).
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar na najvišoj razini u šest mjeseci, indeksi i dalje rastu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ponovno snažno porasli, već treći dan zaredom, pa su im dobitci u tom razdoblju premašili tri posto.
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
SHOPPING
Deloitte: Korona možda ipak neće u potpunosti ugroziti blagdansku kupnju
ZAGREB - Covid-19 možda ipak neće potpuno ugroziti blagdanske kupovine, iako zbog zabrinutosti kupci namjeravaju oprezno trošiti - u prosjeku sedam posto manje nego lani, a mijenjaju se i način i mjesto kupovine pa se rast očekuje samo u segmentu internetske potrošnje, dok će sve ostalo pasti, pokazalo je istraživanje Deloittea.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE