GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google nije prekršio pravila tržišnog natjecanja u SAD-u

Google nije prekršio pravila tržišnog natjecanja u SAD-u
IZVUKLI SE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2013 / 16:11
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki regulatori završili su u četvrtak dugu istragu protiv Googlea osumnjičenog za kršenje tržišnog natjecanja, zaključivši kako ne postoji dovoljno dokaza da je kompanija manipulirala rezultatima pretraživanja interneta kako bi nanijela štetu konkurentima, prenose agencije.
Savezno povjerenstvo za trgovinu (FTC) objavilo je da ne postoje pravni temelji za pokretanje postupka protiv Googlea zbog navodne zlouporabe dominantnog položaja u pretraživanju interneta, ali i da mu je Google obećao da će prekinuti "najproblematičnije" prakse, prenosi France Presse.

Predsjednik FTC-a Jon Leibowitz rekao je da je time zatvorena godinu i pol dana duga istraga protiv najveće svjetske kompanije za pretraživanje interneta i oglašavanje online, koju su konkurenti optužili da zlorabi svoju tržišnu dominaciju.

Google je zauzeo gotovo 70 posto tržišta pretraživanja interneta u SAD-u, a na nekim drugim tržištima i više.

"Činjenice ne postoje po zakonima koje primjenjujemo", rekao je Leibowitz, istaknuvši da Google "ne krši američke zakone o tržišnom natjecanju."

Dodao je ipak da je Google obećao da će prekinuti "najproblematičnije poslovne prakse koje se odnose na pretraživanje interneta i oglašavanje online".

Google je pristao da će prestati prisvajati djeliće sadržaja od suparnika prikazujući ih kao svoje, rekao je.

Ukinut će također ugovorna ograničenja malim tvrtkama da se oglašavaju na suparničkim internet pretraživačima.

Obećanja su dana u pisanom obliku i obvezujuća su. Ne budu li ispunjena, Google će biti kažnjen, rekao je Leibowitz.

Europska unija također provodi sličnu istragu protiv Googlea. Europska komisija priopćila je u petak da odluka američkih regulatora neće utjecati na njezinu istragu, prenosi Reuters.

"Primili smo na znanje odluku FTC-a, ali smatramo da ona nema izravnih implikacija za našu istragu, za naše pregovore s Googleom koji se nastavljaju", rekao je glasnogovornik EK Michael Jennings.

Google je u srpnju Komisiji iznio neformalne prijedloge za rješenje spora. Komisija je 18. prosinca kompaniji dala mjesec dana da iznese detaljne prijedloge za rješenje istrage.

Bude li proglašen krivim, Google bi mogao biti kažnjen s do 10 posto prihoda, što je gotovo četiri milijarde američkih dolara.

Tagovi: Google, tržišno natjecanje, Jon Leibowitz
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
ZAGREB - Kraj tjedna donio je na Zagrebačkoj burzi različite predznake indeksa i odličan promet.
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
OČEKIVANJA
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
ATENA - Direktor grčke turističke zajednice SETE izrazio je u petak "suzdržani optimizam" u prognozama ovogodišnjeg oporavka turizma od koronakrize i procijenio da bi prihodi mogli dosegnuti 40 posto razine iz 2019. godine.
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
NIŠTA OD LETOVA
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
ZAGREB - Najveća svjetska turistička kompanija, TUI, jučer je hotelijerima diljem svijeta poslala dopis s detaljnim obrazloženjem svojih operacija ovog ljeta, a posebno onih s britanskog tržišta, na kojem je uspostavljen i poseban režim putovanja ovisno o epidemiološkoj situaciji na pojedinim destinacijama.
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
UZLET
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
NEW YORK - Dogecoin je jutros uzletio više od 40 posto nakon novog tvita Elona Muska i najave Coinbasea da će izlistati ovu kriptovalutu.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, inflacija i dalje brine
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, inflacija i dalje brine
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta, koji se ponešto oporavio nakon tri dana oštrog pada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE