GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs: Robna tržišta profitirat će od smanjenja kamatnih stopa

Goldman Sachs: Robna tržišta profitirat će od smanjenja kamatnih stopa
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2024 / 08:55
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Robe će napredovati ove godine jer središnje banke u SAD-u i Europi rade na smanjenju kamatnih stopa, pomažući u podršci industrijske i potrošačke potražnje, prema Goldman Sachs Group Inc.

Sirovine bi se mogle vratiti 15% tijekom 2024. jer se troškovi zaduživanja smanjuju, proizvodnja se oporavlja, a geopolitički rizici ostaju, rekli su analitičari, uključujući Samanthu Dart i Daana Struyvena, u bilješci od 24. ožujka. Bakar, aluminij, zlato i naftni proizvodi mogli bi porasti, prema banci, koja je također naglasila potrebu da ulagači budu selektivni jer dobici ne bi bili univerzalni.

Roba je skromno napredovala u prvom tromjesečju, pri čemu je sirova nafta ojačala, zlato je postiglo rekord, a bakar premašio 9000 dolara po toni. Kreatori politike u američkim saveznim rezervama i Europskoj središnjoj banci signalizirali su svoju namjeru da ove godine smanje troškove zaduživanja dok inflacija opada. Osim toga, Kina je označila daljnju potporu svom oporavku.

"Smatramo da smanjenje kamatnih stopa u SAD-u u nerecesijskim okruženjima dovodi do viših cijena robe, s najvećim porastom cijena metala (osobito bakra i zlata), a zatim sirove nafte", rekli su analitičari. "Važno je da se pozitivan učinak na cijene povećava s vremenom, kako se impuls rasta iz lošijih financijskih uvjeta filtrira."

Goldmanova oprezno optimistična prognoza odražava komentare drugih promatrača tržišta. Robe ulaze u novi ciklički uzlet potpomognut smanjenim zalihama i usponom globalnog gospodarstva, objavila je Macquarie Group Ltd. ranije ovog mjeseca. Jeff Currie, bivši voditelj istraživanja roba u Goldmanu, a sada u Carlyle Group LP, također je prognozirao dobitke kako Fed snižava stope. Na drugom mjestu, JPMorgan Chase & Co. istaknuo je potencijal rasta zlata.

Tagovi: Goldman Sachs, robe, commodities, bakar, aluminij, zlato, nafta, kamate
PROČITAJ I OVO
Prestižni magazin Porter proglasio otok Lošinj jednim do najljepših ljetnih destinacija 2024.
POHVALE
Prestižni magazin Porter proglasio otok Lošinj jednim do najljepših ljetnih destinacija 2024.
MALI LOŠINJ - Svjetski poznati lifestyle magazin luksuzne platforme za shopping Porter uvrstio je otok Lošinj u top 9 najljepših destinacija za savršeno ljetno putovanje, dok su luksuzni Boutique Hotel Alhambra & Villa Augusta zavrijedili titulu idealnog odmorišta na samome otoku.
Odbačene baterije su sve češći uzrok požara
OPASNO
Odbačene baterije su sve češći uzrok požara
LONDON - Odbačene baterije iz elektroničkih i električnih uređaja sve su češći uzrok požara, nanoseći štetu i zagađujući zrak, upozorili su britanski vatrogasci i ekološki aktivisti u najnovijem istraživanju.
Azijska tržišta nastavila pozitivni niz
RAST
Azijska tržišta nastavila pozitivni niz
ŠANGAJ - Hong Kong je prednjačio među azijsko-pacifičkim dionicama u petak dok su tržišta pratila rast Wall Streeta, uz obnovljene nade u smanjenje stopa od strane američke središnje banke koja je ojačala tržišno raspoloženje.
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
OPTIMIZAM
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u četvrtak, budući da su novi podaci ponovno potaknuli nadu za smanjenje stope Federalnih rezervi kasnije ove godine.
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
KAMATNE STOPE
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
LONDON - Očekivano, britanska središnja banka Bank of England ni na ovom sastanku nije odlučila promijeniti središnju kamatnu stopu, koja tako ostaje na 16-godišnjem vrhu od 5,25 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE