GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goranov vijenac pjesnikinji Gordani Benić

Goranov vijenac pjesnikinji Gordani Benić
PJESNIŠTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2014 / 16:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Najugledniju hrvatsku pjesničku nagradu - Goranov vijenac dobila je ove godine pjesnikinja Gordana Benić, a nagradu Goran za najbolji pjesnički rukopis do 30 godina dobila Katja Knežević.
Ocjenjivački sud u sastavu Branko Maleš, Dražen Katunarić, Evelina Rudan, Davor Šalat i Branislav Oblučar nagradu je dodijelio Gordani Benić, a kako je priopćeno danas iz Odbora Goranova proljeća, po ocjeni žirija u sastavu Dinko Telećan, Tomica Bajsić i Anera Ryznar nagradu Goran za najbolji pjesnički rukopis do 30 godina dobila Katja Knežević.

Nagrade će lauretkinjama biti dodijeljene na tradicionalnoj svečanosti u Lukovdolu, na Goranov rođendan 21. ožujka.

Goranovo proljeće. hrvatska najstarija i najuglednija pjesnička manifestacija, ove godine bilježi svoje 51. međunarodno izdanje. Program će se održavati u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Pazinu.

Ocjenjivački sud za nagradu Goranov vijenac Gordani Benić ističe kako je poezija te splitske pjesnikinje jedno od najosebujnijih i najvrednijih poetičkih iskustava suvremenog hrvatskog pjesništva.

"Ona je u svojim prvim zbirkama pjesama, a tome se ponovno vratila i u recentnoj trilogiji o Diklocenijanovoj palači, odmjeravala vidljivo i nevidljivo, konkretizirani prostor spomenute palače i njegova istodobna utonuća u labirintnu onkrajnost, polifoničnost simultanih povijesnih slojeva i nadrealnu preobrazbu mediteranskog imaginarija", stoji u odluci u kojoj se dodaje kako u novi poetički prostor, u kojemu oniričnost u gotovo šopovskim razmjerima ukida svaku gravitaciju.

Sud smatra kako je Benić u punoj mjeri ušla zbirkom pjesama u prozi Balada o neizrecivom iz 2003. godine. Knjigu je, kako se navodi, otvorila konstatacijom: "Počinje kaos". Navodi se i kako usprkos veličini novosti načina pisanja Gordane Benić, spomenuta knjiga kao da je bila tek portal za prostor nove poetike.

"Tekstovi u autoričinim knjigama Svijet bez predmeta, Banalis Gloria i Oblik duše već su snažno rascvjetavanje tog novog poetskog iskustva", stoji u obrazloženju.

"Gordana Benić u svojim zbirkama pjesama, kao rijetko tko u suvremenom hrvatskom pjesništvu, obnavlja vjeru u mogućnosti književnosti, napominje povjerenstvo i dodaje kako poezija, ako i ne daje neku formulu vrhunaravna spasenja ili neupitna smisla koji bi podupro tjeskobnu i nezbrinutu ljudsku egzistenciju, ipak, u svojim najboljim trenucima, ostaje jedna od malobrojnih odmaka od posvemašnje ispražnjenosti suvremena svijeta, a tome iznimno dojmljivo svjedoči naša pjesnikinja.

Katja Knežević rodila se u Bosni i Hercegovini 1987. g. U Zagrebu živi od četvrte godine. Diplomirala je engleski jezik i književnost i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Donedavno je radila kao profesorica, a od ožujka odrađuje prevoditeljski staž u Odjelu za prevođenje u Bruxellesu. Poeziju i prozu piše od djetinjstva. Poeziju je dosad objavljivala u zbornicima Sesvetski oblok, Moj tata plače u kino dvoranama, Tramvaj leti u nebo i PitchWise 2012 te u crnogorskom časopisu za književnost, kulturu i društvena pitanja Ars. Godine 2012. osvojila je prvo mjesto na međunarodnom natjecanju Sea of Words u organizaciji Europskog instituta za Mediteran i Zaklade Anna Lindh s kratkom pričom Nevidljiva majka.

Tagovi: Gordana Benić, Goranov vijenac, Katja Knežević, Branko Maleš, Dražen Katunarić, Tomica Bajsić, Dinko Telećan
PROČITAJ I OVO
Digitalni juan veliki izazov za dolar
IZAZOVI
Digitalni juan veliki izazov za dolar
PEKING - Kina pobjeđuje SAD kada je riječ o inovacijama u internetskom novcu, postavljajući izazove statusu američkog dolara kao de facto monetarne rezerve.
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u usponu, zaslužni Musk, Dorsey i Wood
NEW YORK - Turbulentni tjedan bio je i na tržištu kriptovaluta čija je tržišna kapitalizacija u utorak pala za 100 milijardi dolara u samo 24 sata.
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
SOLIDNO
Staničić: Na razini smo ciljanih 60 posto rekordne 2019. godine
ZAGREB - Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice rekao je u Dnevniku HRT-a, kako prema podacima eVisitora u Hrvatskoj trenutno boravi 870 tisuća turista, a najviše ih je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske. Najposjećenije destinacije su Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi rastu na krilima dobrih rezultata kompanija
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači zbog širenja delta soja koronavirusa i novih restriktivnih mjera nisu skloni rizičnijim investicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE