GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Godina će biti turbulentna, oporavak upitan, ali optimisti će vladati burzama

Godina će biti turbulentna, oporavak upitan, ali optimisti će vladati burzama
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2021 / 08:42
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Sezona rezultata za posljednje tromjesečje prošle godine u SAD-u završila je protekloga tjedna.

Većina sastavnica indeksa S&P 500 premašila je očekivanja o rastu prihoda i dobiti u posljednjem tromjesečju prošle godine.

Tvrtke su ukupno zabilježile rast prihoda od 2,6% i rast dobiti više od 5%. Veća iznenađenja u pogledu rasta dobiti zabilježena su u financijskom sektoru, tehnologiji, zdravstvu, materijalima i nekim segmentima potrošačkog sektora. Kad se gospodarstva ponovo otvore, možemo očekivati snažnija poboljšanja razine prihoda u industriji, materijalima i energiji, kao i u prometu, putovanjima i restoranima.

Pandemija će utjecati na ponašanje ljudi u budućnosti, ali još uvijek ne znamo odgovor na pitanje koliko točno. Neke će se stvari promijeniti, mnoge neće, pišu analitičari ljubljanske Ilirike.

Uz to, mnogi se svjetski proizvođači još uvijek suočavaju s oslabljenim lancima opskrbe. Primjerice, proizvođači automobila suočavaju se s nedostatkom poluvodičkih čipova, što bi se trebalo pogoršati. Tvrtke će se boriti za dobavu kritičnih dijelova. Problemi su i u prometnom sektoru (teretni brodovi, luke, kamioni ...). Neravnoteža između ponude i potražnje uzrokuje tako snažne pozitivne cjenovne pritiske. Tako su, zbog nestašice kontejnera u Kini, cijene otpreme skočile. Troškovi prijevoza iz Azije u sjevernu Europu porasli su za oko 300 posto za otprilike godinu dana.

Što se tiče očekivane inflacije, ona će u SAD-u porasti prije nego u eurozoni, koja bilježi drugo tromjesečje zaredom negativnog rasta BDP-a, dok sve ohrabrujući podaci dolaze s američkog tržišta rada, na koje će trenutni vjetar uskoro dodati odobrenje paketa pomoći od 1,9 bilijuna dolara. To uključuje izravna plaćanja od 1.400 američkih dolara milijunima Amerikanaca, kao i povećanja saveznih dodataka za osiguranje od nezaposlenosti.

Zbog veće inflacije u SAD-u, dolar prema euru izgubit će na vrijednosti, a tečaj EUR/USD-a će rasti. Ako je deprecijacija dolara prebrza, ECB će sniziti kamatnu stopu ili će je Fed povisiti. Međutim, s visokom likvidnošću u globalnom financijskom sustavu, rastućim repozitorijima i očekivanim visokim gospodarskim rastom, ovaj će proces ove godine dati burzama vjetar u leđa.

Tagovi: tržište kapitala, inflacija, transportni lanci, čipovi, koronakriza, dolar, euro, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE