GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grabar-Kitarović: Sramota je što radi DUUDI

Grabar-Kitarović: Sramota je što radi DUUDI
OŠTRO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2016 / 14:41
Autor: SEEbiz / H
IST - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je nakon Molata posjetila i otok Ist te poručila kako država mora vratiti život na hrvatske otoke i razvijati ih, izrazivši uvjerenje da će nova Vlada i premijer imati sluha za probleme na otocima.
"Molat i Ist otoci su sa školama bez djece, u crkvi zadnje krštenje i vjenčanje prije dvadesetak godina. Moramo vratiti život na hrvatske otoke. Prvo - pojačati prijevoz i pojeftiniti ga, posebno prema udaljenim otocima, drugo - riješiti vodoopskrbu, treće - ulagati u razvoj, obrazovanje, tehnologiju, znanost i inovacije. Kada bi ovi otoci imali širokopojasni internet mladi bi se mogli vratiti, mogli bi živjeti ovdje. Živjeti ovdje, a raditi negdje drugdje. Vjerujem da će nova vlada i novi premijer imati sluha za te probleme", izjavila je predsjednica novinarima.

U razgovoru s predstavnicima mjesnih odbora na Molatu i Istu istaknuto je kako je za razvoj malih otoka nužno mijenjati demografske trendove, te da i to mora biti jedan od čimbenika kojima se mjeri indeks razvijenost otoka.

Upitana kada država misli riješiti imovinsko-pravno pitanje vojnih objekata na otocima, Grabar-Kitarović je kazala kako ona od početka upozorava da je neiskorištenost vojnih nekretnina jedan od najvećih problema u državi kada je riječ o investicijama, a da je za to odgovoran Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

"To je sramota, zgrade propadaju, urušavaju se krovovi. Oni tom imovinom moraju upravljati, a ako ne žele neka ih predaju lokalnoj samoupravi ili neka raspišu koncesiju. Ali, nešto se konačno mora dogoditi i vjerujem da će novi ravnatelj DUUDI-ja Tomislav Boban dati tome dužnu pozornost. Razgovarala sam o tome i s premijerom Oreškovićem, koji je također svjestan tog problema i uvjerio se u to prilikom posjeta nekim krajevima Hrvatske", rekla je.

Na otoku Molatu predsjednica je razgovarala i o statusu nekadašnjeg talijanskog koncentracijskog logora te najavila kako namjerava zadužiti svoju savjetnicu Natašu Jovičić, ravnateljicu Spomen-područja Jasenovac, da stupi u kontakt s ljudima na Molatu. Na taj bi se način, kazala je, zajedno s Ministarstvom kulture, koje je zaštitilo logor kao spomenik kulture, i DUUD-ijem trebalo riješiti to pitanje kako bi netko mogao preuzeti upravljanje logorom, kroz koji je prošlo 25 tisuća Hrvata, od kojih ih je više od tisuću bilo ubijeno.
Tagovi: Kolinda Grabar-Kitarović, DUUDI, vojne nekretnine, bivši vojni objekti
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Đuro Đaković dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Đuro Đaković dobitnik tjedna
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je smanjenu aktivnost investitora i minimalne promjene najvažnijih indeksa.
Mlada i imućnija ekipa iz Srbije, Češke i Slovačke zamijenila Ibizu i Azurnu obalu središnjom Istrom
ISTARSKI USPJEH
Mlada i imućnija ekipa iz Srbije, Češke i Slovačke zamijenila Ibizu i Azurnu obalu središnjom Istrom
PULA – Prvo školsko zvono, koje je u ponedjeljak zazvonilo i u bavarskim školama, na povratak kući natjeralo je brojne obitelji iz te njemačke pokrajine koji su još proteklog tjedna širom Istre uživali u čarima pravog ljetnog vremena i kasnih godišnjih odmora.
Europska agencija za lijekove odobrila korištenje deksametazona za covid-19
LIJEKOVI
Europska agencija za lijekove odobrila korištenje deksametazona za covid-19
BRUXELLES - Europska agencija za lijekove odobrila je korištenje deksametazona za liječenje pacijenata oboljelih od covida-19 koji imaju problema s disanjem, otvorivši put da taj steroid postane drugi odobreni lijek za liječenje covida-19 u Europi nakon remdesivira.
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali uz najniži promet od veljače 2019.
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali uz najniži promet od veljače 2019.
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi bilježili tek blage promjene, uz najniži dnevni promet u ovoj godini jer nema vijesti koje bi potaknule investitore na ulaganje.
Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
TRENDOVI
Željeznica: Mali porast prijevoza tereta, veliki pad broja putnika
ZAGREB - Željeznicom je u drugom tromjesečju ove godine zbog koronakrize prevezeno gotovo 67 posto manje putnika nego u istom lanjskom razdoblju, no prijevoz tereta je porastao za 2,5 posto, kao rezultat preuzimanje dijela tereta od drugih vrsta prijevoza, koji je ukupno gledano u Hrvatskoj smanjen, ističu u petak iz HAKOM-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE