GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs: Ne investirajte u bitcoin

Goldman Sachs: Ne investirajte u bitcoin
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2020 / 20:14
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Američka investicijska banka Goldman Sachs u izvješću je klijentima navela kako nema namjeru investirati u kriptovalute poput bitcoina.

Goldmanovi stratezi su u analizi utjecaja koje je panedmija koronavirusa imala na američku ekonomiju dosta prostora posvetila upravo bitcoinu i ostalim virtualnim valutama.

- Kriptovalute uključujući i bitcoin ne mogu se smatrati klasom imovine, kažu u Goldmanu.

Stratezi Goldlmana detaljno su naveli razlog zbog ojih se krpitovalute ne m,ogu smatrati imovinom. Između ostaloga, one ne generiraju novčani tijek kao obveznice ili zarade kroz izloženost globalnom ekonomskom rastu.

- Vjerujemo da sigurnost koja primarno ovisi o tome je li netko spreman platiti višu cijenu za krpiptovalutu, nije primjerena investicija za naše klijente, pišu u Goldmanu.

Goldman je usporedio nevjerojatan rast bitcoina s kraja 2017. - kada je porastao blizu 20.000 dolara - s nizozemskom "manijom tulipana" iz 17. stoljeća, jednog od najpoznatijih špekulativnih mjehurića u povijesti. Slične su usporedbe prethodno napravili rukovoditelji banaka - ponajviše J. P. Morgan, odnosno njegov izvršni direktor Jamie Dimon, koji je bitcoin nazvao "prijevarom" koja će na kraju "eksplodirati".

Goldman je oborio ideju da je bitcoin "oskudni resurs", primjećujući da su neki od najvrjednijih kovanica - bitcoin cash i bitcoin SV - "vilice". To znači da su novi novčići stvoreni iz promjena u protokolu bitcoin mreže.

Investitori u bitcoin često tvrde da je ograničena ponuda digitalne imovine dio onoga što podupire njezinu vrijednost i čini je potencijalnom „zaštitom“ od valuta koje su osjetljive na devalvaciju u vrijeme ekonomske krize.

Banka je kriptovalute također nazvala "vodičem za nezakonite aktivnosti", ističući njihovu uporabu u lažnim shemama i pranju novca.

No, stavovi Goldmanovih stratega nikako se ne mogu nazvati dominantnima u financijskom svijetu.

"Važno je napomenuti da su konkurenti Goldman Sachsa Fidelity i JP Morgan značajno investirali u kriptovalute", rekao je Dave Hodgson, glavni direktor prodaje i izvršni direktor NEM Ventures, tvrtke za rizični kapital usmjerene na kripto valute. Fidelity je prošle godine osnovao zasebnu jedinicu posvećenu kliringu i čuvanju kriptovaluta, dok je J. P. Morgan razvio vlastitu internu digitalnu valutu, "JPM Coin", za isplate.

„Iako je volatilnost doista visoka, uspješnost iz godine u godinu, a sada već desetljeće, kontinuirani je trend koji se temelji na držanju imovine, a ne na trgovanju volatilnošću. Smatrajući da je to za njihove ulagače nezamislivo, Goldman Sachs je riskirao da će njegovi investitori propustiti jedan od najučinkovitijih klasa imovine u posljednjih 100 godina, bez obzira na posljednjih 10 godina. ", zaključuje Hodgson.

Tagovi: Goldman Sachs, bitcoin, kriptovalute, JPMorgan, tržište kapitala, financijska tržišta, Fidelity, NEM Ventures, Jamie Dimon
PROČITAJ I OVO
Investitori ne žele riskirati, dolar jača
FOREX
Investitori ne žele riskirati, dolar jača
LONDON - Dolar je ojačao u utorak prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima jer su vijesti o porastu broja novozaraženih i uvođenju mjera za suzbijanje širenja zaraze odvratile ulagače od rizičnijih valuta i okrenule ih američkoj, koju smatraju sigurnom lukom.
Zagrebačka burza: CROBEX pao treći dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX pao treći dan zaredom

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su glavni dionički indeksi blago oslabili, pri čemu Crobex već treći dan zaredom, jer nema vijesti koje bi mogle značajnije potaknuti ulagače.

U dobnoj strukturi turista u Hrvatskoj najviše smanjen udio starijih od 55
STRUKTURA
U dobnoj strukturi turista u Hrvatskoj najviše smanjen udio starijih od 55
ZAGREB - Koronakriza utjecala je na putovanja raznih dobnih skupina, a posebno je smanjila putovanja "seniora", što pokazuje sustav eVisitor po kojemu je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj najviše smanjen udjel turista starijih od 55 godina, za 10 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Oprez na azijskim tržištima, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Oprez na azijskim tržištima, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno, nakon snažnog rasta cijena dionica dan prije, dok je na kineskim burzama nastavljen rast indeksa.
Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SNAŽAN RAST
Wall Street snažno porastao na početku tjedna

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo pokazateljima iz američkog i kineskog gospodarstva, pa su vijesti o širenju koronavirusa u SAD-u ostale u drugom planu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE