GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google Transit i u Zagrebu: Zagrebački javni prijevoz vidljiv u cijelom svijetu

Google Transit i u Zagrebu: Zagrebački javni prijevoz vidljiv u cijelom svijetu
USLUGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2014 / 14:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagrebački javni prijevoz tramvajima, autobusima i uspinjačom od danas je vidljiv praktični u cijelom svijetu zahvaljujući novim internetskim stranicama Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) s Google kartama (Google maps) i uvrštenju Zagreba u uslugu Google Transit koja korisnicima omogućava lakše informiranje o javnom prijevozu i planiranje putovanja po gradovima.
Time se Zagreb našao među 2.800 gradova u svijetu koji su uvršteni u Google Transit (prometne informacije o javnom i drugim vrstama prijevoza s detaljnim kartama i uputama kako doći do odredišta), a usluga je rezultat suradnje ZET-a i regionalnog ureda Googlea za regiju Adriatic, rečeno je na današnjem predstavljanju te usluge u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

S obzirom da se radi o partnerskom odnosu te da je za potrebe nove internetske stranice ZET-a korištena infrastruktura i stručnjaci Zagrebačkog Holdinga pokretanje te usluge nije zapravo ništa koštalo, kazali su na predstavljanju glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić i menadžerica za razvoj u Google Adriatic Ivana Grbavac.

Grbavac je kazala da bi i druge prijevoznike u Zagrebu pa i Hrvatskoj, poput željeznice, rado vidjeli u Google Transitu, na tome rade i pregovaraju, ali za sada još nisu pronašli partnere te stoga u sklopu zagrebačkog javnog prijevoza u toj usluzi nema prigradskih vlakova.

Nema još ni mogućnosti da se tim putem (online) može kupiti karta za javni prijevoz u Zagrebu, na čemu se također radi, pri čemu Jurić iz ZET-a nije mogao reći kada će to biti dostupno, pogotovo dok se nek vidi proračun za iduću godinu.

Na upit novinara odgovorio je da ZET dnevno u prosjeku, prema njihovim procjenama, preveze svim vrstama prijevoza 700 tisuća do milijun putnika.

Važnost takve usluge za građane Zagreba i njihove goste te općenito primjene suvremenih tehnologija u gradskoj upravi i njenim tvrtkama istaknula je i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek dodajući da se i time Zagreb može uspoređivati s drugim gradovima u svijetu te da i to kao i kvaliteta života građana zanima i investitore.

Sama usluga Google Transit posredstvom ZET-ovih internetskih stranica donosi izbornik otprilike svega što bi putnike javnim prijevozom moglo zanimati, od rasporeda vožnje, cijena karata, kazni za vožnju bez karte i slične informacije, kao i vijesti o stanju u prometu, zastojima i vremenu, ali ne i prikaz stanja javnog prijevoza u realnom vremenu, na čemu se, kako su kazali, također radi.

Najveća zanimljivost i razlika u odnosu na prije je mogućnost detaljnog planiranja putovanja Zagrebom te prikazi trase kretanje prijevoza na kartama.

Tagovi: Google Transit, ZET, Zagrebački električni tramvaj
PROČITAJ I OVO
Granica otvorena, Hrvati ponovno idu u šoping u Srbiju
ŠOPING
Granica otvorena, Hrvati ponovno idu u šoping u Srbiju

OSIJEK - S obzirom da je Srbija otvorila granicu, Hrvati mogu neometano i bez ograničenja i tamo i nazad, a Slavonci su počeli koristiti tu mogućnost i krenuli po osnovne namirnice u njihove jeftinije trgovine.

Brnabić pozvala građane Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori
POZIV
Brnabić pozvala građane Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori
PODGORICA - Nakon što se Srbija nije našla na listi država s kojom će Crna Gora 1. lipnja otvoriti granicu, srbijanski mediji oštro su u ponedjeljak napali crnogorsku vladu, a srbijanska predsjednica vlade Ana Brnabić pozvala je stanovnike Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori.
Markotić: Drugi val mogao bi biti agresivniji, ali sad znamo više
PORUKE
Markotić: Drugi val mogao bi biti agresivniji, ali sad znamo više
ZAGREB - Alemka Markotić,ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" kazala je da je zadovoljna s trenutnom situacijom glede pandemije koronavirusa u Hrvatskoj.
Azijska tržišta: Snažan rast indeksa zbog otvaranja ekonomija
RAST
Azijska tržišta: Snažan rast indeksa zbog otvaranja ekonomija
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica znatno porasle, zahvaljujući postupnom otvaranju gospodarstava u svijetu i najavama daljnjih poticajnih mjera, pa su napetosti između SAD-a i Kine pale u drugi plan.
Beogradska berza: Prodata 20-godišnja obveznica denominovana u evrima
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Prodata 20-godišnja obveznica denominovana u evrima
BEOGRAD - Na Beogradskoj berzi je danas prodata obveznica Republike Srbije denominovana u evrima s rokom dospeća od 20 godina, za gotovo 117 miliona dinara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE