GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati

Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2024 / 07:27
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Rastuće cijene hrane diljem svijeta možda će ove godine napokon dosegnuti dno.

Prema Oxford Economicsu, očekuje se da će globalne cijene hrane pasti 2024., što će donekle olakšati kupcima.

"Naša osnovna prognoza je da će svjetske cijene prehrambenih proizvoda zabilježiti godišnji pad ove godine, smanjujući pritisak na maloprodajne cijene hrane dalje nizvodno", napisala je tvrtka za gospodarsko savjetovanje u nedavnoj bilješci.

Ključni pokretač pada cijena prehrambenih roba je "obilna ponuda" mnogih važnih usjeva, posebice pšenice i kukuruza.

Izuzetne žetve u posljednjim mjesecima za obje osnovne kulture dovele su do stalnog pada cijena. Futuresi pšenice
pale su gotovo 10% od godine do danas, dok su terminske cijene kukuruza izgubile oko 6% u istom razdoblju, prema podacima FactSeta.

Poljoprivrednici su povećali proizvodnju žitarica pšenice i kukuruza nakon viših cijena nakon što je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu 2022.

Kao rezultat toga, globalna žetva kukuruza za tržišnu godinu koja završava u kolovozu ove godine vjerojatno će biti rekordna, prema analizi Oxforda. Predviđa se da će žetva pšenice također biti visoka, iako malo niža od rekordne razine u marketinškoj godini 2022. do 2023., navodi se u izvješću Oxforda.

Pritisci opskrbe žitaricama u Rusiji i Ukrajini također su smanjeni.

Unatoč propasti inicijative Black Sea Grain u srpnju prošle godine, ukrajinski poljoprivredni izvoz se dobro drži, napisao je vodeći ekonomist Oxford Economicsa Kiran Ahmed.

Ruski izvoz pšenice također je preplavio međunarodna tržišta, držeći niske cijene, dodao je.

Pšenica i kukuruz, zajedno s rižom, čine više od polovice globalnog unosa kalorija. To znači da će smjer njihovih cijena kritično utjecati na prehrambene proračune potrošača diljem svijeta, ističe se u izvješću.

Iako su cijene pšenice i kukuruza snažno pale, cijene riže su stalno rasle, a globalne zalihe otežane izvoznim ograničenjima koja je nametnula Indija, koja čini oko 40% svjetske proizvodnje riže. Loše žetve u zemlji prošle godine također su pogurale cijene. Suprotno padu cijena pšenice i kukuruza, terminski ugovori s sirovom rižom porasli su preko 8% od početka godine.

Globalne cijene hrane zabilježile su pad od 9% u 2023., prema podacima Svjetske banke. Slično tome, svjetski indeks cijena hrane Ujedinjenih naroda u veljači je dosegao najnižu trogodišnju razinu, ali je u ožujku doživio blagi oporavak, potaknut povećanjem mliječnih proizvoda, mesa i biljnih ulja.

“Očekujemo da će cijene pasti za daljnjih 5,6% ove godine prije nego što sljedeće godine porastu na godišnjoj razini”, rekao je Ahmed.

Unatoč tome, Oxford Economics primijetio je da su rizici za njegovu prognozu cijena hrane još uvijek "pretežno nagnuti prema gore", s nepovoljnim vremenskim uvjetima na kartama.

Loše vrijeme narušava povjerenje agrobiznisa i izglede za usjeve, a kakao je nedavno skočio na rekordne razine dok se zapadnoafrički farmeri bore s lošim vremenom i bolestima. Ako loši vremenski uvjeti potraju, izgledi za žetvu mogli bi biti narušeni u drugim ključnim regijama uzgoja usjeva, dodaje se u bilješci.

"Međutim, mislimo da su cijene sada blizu donje granice i da će početi postupno rasti kroz [drugu polovicu] 2024.", stoji u izvješću.

Kupci u Africi i Aziji također su se suzdržali od kupnje pšenice u nadi za još nižim cijenama - a njihov povratak na tržište mogao bi dovesti do oporavka cijena, rekao je Ahmed. Osim toga, cijene riže, koje su i dalje visoke, također bi mogle potaknuti veća izvozna ograničenja koja dolaze iz Indije.

“Stoga, dok je naš osnovni slučaj da cijene hrane ostanu niske ove godine, povećavaju se rizici da bi se cijene mogle vratiti oštrije nego što se očekivalo. To bi moglo zadržati inflaciju cijena hrane višom nego u našem osnovnom slučaju, održavajući pritisak na potrošača”, zaključio je.

Tagovi: HRANA, CIJENE HRANE, PŠENICA, MESO, MLIJEKO, OXFORD, UKRAJINA, KUKURUZ, ŽITARICE
PROČITAJ I OVO
Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?
DOGAĐAJI
Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?
ZAGREB - U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“.
Usporio kineski uvoz zlata
ZLATO
Usporio kineski uvoz zlata
PEKING - Kineski uvoz poluga usporio je prošlog mjeseca jer je potražnja u najvećem svjetskom potrošaču počela posustajati pred rekordnim cijenama.
Ether uzletio, SEC bi ipak mogao odobriti ETF-ove
KRIPTOVALUTE
Ether uzletio, SEC bi ipak mogao odobriti ETF-ove
NEW YORK - Kriptovalute su porasle u utorak usred kasnog porasta optimizma u vezi s odlukama Komisije za vrijednosne papire i burzu SAD-a o promptnim prijavama za fondove kojima se trguje na burzi, od kojih prva stiže ovaj tjedan.
Azijska tržišta: Indeksi pali, čeka se na Nvidijin efekt
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, čeka se na Nvidijin efekt
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uvelike su pala u utorak nakon što su dionice tehnološkog sektora gurnule Nasdaq Composite na rekordno visoke razine tijekom noći.
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
REKORDI
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
NEW YORK - Nasdaq Composite porastao je u ponedjeljak, potaknut dobicima Nvidije i drugih tehnoloških kompanija. U međuvremenu, Dow Jones Industrial Average zaostajao je za širim tržištem jer je JPMorgan Chase vodio gubitke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE