GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građevinari iz Srbije i Hrvatske u trci za gradnju dionice Prnjavor-Banja Luka

Građevinari iz Srbije i Hrvatske u trci za gradnju dionice Prnjavor-Banja Luka
CESTOGRADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.02.2013 / 12:15
Autor: SEEbiz / SRNA
BANJA LUKA - Tendersku dokumentaciju za učešće na međunarodnom tenderu za dostavljanje ponuda za izradu projekta i izvođenje radova na izgradnji autoputa Banja Luka - Doboj, dionica Prnjavor - Banja Luka, preuzelo je 19 kompanija.
Interes su iskazale vodeće građevinske firme iz Italije, Austrije, Hrvatske, Srbije, Bugarske, Makedonije, Grčke, Turske, Azerbejdžana i Kine.

Srna nezvanično saznaje da su među firmama koje su preuzele tendersku dokumentaciju kompanija "Štrabag" iz Austrije, "Granit" iz Makedonije, "Sinohidro" iz Kine, "Aktor" iz Grčke, kao i tri firme iz Turske - "Douš", "Čengiz" i "Limak".

Dušan Topić, direktor Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske", očekuje da će do 15. februara, do kada je tender otvoren, na adresu preduzeća stići najmanje 10 ponuda, koje ispunjavaju sve uslove predviđene tenderom.

"Treba napomenuti da u ovom slučaju primjenjujemo postupak 'dvije koverte', odnosno, zainteresovane kompanije dostavljaju u dvije odvojene koverte tehničku i finansijsku ponudu. U prvom krugu nadležna komisija otvara kovertu sa tehničkom ponudom i nakon detaljne analize, kada se utvrdi da su zadovoljeni svi tehnički aspekti tendera, pristupa se otvaranju finansijske ponude kvalifikovanih ponuđača, uz prethodnu saglasnost banke, koja finansijski prati projekat", rekao je Topić.

On je dodao da se otvaranje tih ponuda može očekivati početkom marta, te da će kompanijama koje ne ispune tehničke uslove tendera finansijske ponude biće vraćene neotvorene.

"Osnovni kriterijum za konačan izbor izvođača radova je najniža ponuda i na osnovu toga biće odlučeno ko će graditi dionicu autoputa Banjaluka - Doboj, od Prnjavora do Banjaluke", rekao je Topić.

On je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da su velike evropske i svjetske firme prepoznale značaj ovog projekta, o čemu svjedoči njihovo interesovanje iskazano na sastanaku sa potencijalnim izvođačima, održanom sredinom januara u Banjaluci, a na kojem su predstavnici zainteresovanih firmi imali prilike da u direktnom razgovoru sa predstavnicima JP "Autoputevi Republike Srpske" saznaju što više detalja o samom projektu.

"Raduje nas činjenica da su interes iskazale kompanije iz nekih dalekih, nazovimo ih, egzotičnih zemalja, koje do sada nisu bile prisutne u građevinskom sektoru na našim prostorima, kao i nekoliko turskih kompanija, koje su učestvovale i na prethodnom tenderu za izbor izvođača radova na dionici od Doboja do Prnjavora. Tom prilikom su se pokazale kao izuzetno zainteresovan i ozbiljan partner", naglasio je Topić.

Izgradnja autoputa Banjaluka - Doboj jedan je od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Srpskoj. Autoput će biti povezan sa autoputem Banjaluka - Gradiška, te koridorom "Pet ce".

Izgradnja prve dionice od Doboja do Prnjavora počela je prošle godine, a za izvođača radova izabran je Konzorcijum "Integral inženjering" iz Banjaluke i "Granit" iz Skoplja.
Tagovi: Banja Luka-Prnjavor, Strabag, Cengiz Insaat, Granit, Autoputevi RS, Dušan Topić
PROČITAJ I OVO
Božićni sajam u Beču ipak otkazan
OTKAZANO
Božićni sajam u Beču ipak otkazan
BEČ - Ovogodišnji adventski sajam, čije je otvaranje najprije odgođeno na početak prosinca, službeno je otkazan, no sezona klizanja na velikom bečkom klizalištu ispred vijećnice započet će već 24. prosinca.
Pfizerove dionice tonu zbog problema s prijevozom cjepiva za koronu
POTONUĆE
Pfizerove dionice tonu zbog problema s prijevozom cjepiva za koronu
NEW YORK - Pfizerove dionice potonule su danas 3,1 posto nakon što je Dow Jones izvijestio o problemima s prijevozom cjepiva za koronu.
Zagrebačka burza: Prekinut pozitivni niz, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Prekinut pozitivni niz, promet slab
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak Crobex indeksi blago su kliznuli, prekinuvši 3-dnevni uspon tijekom kojeg su porasli za više od 3 posto, a i promet je ponešto splasnuo.
Nevjerojatno poskupljenje biljnih ulja podiglo cijene hrane blizu rekorda
HRANA
Nevjerojatno poskupljenje biljnih ulja podiglo cijene hrane blizu rekorda
NEW YORK - Cijene hrane snažno su porasle u studenome, približivši se najvišoj razini u šest godina, potaknute "nevjerojatnim" poskupljenjem biljnih ulja, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.
Dolar na novim najnižim razinama u dvije i pol godine
FOREX
Dolar na novim najnižim razinama u dvije i pol godine
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je skliznuo na novu najnižu razinu u dvije i pol godine prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, budući da su investitori skloniji riziku zbog optimizma u vezi cjepiva i očekivanja novih poticaja u američkom gospodarstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE