GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goranu Kljajeviću šest i po godina zatvora

Goranu Kljajeviću šest i po godina zatvora
STEČAJNA MAFIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2013 / 11:29
Autor: SEEbiz / B92
BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu osudio je Gorana Kljajevića na šest i po godina zatvora, a Slobodana Radulovića na pet godina zatvora u predmetu "stečajna mafija".

Pored sudije Kljajevića i bivšeg direkotra C marketa koji je u bekstvu, osuđen je i bankar Sekula Pjevčević i to na devet godina zatvora.

Time je posle sedam godina od pokretanja postupka, izrečena prvostepena presuda grupi poznatoj kao "stečajna mafija". Kao vođa te grupe označen je nekadašnji sudija Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u završnoj reči predložilo sudu da glavne optužene osudi na maksimalne kazne predviđene zakonom do 12 godina, kao i da onima koje osudi na kazne preko pet godina zatvora, odredi pritvor kako ne bi pobegli do pravosnažnosti presude.Odbrana je mahom negirala optužbe i tražila oslobađajuće presude. Posebno su advokati optuženih insistirali na preciziranju optužnice, s obzirom da većina optuženih više ne odgovara za krivično delo zloupotreba službenog položaja, već za zloupotrebe odgovornog lica koje je uvedeno u krivični sistem 15. aprila.

Tužilaštvo to međutim nije uradilo, ali je sud najavio da će će svoju presudu prilagoditi izmenama zakona.

Na tu presudu i optuženi i tužilaštvo moći će da se žale Apelacinom sudu u Beogradu.

Maksimalnu kaznu zatvora tužilaštvo je predložilo za bivšeg predsednika Trgovinskog suda Gorana Kljajevića, bivšeg direktora Kreditno eksportne banke Sekulu Pjevčevića, bivšeg direktora "C marketa" Slobodana Radulovića, koj je u bekstvu pa mu se sudi u odsustvu, i advokata Nemanju Jolovića.

Za bivšeg stečajnog upravnika "Rada" Miljka Živojinovića, koji je takođe u bekstvu tražena je kazna ne manja od 10 godina zatvora, a za nekadašnju direktorku "Poštanske štedionice" Jelicu Živković do osam godina zatvora.

Tužilaštvo je takođe predložilo i novčano kažnjavanje i oduzmanje imovinske koristi.

U odštetnom zahtevu Poštanska štedionica traži 909.608.780 dinara i 3.684.214 evra, a "C market" 1,7 milijardi dinara.

Optužnica protiv okrivljenih podignuta je u oktobru 2006, šest meseci nakon hapšenja osumnjičenih, a suđenje je počelo u januaru 2007.

Preciziranom optužnicom koja je sa 200 skraćena na 79 strana, tužilaštvo za organizovani kriminal je odustalo od više krivičnih dela, i štete koja se optuženima prvobitno stavljala na teret kao u slučaju prodaje KEB banke, oštećenja Fonda za razvoj Srbije, Poštanske štedionice, Ineksa.

Tužilaštvo je takođe odustalo od krivičnog gonjenja Svetlane Pantović-Brašnjević i sada su njom obuhvaćena 34 okrivljena.

Prvi na optužnici označen je Goran Kljajević, a pored njega kao organizatori pominju se beogradski advokat Nemanja Jolović, nekadašnji direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pijevčević, vlasnik "Eko produkta" Milinko Brašnjević, kao i nekadašnja direktorka "Poštanke štedionice" Jelica Živković.

Protiv Kljajevića je sredinom aprila Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu povodom sumnji da je učestvovao u zloupotrebama oko privatizacije "Sartida". Istraga se vodi u tom slučaju i protiv Nemanje Kolesara i Branislava Ignjatovića već je u toku istraga u tom predmetu.

Tagovi: Goran Kljajević, Slobodan Radulović, stečajna mafija, C market
PROČITAJ I OVO
Digitalni juan veliki izazov za dolar
IZAZOVI
Digitalni juan veliki izazov za dolar
PEKING - Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internetskom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
NEW YORK - Turbulentni tjedan bio je i na tržištu kriptovaluta čija je tržišna kapitalizacija u utorak pala za 100 milijardi dolara u samo 24 sata.
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
SOLIDNO
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
ZAGREB - Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice rekao je u Dnevniku HRT-a, kako prema podacima eVisitora u Hrvatskoj trenutno boravi 870 tisuća turista, a najviše ih je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske. Najposjećenije destinacije su Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači zbog širenja delta soja koronavirusa i novih restriktivnih mjera nisu skloni rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE