GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

GONG će promatrati glasovanje na referendumu o EU

GONG će promatrati glasovanje na referendumu o EU
PROMATRAČI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2012 / 14:06
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - GONG će u nedjelju, 22. siječnja, promatrati glasovanje na referendumu o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji na uzorku glasačkih mjesta u Hrvatskoj.
Tristotinjak GONG-ovih promatrača dojavit će rezultate glasovanja na dodijeljenome glasačkome mjestu prema međunarodno priznatoj i prakticiranoj tzv. PVT metodologiji (parallel vote tabulation), što u prijevodu znači usporedno prikupljanje i obradu glasova. Četrdeset i dva promatrača bit će organizirana u pokretnim timovima, a ostali će biti raspoređeni na 253 glasačka mjesta koja su odabrana na temelju statistički određenog uzorka u Hrvatskoj, a u koja nisu uključena glasačka mjesta u inozemstvu, navodi GONG.

Dodaje kako se, za razliku od izlaznih anketa (exit poll) koje služe predviđanju rezultata, PVT metodologijom prikupljaju službeni rezultati glasovanja na glasačkome mjestu, što ponajprije služi verifikaciji službenih rezultata. Ukratko, rezultati izlaznih anketa su rezultati intervjua s biračima, a PVT su rezultati glasovanja na glasačkim mjestima, objašnjava GONG i dodaje kako je dosad šest puta uspješno proveo PVT: parlamentarni izbori (2000.), oba kruga predsjedničkih izbora (2000.), izvanredni lokalni izbori za grad Zagreb (2000.), parlamentarni izbori 2007. te parlamentarni izbori 2011. godine.

Osim toga, GONG-ovi promatrači promatrat će glasovanje na glasačkim mjestima i dojavljivati podatke o kvaliteti izbornog procesa dva puta na dan posebnim SMS sustavom dojava i obrade podataka.

Na temelju izvještaja isključivo GONG-ovih promatrača te neanonimnih dojava građana, GONG će objaviti priopćenja o tijeku referenduma u nedjelju do 11,30 sati i do 18,30 sati te završno priopćenje na kraju dana. Rezultati PVT-a, koji ovise o brzini prebrojavanja glasova na glasačkim mjestima, očekuju se do 21 sat, navodi u priopćenju GONG.

Sve informacije o svojim aktivnostima (priopćenja, rezultati PVT-a, vodiči i upute građanima...) GONG će odmah objavljivati na svojim internetskim stranicama www.gong.hr te na Facebookovoj stranici, a medijima će slati priopćenja elektroničkom poštom.

GONG napominje kako će, u skladu s najavama Državnoga izbornog povjerenstva (DIP), na glasačkim mjestima biti i oko 1300 promatrača koje su akreditirale druge udruge i političke stranke.

Navodi i kako je za sva pitanja i informacije o referendumu mjerodavno Državno izborno povjerenstvo (DIP) te internetska stranica www.izbori.hr.
Tagovi: GONG, Referendum o EU, (parallel vote tabulation, PVT metodologija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Uz nastavak skromnog obujma trgovanja, na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna indeksi pali, a nešto veći interes investitora privukla je dionica Dukata zbog najave istiskivanja manjinskih dioničara.
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
PŠENICA
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
ZAGREB - Hrvatska će ove godine imati prinos pšenice iznad očekivanog prosjeka te se očekuje oko 750 tisuća tona pšenice sa zasijanih 136 tisuća hektara.
U Hrvatskoj više od pola milijuna turista
PRVI PUT OVE GODINE
U Hrvatskoj više od pola milijuna turista
ZAGREB - Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te u nautičkom charteru (sustav eCrew), na današnji dan u hrvatskim destinacijama po prvi put u ovoj godini boravi više od 500.000 turista od kojih je oko 430.000 stranih turista.
Dolar prema košarici valuta kliznuo treći tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta kliznuo treći tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala je i prošloga tjedna, trećeg zaredom, dok je tečaj jena dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u zadnja dva tjedna.
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su protekloga tjedna najvažniji indeksi porasli, pri čemu Nasdaq na rekordnu razinu, dok se investitori pozicioniraju pred objavu poslovnih rezultata kompanija, no na europskim je burzama prevladavalo opreznije raspoloženje uslijed širenja pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE