GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građani podržavaju odustajanje od koncesije, traže uvođenje vinjeta

Građani podržavaju odustajanje od koncesije, traže uvođenje vinjeta
VOX POPULI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2015 / 19:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada ima novi plan kao smanjiti javni dug, "mini" monetizacijom: nema koncesije, ali ima prodaje na burzi tzv. IPO 51 posto dionica HAC ONC-a. Bit će manje novca, ali čini se da građani podupiru odustajanje i novi model. Donosi to Dnevnik NOVE TV u istraživanju raspoloženja građana o toj temi.
Većina građana, njih 49 posto, podržava Vladinu odluku odustajanja od davanja autocesta u koncesiju na 30 ili više godina nekom od tri koncesionara. Istodobno njih 39 posto to ne podržava. A 12 posto njih nema stava.

Kod odgovora na pitanje zašto, njih 21 posto kaže da je to zato što Vlada sluša građane koji su potpisali referendum. No zato 19 posto njih misli da je odluka donesena jer se Vlada nalazi u izbornoj godini. 12 posto misli da je odustajanje uslijedilo da se pokrpaju dugovi. Za 5 posto građana Vlada je nesposobna pa je odustala. A 2 posto misli da nije bilo odgovarajuće ponude pa se odustalo. Druge odgovore dalo je njih 9 posto. No većina zapravo ne zna ili njih 32 posto.

Novi model, prodaja putem IPO 51 posto dionica HAC ONC-a, za većinu je prihvatljiva, to bi podržalo 52 posto građana, a 34 posto njih ne bi. Ne zna 14 posto ispitanika.

Novi bi mogući vlasnici mogli biti mirovinski fondovi građana, a oni koji imaju udjele u fondovima većinom to podupiru. 54 posto građana nema ništa protiv da njihovi mirovinski fondovi postanu vlasnici, ali protiv te ideje je njih 39 posto. Ne zna 7 posto ispitanika.

Ali zato velika većina, ili njih 81 posto, neće kupovati dionice pa se 2007. godina teško može ponoviti. Dionice će kupiti tek 15 posto građana, a ne zna njih 4 posto.

Većina građana podupire mogućnost da se uvedu vinjete umjesto cestarina. To bi, ako do toga dođe, podržalo 69 posto građana, dok je protiv njih 22 posto. Ne zna 9 posto ispitanika.

Uvođenje vinjeta značilo bi i otpuštanje sigurno 700 radnika na naplatnim kućicama. 53 posto građana nema ništa protiv toga, a njih 39 posto ne bi se složilo kada bi uvođenje vinjeta značilo i otkaze. Ne zna njih 8 posto.

Istraživanje Dnevnika Nove TV proveo je Ipsos puls 19. ožujka među 605 ispitanika.

Tagovi: monetizacija autocesta, vinjete, mirovinski fondovi, HAC-ONC, HAC
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Arena Hospitality Group gubitnica tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Arena Hospitality Group gubitnica tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Investitori su se posebno okomili na izdanja iz turističkog sektora. Sektorski indeks CROBEXturist potonuo je 5,7 posto.
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
VODA I TRŽIŠTE
Trgovina vodom na burzi: Tko će profitirati?
NEW YORK - Na robnoj burzi u Chicagu investitori odnedavno mogu trgovati i - vodom. S jedne strane to bi gradovima i poljoprivrednicima moglo olakšati planiranje opskrbe vodom, ali kritičari su zabrinuti.
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
REGIONALNA TRŽIŠTA
Ljubljanska burza bilježi najveći rast prometa u regiji
ANALIZA - Zagrebačka burza je zabilježila rast od samo 4%, čime je ostala ispod prosjeka u usporedbi s dvoznamenkastim rastom ostalih regionalnih burzi.
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
PROGNOZE
Statista i ITB Berlin: Globalni prihodi od turizma i putovanja u 2021. mogli bi porasti 50 posto
LONDON - Unatoč pandemijskoj krizi i velikom padom turizma u 2020. te nastavku negativnih trendova na početku 2021., svjetski turistički analitičari i stručnjaci ipak predviđaju određeni oporavak tržišta s mogućim povećanjem globalnog prihoda od putovanja i turizma za više od 50 posto u odnosu na 2020.S
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
ŠEĆER
EU će morati uvoziti šećer, proizvodnja pala 10%
BRUXELLES - Proizvodnja šećera u EU i Velikoj Britaniji od prošlogodišnjeg roda šećerne repe mogla bi biti niža za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, pa će EU morati uvoziti šećer, prenosi internet portal agroklub.rs.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE