GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gospodin Fin: na osobnim računima u mirovinskim fondovima građani imaju 125 milijardi kuna štednje

Gospodin Fin: na osobnim računima u mirovinskim fondovima građani imaju 125 milijardi kuna štednje
OMOGUĆAVAJU MIROVINSKI FONDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2021 / 09:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U ovom trenutku na osobnim računima svih članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova ukupno je 125 milijardi kuna, pokazuje Hanfino izvješće za 2020. godinu.

Imovina koju građani drže u obveznim mirovinskim fondovima na kraju prošle godine iznosila je 119 milijardi kuna, a u dobrovoljnim fondovima 6,7 milijardi kuna.

Svaki mjesec poslodavac uplaćuje 5% vaše bruto plaće na osobni račun u obveznom mirovinskom fondu. Mirovinska društva koja upravljaju fondovima novac svih članova investiraju na tržištima kapitala s ciljem ostvarivanja prinosa. Obvezni mirovinski fondovi podijeljeni su u A, B i C kategorije, koje se razlikuju po investicijskoj strategiji te ograničenjima članstva ovisno o dobi. Odabir kategorije obveznog mirovinskog fonda zato je važan korak jer možete utjecati na visinu ušteđenog iznosa na svojem mirovinskom računu. Dio je to korisnih informacija koje otkriva Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova.

RAZGOVARAJTE ODMAH S GOSPODINOM FINOM I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE!

Prema izvješću Hanfe za 2020. godinu, od početka rada obveznih mirovinskih fondova prosječan prinos u kategoriji A iznosi 6,91 posto, u kategoriji B 5,41 posto, a u kategoriji C 5,13 posto. Ovisno o tome je li riječ o A, B ili C kategoriji obveznog mirovinskog fonda, zakonom je propisano koliki se udio imovine smije ulagati u dionice ili obveznice, kao i obvezni udio imovine kojom se trguje u kunama. A kategorija obveznog mirovinskog fonda najrizičnija je, ali ima najviši očekivani prinos tj. zaradu. Zbog očekivanih visokih prinosa u dugom roku, fondovi ove kategorije prikladni su za mlađe osobe. B kategorija umjereno je rizična i prikladna za osobe srednjih godina, a C kategorija je niskorizična i s najnižim očekivanim prinosom te prikladna za osobe starije životne dobi. Treba znati da prinosi mogu biti pozitivni ili negativni. Prinos je zarada ili gubitak koje mirovinsko društvo ostvaruje ulaganjem imovine svih članova mirovinskog fonda. Ovisi o cijeni dionica, obveznica i drugih vrijednosnih papira i imovine u koje mirovinsko društvo investira, stoga prinose fondova treba razmatrati dugoročno.

Andrijana Mušura Gabor, osnivačica laboratorija za bihevioralnu i eksperimentalnu ekonomiju na ZŠEM-u, koja je među prvima u Hrvatskoj doktorirala u području ekonomske psihologije, savjetuje da o obveznoj mirovinskoj štednji vodimo računa bez obzira na to što je automatska.

'Automatizam obvezne mirovinske štednje je važan jer nam omogućava bezbrižno ulaganje u vlastitu mirovinu. Olakšava nam i tako što nas prema dobi svrstava u jednu od tri kategorije mirovinskih fondova. No, iznos naše mirovine može ovisiti upravo o našoj brizi o tome kakve prinose ostvaruje naš mirovinski fond te uplaćuje li nam poslodavac mirovinske doprinose redovito i točno. Pojedinci koji su sami odabrali svoj fond i prate stanje na mirovinskom računu dobivaju osjećaj kontrole koji se pokazao važan u održavanju životnog optimizma. Kako biste se već tijekom radnog vijeka brinuli o svojoj mirovini, obavezno provjerite stanje na svojem računu u obveznom mirovinskom fondu. No, nemojte pretjerivati! Prinose treba gledati na dulji rok', ističe Andrijana Mušura Gabor.

RAZGOVARAJTE ODMAH S GOSPODINOM FINOM I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE!

Sve ove, ali i ostale korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te kako napraviti dobar plan za mirovinu pratite na digitalnoj platformi umfo.hr. Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja vam interaktivni, omnichannel serijal "Think Fin: Financije za svakoga". Dio je to projekta jačanja financijske pismenosti koji provodi UMFO. Donosimo analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka koji će vam približiti trendove i ponuditi relevantna objašnjenja za planiranje boljih umirovljeničkih dana, a uz prvog hrvatskog virtualnog financijskog pomoćnika Gospodina Fina na Viberu možete dobiti i dodatne, personalizirane informacije!

Upoznajte Gospodina Fina na Viberu i saznajte kako se na vrijeme brinuti za svoju mirovinu!

O čemu sve ovise prinosi mirovinskih fondova, doznajte odmah u razgovoru s Gospodinom Finom, prvim virtualnim financijskim pomoćnikom mirovinskih fondova. Gospodin Fin daje korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te vam pomaže štedjeti za mirovinu. Nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip i u suradnji s bihevioralnom stručnjakinjom ZŠEM-a dr. sc. Andrijanom Mušura Gabor.

'Neovisno o tome jeste li mirovinski znalac ili ste tek dobili prvi posao, Gospodin Fin je definitivno osoba s kojom želite pročavrljati', ističe Andrijana Mušura Gabor.

'Tehnološka revolucija pokrenuta pojavom tehnologija kao što su 'cloud' i 'mobile computing', 'big data analytics' i 'machine learning' otvara potpuno nove servise i mogućnosti koje države na svim razinama mogu pružiti svojim građanima. Ove tehnologije odavno nisu rezervirane samo za Fortune 500 kompanije i građani s pravom očekuju efikasne digitalne servise u raznim područjima života, a jedno od važnijih je upravljanje osobnim financijama. Digitalizacija društva za rezultat treba imati povećanu efikasnost i olakšane procese, a to će u konačnici doprinijeti povećanju zadovoljstva građana. Tehnologija tako donosi značajnu korist zajednici i cijelom društvu', poručuju iz Infobipa. S Gospodinom Finom možete odmah razgovarati na Viberu!

PRISLONI KAMERU MOBITELA I SKENIRAJ QR KOD ILI KLIKNI OVDJE I ZAPOČNI RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!


Dobro je znati!

Odgovornost odabira fonda kategorije A, B ili C je na vama. Kako biste donijeli odluku utemeljenu na informacijama i činjenicama, na web stranicama Hanfe svaki su mjesec dostupni statistički izvještaji o tome koliko koji fond ima članova, kakva mu je struktura ulaganja i kakve su povrate ostvarivali u prošlosti. Mnoštvo informacija korisnih pri odabiru fonda mogu se pronaći i na mrežnim stranicama društava za upravljanje.

Ako gledate povrate u prošlosti, morate imati na umu da to može biti samo orijentir za odabir fonda. Prošli povrati nisu jamstvo ponavljanja sličnih povrata u budućnosti. S obzirom na to da je vremenski horizont ulaganja mirovinske štednje dugoročan, važno je ne pridavati preveliku pozornost mjesečnim oscilacijama. Rezultate fondova treba sagledavati u duljem razdoblju. Hanfa

Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Tagovi: mirovinski fondovi, Gospodin Fin, Andrijana Mušura Gabor, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE