GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs: Ne investirajte u bitcoin

Goldman Sachs: Ne investirajte u bitcoin
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2020 / 20:14
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Američka investicijska banka Goldman Sachs u izvješću je klijentima navela kako nema namjeru investirati u kriptovalute poput bitcoina.

Goldmanovi stratezi su u analizi utjecaja koje je panedmija koronavirusa imala na američku ekonomiju dosta prostora posvetila upravo bitcoinu i ostalim virtualnim valutama.

- Kriptovalute uključujući i bitcoin ne mogu se smatrati klasom imovine, kažu u Goldmanu.

Stratezi Goldlmana detaljno su naveli razlog zbog ojih se krpitovalute ne m,ogu smatrati imovinom. Između ostaloga, one ne generiraju novčani tijek kao obveznice ili zarade kroz izloženost globalnom ekonomskom rastu.

- Vjerujemo da sigurnost koja primarno ovisi o tome je li netko spreman platiti višu cijenu za krpiptovalutu, nije primjerena investicija za naše klijente, pišu u Goldmanu.

Goldman je usporedio nevjerojatan rast bitcoina s kraja 2017. - kada je porastao blizu 20.000 dolara - s nizozemskom "manijom tulipana" iz 17. stoljeća, jednog od najpoznatijih špekulativnih mjehurića u povijesti. Slične su usporedbe prethodno napravili rukovoditelji banaka - ponajviše J. P. Morgan, odnosno njegov izvršni direktor Jamie Dimon, koji je bitcoin nazvao "prijevarom" koja će na kraju "eksplodirati".

Goldman je oborio ideju da je bitcoin "oskudni resurs", primjećujući da su neki od najvrjednijih kovanica - bitcoin cash i bitcoin SV - "vilice". To znači da su novi novčići stvoreni iz promjena u protokolu bitcoin mreže.

Investitori u bitcoin često tvrde da je ograničena ponuda digitalne imovine dio onoga što podupire njezinu vrijednost i čini je potencijalnom „zaštitom“ od valuta koje su osjetljive na devalvaciju u vrijeme ekonomske krize.

Banka je kriptovalute također nazvala "vodičem za nezakonite aktivnosti", ističući njihovu uporabu u lažnim shemama i pranju novca.

No, stavovi Goldmanovih stratega nikako se ne mogu nazvati dominantnima u financijskom svijetu.

"Važno je napomenuti da su konkurenti Goldman Sachsa Fidelity i JP Morgan značajno investirali u kriptovalute", rekao je Dave Hodgson, glavni direktor prodaje i izvršni direktor NEM Ventures, tvrtke za rizični kapital usmjerene na kripto valute. Fidelity je prošle godine osnovao zasebnu jedinicu posvećenu kliringu i čuvanju kriptovaluta, dok je J. P. Morgan razvio vlastitu internu digitalnu valutu, "JPM Coin", za isplate.

„Iako je volatilnost doista visoka, uspješnost iz godine u godinu, a sada već desetljeće, kontinuirani je trend koji se temelji na držanju imovine, a ne na trgovanju volatilnošću. Smatrajući da je to za njihove ulagače nezamislivo, Goldman Sachs je riskirao da će njegovi investitori propustiti jedan od najučinkovitijih klasa imovine u posljednjih 100 godina, bez obzira na posljednjih 10 godina. ", zaključuje Hodgson.

Tagovi: Goldman Sachs, bitcoin, kriptovalute, JPMorgan, tržište kapitala, financijska tržišta, Fidelity, NEM Ventures, Jamie Dimon
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE