GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinski radovi u veljači porasli 8,3 posto godišnje

Građevinski radovi u veljači porasli 8,3 posto godišnje
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2016 / 07:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u veljači ove godine porastao je u odnosu na siječanj za 3,2 posto, a prema prošlogodišnjoj veljači za 8,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Izvješće DZS-a pokazuje da je, prema kalendarski prilagođenim podacima, na međugodišnji rast građevinskih radova u veljači utjecao rast njihova obujma na zgradama od 15,6 posto, a na ostalim građevinama povećan je za 1,5 posto.

Prema izvornim indeksima, u veljači ove godine u odnosu na veljaču 2015. obujam građevinskih radova veći je za 9,4 posto. Pritom je na zgradama obujam radova porastao 16,7 posto, a na ostalim građevinama veći je za 2,5 posto.

Usporedba prvih dvaju mjeseci ove, s istim razdobljem prošle godine prema izvornim indeksima, pokazuje rast obujma građevinskih radova za 3,8 posto.

Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, u veljači ove godine 49,2 posto satnice odrađeno je na zgradama, a 50,8 posto na ostalim građevinama. Od ukupnog broja odrađenih sati, 55,6 posto odrađeno je na novogradnji, a 44,4 na ostalim radovima.

Tijekom prva dva ovogodišnja mjeseca, radnici su na zgradama odradili 49 , a na ostalim građevinama 51 posto radnih sati. Istovremeno, na novogradnju se odnosi 55,5, a na ostale radove 44,5 posto radnih sati.

„Podaci povezani s građevinarstvom u prva dva mjeseca ove godine ohrabrujući su: pored rasta obujma građevinske aktivnosti, prisutan je i znatan rast broja izdanih građevinskih dozvola (za 27,3 posto na godišnjoj razini) i u njima sadržane vrijednosti predviđenih radova (za 7,2 posto). Održivost takvog rasta bit će testirana već na podacima za ožujak kada će se izgubiti utjecaj baznog učinka, odnosno niskih ostvarenja u prva dva mjeseca prošle godine", poručio je u osvrtu na podatke DZS-a Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore.

Tagovi: građevinski radovi, građevina, građevinski sektor
PROČITAJ I OVO
Upute MINT-a za privatne iznajmljivače smještaja i OPG-ove za mjere odgode
UVJETI
Upute MINT-a za privatne iznajmljivače smještaja i OPG-ove za mjere odgode
ZAGREB - Ministarstvo turizma (MINT) objavilo je upute za privatne iznajmljivače i OPG-ove koji pružaju usluge smještaja i nisu u sustavu PDV-a o tome što i kako napraviti te gdje se javiti za odgodu ili oslobađanja plaćanja paušala za turističku pristojbu i turističku članarinu te paušala poreza na dohodak.
Neum: Ljetna sezona će propasti
CRNE PROGNOZE
Neum: Ljetna sezona će propasti
NEUM - Možemo očekivati propalu ljetnu sezonu u Neumu, kazao je Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika Općine Neum u razgovoru za BHRT u povodu aktuelne krize izazvane širenjem koronavirusa.
Wall Street prekinuo pozitivni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street prekinuo pozitivni niz
NEW YORK -  Delta Airlines, American Airlines i United Airlines pali su između 6% i 11%. Američki ministar financija Steve Mnuchin rekao je da pomoć nije financijska potpora i da će odobrena sredstva morati biti nadoknađena.
Beogradska berza: Zaustavljen rast BELEX indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Zaustavljen rast BELEX indeksa
BEOGRAD - Poslednji radni dan u ovoj trgovačkoj nedelji na Beogradskoj berzi obeležila je izuzteno slaba investiciona aktivnost i blagi pad BELEX indeksa.
Kuna opet na tjednoj razini oslabila prema euru
SLABLJENJE KUNE
Kuna opet na tjednoj razini oslabila prema euru
ZAGREB - Kuna je na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđenoj u petak, u odnosu na tečajnicu od prošlog petka, oslabila prema euru za 0,09 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE