GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Godišnji rezultati: Končar EI i turističke kompanije nose dobre vijesti

Godišnji rezultati: Končar EI i turističke kompanije nose dobre vijesti
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2015 / 10:30
Autor: SEEbiz / iCapital
ANALIZA - S obzirom kako se polako približava sezona objava poslovnih rezultata za 2014. odlučili smo napraviti mali rezime i dati očekivanja.
Naime, prošla se godina za domaće kompanija pokazala izuzetno teška. Generalno gledajući, u prvih devet mjeseci rezultati nisu donijeli optimizam na tržište uslijed činjenice da je dosta kompanija imalo flat ili padajući top line uz pogoršanje operativne profitabilnosti. Na bottom lineu došlo je do blagog rasta uslijed one-off stavki. Unatoč tome, nekoliko kompanija uspjelo je ostvariti pozitivne rezultate u trećem kvartalu i okrenuti trend. Među njima bi izdvojili AD Plastik, Končar i Arenaturist.

U današnjem komentaru zadržati ćemo se na pozitivnim primjerima, dok ćemo o onima malo manje uspješnima pisati narednih dana. Među kompanijama koje imale pozitivan preokret u poslovanju izdvaja se AD Plastik. Dugo iščekivani projekt Edison napokon je krenu što se moglo vidjeti na rezultatima za 3Q. Primjera radi, u 3Q kompanija je zaposlila 157 novih radnika, jer su se proizvodne količine povećale. No da ne bude sve pozitivno, pobrinula se Rusija. Deprecijacija ruske rublje i pad kupovne moći značajno je pogodio kompaniju u 4Q. Prema tome, teško je prognozirati rezultate za 4Q, ali s obzirom na činjenicu da kompanija generirala 42% sales-a u Rusiji nismo previše optimistični.

Na listu pozitivnih izvedbi stavili smo Končar zahvaljujući činjenici da je potpisao ugovor s HŽ-om o izradi vlakova. Efekt ovog ugovora vidjet će se u narednim godinama.

Rezultati turističkih kompanija ne ovise puno o 4Q tako da kod Arenaturista ne bih trebalo biti previše iznenađenja. Kompanija je na svim razinama ostvarila rast usprkos lošem vremenu. Ukoliko vremenske prilike budu bolje od prošlogodišnjih rezultati turističkih kompanija trebali bi samo na osnovu toga biti bolji.

www.icapital.hr
Tagovi: Končar EI, Arenaturist, AD Plastik, ZSE:KOEI-R-A, poslovni rezulati, HŽ Putnički prijevoz
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Uz nastavak skromnog obujma trgovanja, na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna indeksi pali, a nešto veći interes investitora privukla je dionica Dukata zbog najave istiskivanja manjinskih dioničara.
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
PŠENICA
Prinos pšenice ove godine iznad očekivanog prosjeka
ZAGREB - Hrvatska će ove godine imati prinos pšenice iznad očekivanog prosjeka te se očekuje oko 750 tisuća tona pšenice sa zasijanih 136 tisuća hektara.
U Hrvatskoj više od pola milijuna turista
PRVI PUT OVE GODINE
U Hrvatskoj više od pola milijuna turista
ZAGREB - Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te u nautičkom charteru (sustav eCrew), na današnji dan u hrvatskim destinacijama po prvi put u ovoj godini boravi više od 500.000 turista od kojih je oko 430.000 stranih turista.
Dolar prema košarici valuta kliznuo treći tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar prema košarici valuta kliznuo treći tjedan zaredom
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala je i prošloga tjedna, trećeg zaredom, dok je tečaj jena dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u zadnja dva tjedna.
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nasdaq u tjednu skočio 4 posto
NEW YORK - Na Wall Streetu su protekloga tjedna najvažniji indeksi porasli, pri čemu Nasdaq na rekordnu razinu, dok se investitori pozicioniraju pred objavu poslovnih rezultata kompanija, no na europskim je burzama prevladavalo opreznije raspoloženje uslijed širenja pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE