GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs: Ne investirajte u bitcoin

Goldman Sachs: Ne investirajte u bitcoin
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2020 / 20:14
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Američka investicijska banka Goldman Sachs u izvješću je klijentima navela kako nema namjeru investirati u kriptovalute poput bitcoina.

Goldmanovi stratezi su u analizi utjecaja koje je panedmija koronavirusa imala na američku ekonomiju dosta prostora posvetila upravo bitcoinu i ostalim virtualnim valutama.

- Kriptovalute uključujući i bitcoin ne mogu se smatrati klasom imovine, kažu u Goldmanu.

Stratezi Goldlmana detaljno su naveli razlog zbog ojih se krpitovalute ne m,ogu smatrati imovinom. Između ostaloga, one ne generiraju novčani tijek kao obveznice ili zarade kroz izloženost globalnom ekonomskom rastu.

- Vjerujemo da sigurnost koja primarno ovisi o tome je li netko spreman platiti višu cijenu za krpiptovalutu, nije primjerena investicija za naše klijente, pišu u Goldmanu.

Goldman je usporedio nevjerojatan rast bitcoina s kraja 2017. - kada je porastao blizu 20.000 dolara - s nizozemskom "manijom tulipana" iz 17. stoljeća, jednog od najpoznatijih špekulativnih mjehurića u povijesti. Slične su usporedbe prethodno napravili rukovoditelji banaka - ponajviše J. P. Morgan, odnosno njegov izvršni direktor Jamie Dimon, koji je bitcoin nazvao "prijevarom" koja će na kraju "eksplodirati".

Goldman je oborio ideju da je bitcoin "oskudni resurs", primjećujući da su neki od najvrjednijih kovanica - bitcoin cash i bitcoin SV - "vilice". To znači da su novi novčići stvoreni iz promjena u protokolu bitcoin mreže.

Investitori u bitcoin često tvrde da je ograničena ponuda digitalne imovine dio onoga što podupire njezinu vrijednost i čini je potencijalnom „zaštitom“ od valuta koje su osjetljive na devalvaciju u vrijeme ekonomske krize.

Banka je kriptovalute također nazvala "vodičem za nezakonite aktivnosti", ističući njihovu uporabu u lažnim shemama i pranju novca.

No, stavovi Goldmanovih stratega nikako se ne mogu nazvati dominantnima u financijskom svijetu.

"Važno je napomenuti da su konkurenti Goldman Sachsa Fidelity i JP Morgan značajno investirali u kriptovalute", rekao je Dave Hodgson, glavni direktor prodaje i izvršni direktor NEM Ventures, tvrtke za rizični kapital usmjerene na kripto valute. Fidelity je prošle godine osnovao zasebnu jedinicu posvećenu kliringu i čuvanju kriptovaluta, dok je J. P. Morgan razvio vlastitu internu digitalnu valutu, "JPM Coin", za isplate.

„Iako je volatilnost doista visoka, uspješnost iz godine u godinu, a sada već desetljeće, kontinuirani je trend koji se temelji na držanju imovine, a ne na trgovanju volatilnošću. Smatrajući da je to za njihove ulagače nezamislivo, Goldman Sachs je riskirao da će njegovi investitori propustiti jedan od najučinkovitijih klasa imovine u posljednjih 100 godina, bez obzira na posljednjih 10 godina. ", zaključuje Hodgson.

Tagovi: Goldman Sachs, bitcoin, kriptovalute, JPMorgan, tržište kapitala, financijska tržišta, Fidelity, NEM Ventures, Jamie Dimon
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Oštar pad akcija Laste, indeksi potonuli
BEOGRAD - Pad indeksa i prometa obeležili su trgovački dan na Beogradskoj berzi. Ukupan promet na trgovanju potonuo je na približno 3,7 miliona dinara (31 hiljada evra).
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX ojačao treći dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak je Crobex indeks blago ojačao, ostvarivši dobitak treći dan zaredom, uz i dalje skroman promet, a u fokusu investitora bile su dionice Maistre i Atlantske plovidbe.
Kina prodajom državnih rezervi obuzdava skok cijena metala
METALI
Kina prodajom državnih rezervi obuzdava skok cijena metala
PEKING - Kineska agencija za gospodarsko planiranje (NDRC) najavila je u četvrtak da će "u prikladnom trenutku" prodati dio državnih rezervi bakra, aluminija i cinka kako bi obuzdala snažan skok njihovih cijena.
Imovina investicijskih fondova u godinu dana porasla za četvrtinu
RAST
Imovina investicijskih fondova u godinu dana porasla za četvrtinu
ZAGREB - Nagradu za najbolji obveznički fond dobio je PBZ D-START, a fond menadžerica Ozana Peršić iz PBZ Investa je kazala kako je sretna što je to priznanje dobio fond koji od svog pokretanja 2005. godine svake godine bilježi pozitivan prinos uz niske oscilacije cijene udjela.
Hanfa: Osnovan alternativni investicijski fond u kojeg će ulagati mirovinski fondovi
ZATOVRENI FOND
Hanfa: Osnovan alternativni investicijski fond u kojeg će ulagati mirovinski fondovi
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je donijelo rješenje o osnivanju zatvorenog alternativnog investicijskog fonda s privatnom ponudom kombinirane investicijske strategije CRO Value Fond, kojim će upravljati društvo Maverick Wealth Management iz Zagreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE