GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs više ne očekuje da će Fed podići kamate u ožujku, ovo je razlog

Goldman Sachs više ne očekuje da će Fed podići kamate u ožujku, ovo je razlog
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2023 / 08:02
Autor: SEEbiz / CNBC
NEW YORK - Goldman Sachs više ne vidi razloga za povećanje kamatne stope Federalnih rezervi na sastanku sljedećeg tjedna, navodeći "nedavni stres" u financijskom sektoru.

Ranije u nedjelju, američka regulatorna tijela objavila su mjere za suzbijanje straha od zaraze nakon kolapsa Sillicon Valley banka. Regulatori su također zatvorili Signature Bank, navodeći sistemski rizik.

"U svjetlu stresa u bankarskom sustavu, više ne očekujemo da će FOMC podići stope na svom sljedećem sastanku 22. ožujka", rekao je ekonomist Goldmana Jan Hatzius u nedjeljnoj bilješci, piše CNBC

Tvrtka je prethodno očekivala da će Federalne rezerve povećati stope za 25 baznih bodova. Prošlog mjeseca Savezni odbor za otvoreno tržište koji je određivao stopu povećao je stopu saveznih fondova za četvrtinu postotnog boda na ciljani raspon od 4,5% do 4,75%, što je najviše od listopada 2007.

Ekonomisti Goldman Sachsa rekli su da paket mjera pomoći najavljen u nedjelju nije u skladu sa sličnim potezima poduzetima tijekom financijske krize 2008. godine. Ministarstvo financija označilo je SVB i Signature kao sustavne rizike, dok je Fed stvorio novi Bankovni program dugoročnog financiranja za podršku institucijama pogođenim tržišnom nestabilnošću nakon neuspjeha SVB-a.

"Oba ova koraka vjerojatno će povećati povjerenje među deponentima, iako im nedostaje FDIC jamstvo za neosigurane račune koji je uveden 2008.", napisali su.

"S obzirom na danas najavljene radnje, ne očekujemo kratkoročne akcije u Kongresu za pružanje jamstava", napisali su ekonomisti, dodajući da očekuju da će najnovije mjere "osigurati znatnu likvidnost bankama koje se suočavaju s odljevom depozita".

Goldman Sachs je dodao da još uvijek očekuju povećanje od 25 baznih bodova u svibnju, lipnju i srpnju, ponavljajući svoja očekivanja terminalne stope od 5,25% do 5,5%.

Tagovi: Goldman Sachs, Federalne rezerve, kamatne stope, Signature Bank, Sillicon Valley bank
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE