GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Godišnji rezultati: Končar EI i turističke kompanije nose dobre vijesti

Godišnji rezultati: Končar EI i turističke kompanije nose dobre vijesti
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2015 / 10:30
Autor: SEEbiz / iCapital
ANALIZA - S obzirom kako se polako približava sezona objava poslovnih rezultata za 2014. odlučili smo napraviti mali rezime i dati očekivanja.
Naime, prošla se godina za domaće kompanija pokazala izuzetno teška. Generalno gledajući, u prvih devet mjeseci rezultati nisu donijeli optimizam na tržište uslijed činjenice da je dosta kompanija imalo flat ili padajući top line uz pogoršanje operativne profitabilnosti. Na bottom lineu došlo je do blagog rasta uslijed one-off stavki. Unatoč tome, nekoliko kompanija uspjelo je ostvariti pozitivne rezultate u trećem kvartalu i okrenuti trend. Među njima bi izdvojili AD Plastik, Končar i Arenaturist.

U današnjem komentaru zadržati ćemo se na pozitivnim primjerima, dok ćemo o onima malo manje uspješnima pisati narednih dana. Među kompanijama koje imale pozitivan preokret u poslovanju izdvaja se AD Plastik. Dugo iščekivani projekt Edison napokon je krenu što se moglo vidjeti na rezultatima za 3Q. Primjera radi, u 3Q kompanija je zaposlila 157 novih radnika, jer su se proizvodne količine povećale. No da ne bude sve pozitivno, pobrinula se Rusija. Deprecijacija ruske rublje i pad kupovne moći značajno je pogodio kompaniju u 4Q. Prema tome, teško je prognozirati rezultate za 4Q, ali s obzirom na činjenicu da kompanija generirala 42% sales-a u Rusiji nismo previše optimistični.

Na listu pozitivnih izvedbi stavili smo Končar zahvaljujući činjenici da je potpisao ugovor s HŽ-om o izradi vlakova. Efekt ovog ugovora vidjet će se u narednim godinama.

Rezultati turističkih kompanija ne ovise puno o 4Q tako da kod Arenaturista ne bih trebalo biti previše iznenađenja. Kompanija je na svim razinama ostvarila rast usprkos lošem vremenu. Ukoliko vremenske prilike budu bolje od prošlogodišnjih rezultati turističkih kompanija trebali bi samo na osnovu toga biti bolji.

www.icapital.hr
Tagovi: Končar EI, Arenaturist, AD Plastik, ZSE:KOEI-R-A, poslovni rezulati, HŽ Putnički prijevoz
PROČITAJ I OVO
Sezonci spašavaju hrvatski turizam
RADNE DOZVOLE
Sezonci spašavaju hrvatski turizam

ZAGREB - U ovoj godini izdana je 4.191 radna dozvola za sezonsko zapošljavanje, što se odnosi isključivo na radnike u turizmu i ugostiteljstvu te poljoprivredi, dok su lani u isto vrijeme bile odobrene tek 982 takve dozvole

Azijska tržišta: Rast indeksa, splasnula strahovanja od poteza Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa, splasnula strahovanja od poteza Feda
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su splasnula strahovanja da će američka središnja banka prebrzo povećati kamatne stope, dok je dolar oslabio.
Wall Street porastao, Nasdaq na rekordnoj razini
RAST
Wall Street porastao, Nasdaq na rekordnoj razini
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli, pri čemu je Nasdaq dosegnuo novu rekordnu razinu, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova.
Bitcoin prvi put u pet mjeseci pao ispod 30.000 dolara
KRIPTOVALUTE
Bitcoin prvi put u pet mjeseci pao ispod 30.000 dolara
NEW YORK - Vrijednost bitcoina danas je pala ispod 30.000 dolara, prvi put od kraja siječnja, i to je prva kriptovaluta koja je osjetila posljedice kineskih mjera za regulaciju tog decentraliziranog tržišta.
Dražba dijamanta daje dodatni vjetar u leđa bitcoinu
SKUPOCJENI DIJAMANT
Dražba dijamanta daje dodatni vjetar u leđa bitcoinu
NEW YORK - Rijedak dijamant u obliku kruške za koji se očekuje da će doseći do 15 milijuna dolara može se kupiti na aukciji sljedeći mjesec za kriptovalute, objavio je Sotheby’s u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE