GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Granica Mađarske i Srbije: Vreće za spavanje, bolesti i tužne ljudske sudbine

Granica Mađarske i Srbije: Vreće za spavanje, bolesti i tužne ljudske sudbine
LJUDSKA DRAMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2015 / 13:28
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BUDIMPEŠTA - Dimnjak se vidi već iz daljine. Napuštena tvornica opeke u Subotici na sjevernoj granici Srbije. Mađarska je udaljena samo nekoliko kilometara. Posvuda smeće, vreće za spavanje. Nema struje, nema vodovoda, tu je samo jedan bunar.
Jedan muškarac je žedan, hoće vode. Ovdje živi nekoliko desetaka izbjeglica. Među njima je i novinar Adžmir, 25-godišnjak potječe iz Afganistana. On želi dalje – prema zapadnoj Europi.

"Sviđa mi se Njemačka", kaže mladi Afganistanac. Želi studirati, baviti se sportom, priča. Adžmir je uvjeren da će ga u Njemačkoj dočekati s dobrodošlicom.

U Kabulu mu se prijetilo, kaže Adžmir. On je već dva mjeseca na putu. Kretao se jednom od uobičajenih izbjegličkih ruta. Preko Turske i Bugarske ili Grčke ide se dalje u Makedoniju, Srbiju, pa sve do Mađarske.

Jednom tjedno izbjeglice posjećuje Fabiola Gasperini. Beograđanka radi za Liječnike bez granica. U početku su, kaže nam, izbjeglice prema njoj bile skeptične. Sad su se navikli na nju. Većina ih je došla iz područja na kojima se vode građanski ratovi: Sirija, Irak, Afganistan.

"Tijekom zime bilo je slučajeva da su ljudi promrzli", priča liječnica. I dodaje kako imaju problema s dišnim putovima: bronhitis, upala grla, gripa. Često i trbušne tegobe. I to zbog vrste hrane koju jedu i koju često moraju mijenjati, izbjeglice su pod stresom, često moraju i gladovati. A zbog dugotrajnoj pješačenja imaju i problema sa zglobovima, leđima i kostima.

Za neke bolove su krivi i policajci koji su ih zlostavljali. Jedan drugi mladi Afganistanac priča nam sljedeće:

"U Mađarskoj su nas tukli i vratili natrag u Srbiju. U Srbiji nam je policija oduzela novac": priča on.

"Problema ima gdje god dođemo, tuče nas se". Boli ga cijelo tijelo, dodaje.

Na drugoj strani granice, kod naselja Ásotthaloma, Zoltán Sáringer obilazi jednu manju šumu. Ovaj Mađar je "čuvar polja", to je svojevrsna građanska straža.

"Neki bježe, a neki ostanu stajati uz cestu", priča. Krijumčari ljudima ovamo ne dolaze, kaže Sáringer.

"Oni se dogovore naći na cesti za Baju. Ovdje je samo jedan čovjek koji ih prati pješice."

U Ásotthalomu je na vlasti jedan desno-ekstremni političar. László Toroczkai, tako se zove načelnik ovog malog mjesta. On se žali da posvuda ima smeća koje za sobom ostavljaju izbjeglice. Plastične boce, kutije cigareta, sve ono što je samo nepotrebni teret u bijegu. Zbog ilegalnih doseljenika u naselje s četiri tisuće žitelja ne dolaze investitori, nema šanse da ga posjete turisti, tvrdi načelnik. Na ogradu visoku četiri metra, koju namjerava podići vlada mađarskog premijera Orbána, Toroczkai svejedno gleda s pomiješanim osjećajima.

"Ne veselim se, pogotovo zbog Željezne zavjese, a i zato što ću ogradu vidjeti iz mog dvorišta. Kao da sam u zatvoru", kaže on.

Svejedno je ograda nužna, dodaje desno ekstremni političar: ova vrsta migracija će prouzročiti društvene napetosti, čak i terorizam, i posijat će razdor, tvrdi.

Mađarske vlasti su "pobrojale" oko 50.000 doseljenika samo u ovoj godini. Većina ih ionako želi dalje, na primjer u Njemačku. Vlada u Budimpešti uz pomoć plakata vodi kampanju protiv došljaka. Gábor Gyulai iz mađarskog Helšinskog odbora kritizira da je planirana ograda sramota i da u Europi niti jedna druga vlada ne troši pet milijuna dolara poreznog novca za kampanju mržnje protiv migranata.

"Kampanjom mržnje vlada želi ponovno pridobiti birače i izgubljenu popularnost", kaže on.

Migracija po njemu zapravo nije stvarna tema. Korupcija, siromaštvo, sve su to stvari koje prikriva ova kampanja mržnje, grdi Gyulai. I dodaje kako te teme mađarska vlada želi sakriti iza jedne kvazi-teme.

Tagovi: granica Mađarske i Srbije, migranti, imigranti, László Toroczkai, Mađarska, Fabiola Gasperini
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar pod pritiskom, Podravka ima podršku investitora
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Valamar pod pritiskom, Podravka ima podršku investitora
ZAGREB - Slabašan promet i blagi pad CROBEX-a obilježili su ovotjedno trgovanje na Zagrebačkoj burzi.
Istarski vinari: Hvala Vučiću na reklami, u Srbiji vole malvaziju
REAKCIJE
Istarski vinari: Hvala Vučiću na reklami, u Srbiji vole malvaziju
PULA - Reklama, ovo nam je definitivno i jedna vrsta reklame... – smije se Nikola Benvenuti, istarski vinar i predsjednik udruge vinogradara Istre Vinistra, komentirajući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se u intervjuu za sarajevsku televiziju iznenada okomio na istarsku malvaziju, kazavši da je to loše vino koje ništa ne valja.
Međunarodni drumski transport smanjen između 20 i 30 odsto
OŠTAR PAD
Međunarodni drumski transport smanjen između 20 i 30 odsto
BEOGRAD - Međunarodni drumski transport smanjen je za 20-30 odsto, kaže predsednik poslovnog udruženja "Međunarodni transport" Neđo Mandić i dodaje da srpske prevoznike trenutno najviše muči neusklađenost izvoza i uvoza, zbog čega se dešava da moraju iz inostranstva da se vrate prazni.
Amerikanci zapanjeni: Kineska ratna mornarica sada je jača od američke
PREOKRET
Amerikanci zapanjeni: Kineska ratna mornarica sada je jača od američke
PEKING - Ono što se još oorije deset godina činilo nemogućim, sad se ostvaruje. Kineska ratna mornarica, naime, jača je od američke, piše CNN.
Tehnološke dionice u defanzivi, ciklički sektori na meti kupaca
TRŽIŠTE KAPITALA
Tehnološke dionice u defanzivi, ciklički sektori na meti kupaca
ANALIZA - Moglo bi se očekivati da će Fed povećati otkup obveznica jer će njihovi prinosi rasti još i više, ali predsjednik Feda Jerome Powell rekao je ovoga tjedna da za sada to ne planira.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE