GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalna glad za šećerom: Iz Brazila kreće više od 70 brodova

Globalna glad za šećerom: Iz Brazila kreće više od 70 brodova
ŠEĆER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2020 / 08:19
Autor: Siniša Malus
SANTOS - Više od 70 brodova punih šećera spremno je za isplovljavanje iz brazilske luke Santos.

Rezultat je to pojačane potražnje širom svijeta za šećerom koja se događa u očekivanju drugog vala pandemije koronavirusa i mogućih nestašica šećera.

Brazil je posljednjih tjedana ostvario rekordnu proizvodnju šećera, čemu su pomogle i oskudne žetve u Indiji i na Tajlandu. No, Brazil ima i vjerojatno najviše problema u ovom trenutku što se koronavirusa tiče, ovih je dana postao zemlja s rugim najvećim brojem zaraženih koronavirusom, čak 610.000.

Koronavirus je, dakako, pogodio i proizvodnju i izvoz šećera. Prije tri dana, primjerice, tri ogromna broda nisu mogla napustiti luku Santos nakon što je nekoliko čklanova posade bilo pozitivno na koronavirus. Slično se dogodilo i u obližnjoj luci Parangua.

- Situacija je iznimno složena zbog virusa. Sci su vrlo nervozni jer brodovi ne uspijevaju dovoljno brzo napustiti luke, rekao je Reutersu Sttephen Geldart, šef analize u sektoru opskrbe hranom u kompaniji Czarnikow Group.

U Santosu je tako sada na čekanju flotila koja treba prevesti više od tri milijuna tona šećera širom svijeta. U isto vrijeme prošle godine, na isplovljavanje je čekalo tek petnaest brodova ukupne nosivosti 700.000 tona. Sada je uobičajeno vrijeme čekanja čak 29 dana, znatno više u usporedbi s lanjskih četiri do pet dana.

Trgovci su ipak osuđeni na čekanje i neće raskidati ugovore. Razlog je jednostavan - ogroman je rizik u ovome trenutku tražiti alternativne lance opskrbe.

"Indija bi bila alternativa, ali imaju problema i u lukama zbog koronavirusa", rekao je Cheng Gonk Vin, glavni trgovac šećerom u brazilskoj SCA Trading.

Vin je rekao da će biti dodatni troškovi za trgovce s "demurrageom", naknadom koju brodari naplaćuju kada brodovi ostanu duže nego što se očekuje u lukama. Ta je naplata na razini od oko 20 000 USD po danu čekanja.

"Santos je užas", rekao je drugi trgovac, opisujući borbu trgovca da pronađu prostor.

Rekao je da su neki trgovci pregovarali sa šećeranama kako bi odgodili isporuke.

Kupci svibanjskih ugovora za sirovi šećer kupili su 2,26 milijuna tona, što je mjesečni rekord. Taj šećer treba isporučiti u New York do kraja srpnja i povećao je gužve u Santosu.

Azijski trgovci robom COFCO International i Wilmar International bili su isporučitelji i morat će platiti to skladištenje.

Trgovci na tržištu šećera kažu da bi Indija, usprkos manjoj žetvi ove sezone, mogla imati koristi od logističkih problema u Brazilu.

Za Tajland je manje vjerojatno da će imati koristi nakon lošeg usjeva pogođenog sušom, rekao je Virit Viseshsinth, zamjenik generalnog tajnika tajlandskog Ureda za trske i šećer. Država ima manje od 6 milijuna tona šećera za izvoz u ratarskoj godini, znatno manje nego ranijih godina.

Tagovi: šećer, Brazil, Santos, potražnja za šećerom tržište roba, šećerane, koronavirus, drugi val, COFCO International, Wilmar International, Brazil, Indija, Tajland
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE