GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glas poduzetnika: Crne liste nisu odraz demokracije

Glas poduzetnika: Crne liste nisu odraz demokracije
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2023 / 13:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika (UGP) izrazila je nezadovoljstvo najavljenim Vladinim mjerama za one koji su neopravdano podigli cijene, uvođenjem crnih lista poduzetnika te inspekcijama zbog zaokruživanja cijena u eurima, pozvavši Vladu na 'zajedničko rješenje' s poduzetnicima.

"Neka Vlada pozove predstavnike poduzetnika, dakle predstavnike UGP-a i recimo HUP-a, da s Vladom nađemo zajednička rješenja koja će zadovoljiti i Vladu i poduzetnike te stvorimo i zajedničko tijelo koje će raditi na reformama i digitalizaciji", poručio je u petak u priopćenju član Nadzornog odbora UGP-a Boris Podobnik.

Kaže da crne liste, ograničavanje cijena i uvođenje novčanih kazni u vrijeme inflacije i financijske nesigurnosti "nisu odraz demokracije". Dodaje kako živimo u državi koja ima tržišnu ekonomiju i gdje svaki poduzetnik samostalno određuje cijenu svog proizvoda/usluga ovisno o tome postoji li za njim potražnja.

"Tržište će se s vremenom, kao što imamo primjer i u drugim državama, stabilizirati, a tome ovakav pristup Vladajućih može samo štetiti i usporavati ga", ustvrdio je Podobnik.

Kaže i da će mjera zamrzavanja cijena na neodređeno, 'kao u vrijeme socijalizma, rezultirati nestašicama, roba će biti jeftina, ali je neće biti'.

"Nije bilo potrebe za ovim mjerama jer će zbog schengena, a i zbog najavljene zabrane rada nedjeljom, Hrvati opet vikendima kupovati u Sloveniji, Italiji, Austriji i Mađarskoj i to bi brzo vratilo cijene u normalu. Kad nema granica i carine, granice postaju administrativne i više ništa ne sprječava naše građane da kupuju vani, ali i naše firme da se presele u Brežice, dok radnici žive u Zagrebu ili Svetoj Nedelji", naveo je član Nadzornog odbora UGP-a Boris Podobnik.

Dodao je kako 'cijene ne rastu iz obijesti prodavača već zato što su cijene energenata previsoke, inflacija je visoka pa i cijena rada skače'.

Vlada zadužila sve nadležne resore da pojačaju nadzor gospodarskih subjekata

Vlada je jučer pozvala one koji su neopravdano povisili cijene da ih vrate na razinu od 31. prosinca, a premijer Andrej Plenković najavio je u protivnom snažnu intervenciju za one koji su to učinili u procesu zamjene kune eurom. Neka trgovačka društva iskoristila su konverziju kako bi neopravdano podizala cijene, za što ne postoji nikakav razlog ni opravdanje, budući da se ona obavlja bez naknade, poručio je premijer Plenković s Vladine sjednice.

Vlada je zadužila Ministarstvo gospodarstva da poduzme mjere kako bi prikupilo potpune i točne informacije o kretanju i praćenju cijena, Ministarstvo poljoprivrede da prikupi podatke o kretanju cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a sve nadležne resore da razmotre pripremu izmjena odgovarajućih propisa i drugih akata Vlade kako bi zaštitili potrošače.

Tagovi: Glas poduzetnika, crne liste, Boris Podobnik, uvođenje eura
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE