GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gospodin Fin: na osobnim računima u mirovinskim fondovima građani imaju 125 milijardi kuna štednje

Gospodin Fin: na osobnim računima u mirovinskim fondovima građani imaju 125 milijardi kuna štednje
OMOGUĆAVAJU MIROVINSKI FONDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2021 / 09:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U ovom trenutku na osobnim računima svih članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova ukupno je 125 milijardi kuna, pokazuje Hanfino izvješće za 2020. godinu.

Imovina koju građani drže u obveznim mirovinskim fondovima na kraju prošle godine iznosila je 119 milijardi kuna, a u dobrovoljnim fondovima 6,7 milijardi kuna.

Svaki mjesec poslodavac uplaćuje 5% vaše bruto plaće na osobni račun u obveznom mirovinskom fondu. Mirovinska društva koja upravljaju fondovima novac svih članova investiraju na tržištima kapitala s ciljem ostvarivanja prinosa. Obvezni mirovinski fondovi podijeljeni su u A, B i C kategorije, koje se razlikuju po investicijskoj strategiji te ograničenjima članstva ovisno o dobi. Odabir kategorije obveznog mirovinskog fonda zato je važan korak jer možete utjecati na visinu ušteđenog iznosa na svojem mirovinskom računu. Dio je to korisnih informacija koje otkriva Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova.

RAZGOVARAJTE ODMAH S GOSPODINOM FINOM I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE!

Prema izvješću Hanfe za 2020. godinu, od početka rada obveznih mirovinskih fondova prosječan prinos u kategoriji A iznosi 6,91 posto, u kategoriji B 5,41 posto, a u kategoriji C 5,13 posto. Ovisno o tome je li riječ o A, B ili C kategoriji obveznog mirovinskog fonda, zakonom je propisano koliki se udio imovine smije ulagati u dionice ili obveznice, kao i obvezni udio imovine kojom se trguje u kunama. A kategorija obveznog mirovinskog fonda najrizičnija je, ali ima najviši očekivani prinos tj. zaradu. Zbog očekivanih visokih prinosa u dugom roku, fondovi ove kategorije prikladni su za mlađe osobe. B kategorija umjereno je rizična i prikladna za osobe srednjih godina, a C kategorija je niskorizična i s najnižim očekivanim prinosom te prikladna za osobe starije životne dobi. Treba znati da prinosi mogu biti pozitivni ili negativni. Prinos je zarada ili gubitak koje mirovinsko društvo ostvaruje ulaganjem imovine svih članova mirovinskog fonda. Ovisi o cijeni dionica, obveznica i drugih vrijednosnih papira i imovine u koje mirovinsko društvo investira, stoga prinose fondova treba razmatrati dugoročno.

Andrijana Mušura Gabor, osnivačica laboratorija za bihevioralnu i eksperimentalnu ekonomiju na ZŠEM-u, koja je među prvima u Hrvatskoj doktorirala u području ekonomske psihologije, savjetuje da o obveznoj mirovinskoj štednji vodimo računa bez obzira na to što je automatska.

'Automatizam obvezne mirovinske štednje je važan jer nam omogućava bezbrižno ulaganje u vlastitu mirovinu. Olakšava nam i tako što nas prema dobi svrstava u jednu od tri kategorije mirovinskih fondova. No, iznos naše mirovine može ovisiti upravo o našoj brizi o tome kakve prinose ostvaruje naš mirovinski fond te uplaćuje li nam poslodavac mirovinske doprinose redovito i točno. Pojedinci koji su sami odabrali svoj fond i prate stanje na mirovinskom računu dobivaju osjećaj kontrole koji se pokazao važan u održavanju životnog optimizma. Kako biste se već tijekom radnog vijeka brinuli o svojoj mirovini, obavezno provjerite stanje na svojem računu u obveznom mirovinskom fondu. No, nemojte pretjerivati! Prinose treba gledati na dulji rok', ističe Andrijana Mušura Gabor.

RAZGOVARAJTE ODMAH S GOSPODINOM FINOM I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE!

Sve ove, ali i ostale korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te kako napraviti dobar plan za mirovinu pratite na digitalnoj platformi umfo.hr. Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja vam interaktivni, omnichannel serijal "Think Fin: Financije za svakoga". Dio je to projekta jačanja financijske pismenosti koji provodi UMFO. Donosimo analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka koji će vam približiti trendove i ponuditi relevantna objašnjenja za planiranje boljih umirovljeničkih dana, a uz prvog hrvatskog virtualnog financijskog pomoćnika Gospodina Fina na Viberu možete dobiti i dodatne, personalizirane informacije!

Upoznajte Gospodina Fina na Viberu i saznajte kako se na vrijeme brinuti za svoju mirovinu!

O čemu sve ovise prinosi mirovinskih fondova, doznajte odmah u razgovoru s Gospodinom Finom, prvim virtualnim financijskim pomoćnikom mirovinskih fondova. Gospodin Fin daje korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te vam pomaže štedjeti za mirovinu. Nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip i u suradnji s bihevioralnom stručnjakinjom ZŠEM-a dr. sc. Andrijanom Mušura Gabor.

'Neovisno o tome jeste li mirovinski znalac ili ste tek dobili prvi posao, Gospodin Fin je definitivno osoba s kojom želite pročavrljati', ističe Andrijana Mušura Gabor.

'Tehnološka revolucija pokrenuta pojavom tehnologija kao što su 'cloud' i 'mobile computing', 'big data analytics' i 'machine learning' otvara potpuno nove servise i mogućnosti koje države na svim razinama mogu pružiti svojim građanima. Ove tehnologije odavno nisu rezervirane samo za Fortune 500 kompanije i građani s pravom očekuju efikasne digitalne servise u raznim područjima života, a jedno od važnijih je upravljanje osobnim financijama. Digitalizacija društva za rezultat treba imati povećanu efikasnost i olakšane procese, a to će u konačnici doprinijeti povećanju zadovoljstva građana. Tehnologija tako donosi značajnu korist zajednici i cijelom društvu', poručuju iz Infobipa. S Gospodinom Finom možete odmah razgovarati na Viberu!

PRISLONI KAMERU MOBITELA I SKENIRAJ QR KOD ILI KLIKNI OVDJE I ZAPOČNI RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!


Dobro je znati!

Odgovornost odabira fonda kategorije A, B ili C je na vama. Kako biste donijeli odluku utemeljenu na informacijama i činjenicama, na web stranicama Hanfe svaki su mjesec dostupni statistički izvještaji o tome koliko koji fond ima članova, kakva mu je struktura ulaganja i kakve su povrate ostvarivali u prošlosti. Mnoštvo informacija korisnih pri odabiru fonda mogu se pronaći i na mrežnim stranicama društava za upravljanje.

Ako gledate povrate u prošlosti, morate imati na umu da to može biti samo orijentir za odabir fonda. Prošli povrati nisu jamstvo ponavljanja sličnih povrata u budućnosti. S obzirom na to da je vremenski horizont ulaganja mirovinske štednje dugoročan, važno je ne pridavati preveliku pozornost mjesečnim oscilacijama. Rezultate fondova treba sagledavati u duljem razdoblju. Hanfa

Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji native tima i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Tagovi: mirovinski fondovi, Gospodin Fin, Andrijana Mušura Gabor, Hanfa
PROČITAJ I OVO
U 2022. pala proizvodnja jabuka
JABUKE
U 2022. pala proizvodnja jabuka
ZAGREB - Privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u 2022. pala proizvodnja jabuka i krušaka u odnosu na godinu ranije, dok je istodobno porasla proizvodnja šljiva, jagoda, mandarina i ostalog voća.
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
TURIZAM
Prihodi od turizma čak 2,5 milijarde eura veći nego 2019.
ZAGREB - Prema podacima Hrvatske narodne banke u 2022. godini prihodi od stranih turista na razini cijele zemlje iznosili su 13 milijardi i 114 milijuna eura.
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
FONDOVI EU
Hrvatska iskoristila 61% dostupnog EU novca za obnovu nakon potresa
BRUCELLES - Europska komisija, koja je Hrvatskoj dala milijardu eura za obnovu štete nastale potresima, smatra da bi vlada jasnijom komunikacijom prema korisnicima mogla ubrzati korištenje tih sredstava, saznaje Hina. Hrvatska je iskoristila 61 posto tog novca, a ima rok od tri mjeseca da iskoristi preostali dio. U protivnom će ostati neiskorišten.
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
ZAGREB - Kraj tjedna na Zagrebačkoj je burzi protekao u znaku optimizma.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodi rast indeksa
ŠANGAJ - Azijski su indeksu porasli u petak jer su dionice iz sektora tehnologije nastavile bilježiti obnovljeni interes i dovele do rasta na Wall Streetu, pri čemu su se neki oslobodili zabrinutosti od daljnje bankarske krize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE